Какво е течен тапет и какви видове има

Последна редакция на 05/05/2024 от Патриция Симеонова

От известно време насам има нова звезда на строителния небосвод. Това са течните тапети, които добиват популярност през последните години. Няма ясно определение за същността на течния тапет и разликата му с декоративната мазилка. Той представлява смес от целулозно влакно и лепило. За разлика от декоративни мазилки, в случая в състава няма пясък и цимент. 
•    Памучен тапет – 98% от съдържанието са памучни влакна, а останалите 2% са натурални съставки. Отлична звуко и топлоизолация, което го прави чудесен избор за спалната или детската стая. 
•    Копринен тапет – изцяло направени от копринени влакна. Прекрасна опция за хора, обичащи от уникален, иновативен и луксозен интериор. 
•    Целулозен тапет – това е най-евтиният вид течен тапет, поради ниската цена на суровините. Може да се използва за покритие на стени итавани. Не се препоръчва да бъде в стаи, където има силна слънчева светлина, тъй като качеството ще се увреди. Препоръчва се за по-тъмни стаи като коридор, антре. 
•    Копринено-целулозен тапет – това е един добър компромис между качество и цена. Състоят се от комбинация между копринени и целулозни влакна. Подходящ за стаи с всякакво приложение, като изключим банята и кухнята. 

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Течен тапет. Що е то? Няколко дизайнерски решения.