Махален прободен трион - Зеге “Парксайд” - какво показват тестове на доверения майстор?

Публикувано на 28/10/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/10/2019 | Видяно 19 008 пъти

Независимо дали сте професионалист, хоби-майстор или „направи си сам“ ентусиаст, едно е сигурно – изборът на добри инструменти и машини е ключов за успешния завършек на всеки проект! Важен компонент от оборудването на всеки майстор е прободният трион или т.нар. „зеге“, с което можете да режете най-различни материали, сред които дърво, пдч, пластмаса и дори метал. От прецизно изградената дървена ламперия до набързо сглобения рафт за гаража – прободният трион ще ви свърши чудесна работа, когато стигнете до етапа на рязане на вече измерените и разкроени елементи. На какво обаче следва да обърнем внимание при избора на зеге и кои са основните предимства, които трябва да притежава един качествен прободен трион? За да отговорим на тези въпроси, днес поверихме на доверен майстор с опит в изработката на мебели, задачата да сподели своите впечатления за една от популярните и достъпни машини на пазара, а именно махален прободен трион „Парксайд“. За актуални предложения за инструменти и уреди за вашата работилница може да следите в брушурите на Lidl.


Първи впечатления

За всеки diy ентусиаст разопаковането на нов инструмент или уред може да е съпроводено със същото вълнение и трепет, което изпитваме и при разопаковането на коледните си подаръци. Подробно описаният и прецизно опакован продукт прави отлично първо впечатление още при отваряне на кутията. Върху нея са описани всички ключови предимства и технически характеристики, с които трябва да се запознаем още на ниво избор и сравнение на прободен трион, а именно:

  • Номинална мощност: 800 W
  • Брой ходове на празен ход: 0 – 3100 min-1
  • Максимална дълбочина на рязане: 80 мм в дърво и 8 мм в метал
  • Степени на махалния ход: 1 – 3 и настройка за фино рязане
  • Регулируем ъгъл на рязане в двете посоки (ляво и дясно): 0о, 15о, 30о, 45о;
  • Лазер и LED работна лампа – незаменими при прецизно рязане на материали;
  •  SAW-LOCK система за бърза и лесна смяна на режещия нож.

И като споменахме режещия нож, не можем да пропуснем всички важни елементи, които получаваме заедно с основния уред:

  • 4 бр. ножове (Swiss made) – 3 от тях за дърво и 1 за метал;
  •  Успореден ограничител;
  • Г-образен ключ (шестотен);
  • Редуктор за закрепване към прахосмукачка;
  • Три метров кабел, който позволява удобство при работа дори, когато контактът е разположен на другия край на домашната работилница!

 


Добрите машини се познават от пръв сряз

„Качествените инструменти и машини се познават още от първия захват“ – споделя нашият доверен майстор, докато заедно разопаковаме махалния прободен трион „Парксайд“. И докато за нас това е машина с неподозирани възможности и много неизвестни качества, то професионалното око на майстора веднага разпознава новия си верен помощник в изработката на мебели за бъдещи клиенти. Той споделя, че уредът е удобен при хващане, устойчив и стабилен при разполагане на работния плот и не на последно място изработен от здрави материали, което от своя страна осигурява спокойствие по време на работа. Гумираното покритие по някои ръбове и около ръкохватката е друг детайл, който предотвратява изплъзване и евентуално изпускане на уреда. Друг важен детайл, който не убягна на нашия доверен майстор, е теглото на триона – стандартно тези машини тежат около 1.700 – 2.100 кг. Махалният прободен трион „Парксайд“ обаче превъзхожда съперниците си с тегло от 2.400 гр, което също намеква за качеството на материалите, от които е изработен.

„Машината изглежда добре, бутоните са разположени удобно, така че да се работи лесно, бързо и безопасно – това са изключително важни неща, независимо дали ти се налага да използваш подобна машина ежедневно в своята работа или за хоби дейности“.

 


Детайлен преглед и на останалите елементи

Преди първия тест на уреда обръщаме специално внимание и на останалите елементи от комплекта. На първо място впечатление прави универсалното приложение на уреда, осигурено чрез 4 бр. ножове, предназначени за:

  •         Бързо рязане на масивна дървесина – 1 бр.
  •         Прецизно рязане на масивна дървесина и ПДЧ – 2 бр.
  •         Рязане на метал – 1 бр.

Според професионалиста ножовете не отстъпват на всички популярни марки на пазара, което, в комбинация със SAW-LOCK системата за бърза и лесна смяна на режещия нож ще направи работата с „Парксайд“ още по-удобна и приятна.

За да бъде всяка задача прецизно извършена инструментът идва с поцинкован линеал за паралелно водене, разграфен през 0.5 сантиметра, чрез който можем да разположим уреда по оптимален начин, така че да не се налага повторно рязане или разхищение на материал. За това значително спомагат още лазерът и LED лампата, които значително улесняват работата на хоби-майсторите и „направи си сам“ ентусиастите. Макар тези елементи да представляват на пръв поглед „екстри“, в действителност те имат огромно значение за крайния резултат – особено когато трябва да работим в извън идеалните условия на професионална работилница или искаме да отрежем нещо бързо и точно, без да губим ценно време в детайлно разкрояване. 



 


Да се хващаме на работа

На теория добре, но нека разберем как прободният трион „Парксайд“ се държи и на практика. За целта поверихме уреда на майстора, така че да го изпробва върху подходящи материали с различна дебелина и отзивите не закъсняха:

„Първо разрязах дървена дъска с дебелина 2.5 см, като за нея използвах ножа за бързо рязане на масив. Както знаете, трионът е уред, с който трябва да се работи бавно и внимателно, за да се постигне желания резултат. Умишлено направих разреза малко по-бързо, така че да тествам устойчивостта на машината и прецизността при рязане. Трионът остана стабилен и устойчив дори при по-силен натиск, а качеството на рязане бе впечатляващо добро. При подобни срезове с несъобразени скорост и натиск се е случвало да чупя не един нож през годините, така че бях подготвен да се разделя и с този, но за щастие издържа“.

Следват редица тестове на ножовете за прецизно рязане, които също се справят забележително с оформянето на парчета от ПДЧ, които ще се превърнат в гръб на нов гардероб: „Тук отново останах приятно изненадан от работата на уреда – превключването на различни обороти е лесно и удобно, а разрезите са с добра прецизност, независимо дали работиш на по-бавна или бърза скорост“.

Решихме да пробваме и рязане под ъгъл, дори да няма общо с проекта за гардероб, с който сме се захванали. На първо място тук довереният майстор обясни, че трябва да свалим пластмасовата подложка, която иначе има за цел да предпази повърхностите, които режем, от надраскване.

„Качеството при рязане под ъгъл също е отлично – липсва изместване, липсва неправилно отсичане, захватът е удобен и стабилен. Какво повече да искаш от прободен трион?“

На последно място, но не и по важност, майсторът обръща внимание на друг детайл, който споменахме още в началото – редуктора за закрепване за прахосмукачка. „Ако майсториш нещо в домашни условия, тази функция няма да ти спести изцяло чистенето на стърготини, но значително ще го намали“.

В обобщение нашият доверен майстор заключи, че махалният прободен трион „Парксайд“ издържа всички естестически, физически и професионални тестове с отличие.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта