Течен тапет. Що е то? Няколко дизайнерски решения.

Публикувано на 29/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 29/04/2022 | Видяно 4 546 пъти

Изборът за цвят на стените за една стая може да се превърне в премеждие. В зависимост от светлината, формата и размера на помещението, вие ходите по тънък лед между бляскаво и елегантно и дръзко. Кажете сбогом на скучните и безлични стени – спомен от миналото. Изборът между различните материали става все по-богат и разнообразен. Следователно става и все по-трудно да изберем подходящи заместители на класическите така популярни тапети само допреди две десетилетия. Днес ще ви представим интересна алтернатива за заместването на класическите материали за покритие на стени, а именно течен тапет. Вижте какво точно представлява, какви са предимствата, как се прави и няколко интересни дизайнерски предложения. 


    При освежаването на дома е от изключително значение да се движите по хронологичен ред, за да не се усложнява процесът. Потърсете услугите на опитни професионалисти, регистрирани в MaistorPlus, за да постигнете желаната крайна визия.


Какво е течен тапет и какви видове има

От известно време насам има нова звезда на строителния небосвод. Това са течните тапети, които добиват популярност през последните години. Няма ясно определение за същността на течния тапет и разликата му с декоративната мазилка. Той представлява смес от целулозно влакно и лепило. За разлика от декоративни мазилки, в случая в състава няма пясък и цимент. 
•    Памучен тапет – 98% от съдържанието са памучни влакна, а останалите 2% са натурални съставки. Отлична звуко и топлоизолация, което го прави чудесен избор за спалната или детската стая. 
•    Копринен тапет – изцяло направени от копринени влакна. Прекрасна опция за хора, обичащи от уникален, иновативен и луксозен интериор. 
•    Целулозен тапет – това е най-евтиният вид течен тапет, поради ниската цена на суровините. Може да се използва за покритие на стени итавани. Не се препоръчва да бъде в стаи, където има силна слънчева светлина, тъй като качеството ще се увреди. Препоръчва се за по-тъмни стаи като коридор, антре. 
•    Копринено-целулозен тапет – това е един добър компромис между качество и цена. Състоят се от комбинация между копринени и целулозни влакна. Подходящ за стаи с всякакво приложение, като изключим банята и кухнята. 


Качества на течния тапет – предимства и недостатъци

Като с всеки друг продукт и инвестиция и тук е добре да се запознаете с качествата на течните тапети. Познавайки предимствата и недостатъците, ще знаете какво да очаквате. Ето и някои от позитивите: 
•    Екологично чист продукт, несъдържащ редни и токсични вещества. Подходящ за хора с дихателни проблеми и алергии
•    Устойчивост на студ
•    Добър шумоизолатор
•    Антистатични свойства – не привлича прах, не попива миризми. 
•    Лесно коригиране на увредени участъци
•    Хигроскопични свойства 
•    Лесен монтаж и демонтаж
•    Голямо разнообразие от цветове и текстури
•    Прикрива дефекти и пукнатини по стените
•    Може да се нанася върху различни повърхности – арки, сводове, заоблени ъгли, декоративни детайли.
Какво може да видите течните тапети имат изключително много положителни качества, които накланят везната, но все пак нека ви запознаем и с недостатъците:
•    Един от основните минуси на течните тапети е, че при излагане на влага качеството им се нарушава, което ги прави неизползваеми за баня и кухня.
•    Цената е по-висока от тази на обикновените тапети.


Приложение на течен тапет у дома

Първата стъпка, както винаги, е подготовката на стените преди нанасянето на сместа. Премахнете остатъците от всички предишни материали, използвани върху стените. Предимството на този материал е това, че не трябва предварително да шпакловате. Стените трябва да бъдат сухи и чисти преди да започнете с нанасянето на продукта. Започнете с поставянето на грунд, препоръчително е да са два слоя. 

В чиста кофа смесете вода и смес, като на опаковката е посочено съотношението, подходящо за закупения от вас продукт. Разбъркайте внимателно до получаването на хомогенна смес. Сместта трябва да се остави за определено време, за да набъбне. Можете да прибавите декоративни допълнения като багрила, брокат, пайети или слюда. Нанася се с помощта на пластмасова мистрия, като може да избирате между различни техники. Покритието трябва да бъде поне 1-2 мм. За напълното изсъхване на тапета са необходими около 48 часа. 
 


Интериорни решения

Течният тапет е интересен и необичаен избор за всеки дом. Синхронизира с всякакви интериорни решеия и стилове, а може да се превърне и в невероятен акцент. Поради своя екологичен и антиалергичен състав продуктът е за предпочитане в спалните помещения. Течните тапети могат да постигнат висококачествена и добре изглеждаща трансформация в дома ви. Не ограничавайте своето въображение и комбинирайте различни цветове и текстури. 
•    Една стена акцент винаги е добро решение. Стаи, чиято структура е обикновена, могат да се възползват от една стена акцент, особено такава с различна текстура. 
•    Комбинирайте различни цветове и нюанси, това ще ви даде една смела визия. 
•    Течният копринен тапет ще придаде на спалнята ви царствен вид. Използвайте такъв със златисти нишки, в комбинация с златни барокови огледала. 
•    Използвайте шаблони, с които да придадете различни от едноцветната визия. 
•    С помощта на течен тапет, реализирайте фантазиите или хобито на вашето дете. Така детската му стая ще бъде уникална и ще остане в съзнанието му завинаги.


Независимо дали искате голяма промяна или изтънчено подобрение, течните тапети може би са точно това, от което имате нужда. Разчитайте на опита и услигуте, предлагани от специалистите, регистрирана в MaistorPlus. Заявете своя проект и изберете офертата, която отговаря на вашите изисквания. 
 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта