Висяща дървена маса в 7 стъпки

Публикувано на 26/06/2014 от Адриана | Последна редакция на 25/08/2016 | Видяно 15 418 пъти

В днешното направи си сам предизвикателство ще ви покажем оригинална висяща масичка с функционалност на нощно шкафче. Предназначението й е по-скоро декоративно, не очаквайте, че можете да наредите купчина книги отгоре й, защото не това е идеята. Освен в спалнята, висящата маса спокойно може да намери приложение в трапезарията, дневната, антрето или пък другаде, където според вас би стояла добре. Нека видим какво ще ви бъде необходимо, след което започваме да майсторим:

Вижте още: Ефектна декорация с цветя в 3 стъпки

Необходими материали

  • дървена плоскост
  • шкурка
  • полиуретанов спрей
  • бормашина
  • парче филц
  • силиконов пистолет
  • дебело конопено въже
  • дюбел и винт с ухо
  • S-образна кука

За направата на висящата масичка ще ви бъде необходима дървена плоскост. Изборът на форма и размер могат да бъдат изцяло съобразени с вашия вкус и интериор. Би било добре, все пак, една от страните да е плоска, за да бъде долепена към стената.


Стъпка 1

Определете коя ще е предната и задната страна на масата. Пробийте 3 дупки с бормашината - една в центъра на задната част, която е откъм стената, и две в двата предни края. Дупките трябва да бъдат достатъчно големи, за да можете да промушите въжето през тях по-късно.


Стъпки 2 и 3

Стъпка 2

Ако използвате парче от старо дърво, както е в случая, повърхността му трябва да бъде обработена с шкурка. Отстранете най-горния слой и неравностите на дървото, докато то стане гладко.

Стъпка 3

Напръскайте дървената плоскост с полуретанов спрей за дърво или покрийте повърхността с един слой бързосъхнещ полиуретанов лак. Изчакайте да изсъхне и повторете още няколко пъти. По този начин ще освежите дървесината и тя ще изглежда като нова.


Стъпки 4, 5 и 6

Стъпка 4

Изрежете лента от филц, която да бъде почти колкото дебелината на дървената плоскост. С помощта на силиконовия пистолет залепете лентата на страната, която сте избрали да стои до стената. Това се прави с цел дървото да не издраска стената ви, но ако желаете, можете да пропуснете тази стъпка.

Стъпка 5

След като дървената повърхност е лакирана и добре изсъхнала, можете да вземете конопеното въже и да го прокарате през дупките, които сте пробили с бормашината. Промушете единия край през лявата предна дупка и завържете възел от долната страна. Другия край издърпайте нагоре, докато стигне височината, на която искате да бъде масичката. Пуснете края на въжето надолу и го промушете през дупката от дясната страна, а след това и през третата дупка. Не завързвайте все още.

Стъпка 6

Изберете точката на тавана, в която ще се събират трите въжета. Единият край на масата трябва да е долепен до стената, а повърхността й - изравнена. Маркирайте точката на тавана с нещо, след което пробийте дупка и монтирайте дюбела и винта с ухо, като спазвате инструкциите на опаковката. Закачете S-образната кука.


Стъпка 7

За завършек ви очакват още две предизвикателства - нивелирането на масата и  завръзването на трите въжета. Закачете образувалата се примка на S-образната кука и я затегнете с края на въжето от третата дупка. Преди да направите възела, регулирайте наклона на масата.

Вижте още: Боядисване на стая в 6 стъпки

В MaistorPlus ще открието бързо и лесно изпълнител за всеки ваш ремонт или интериорен проект. Публикуването на заявка в сайта е безплатно и ви позволява да сравнявате оферти от специалисти в 38 строително-ремонтни категории в цяла България.


Тагове:

Спалня

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта