Фасадни бои от MAPEI

Публикувано на 03/06/2021 от Гена Цветанова | Последна редакция на 24/06/2021 | Видяно 10 221 пъти

Какво представлява един продукт за боядисване?

Видове и класификация

Пазарно предлаганите видове продукти за боядисване са хиляди на брой, класифицирани според множество параметри въз основа на съдържащите се в тях компоненти, използваната технология и сферите на приложение.
Съществуват и най-различни области на употреба: някои бои са предназначени главно за промишлена употреба, докато други са предназначени за строителния бранш. И именно за строителния бранш са най-вече предназначени боите на Mapei: не само при изграждане на нови търговски и жилищни сгради, но все по-често и за създаване на защитни покрития на елементите на инфраструктурата, като мостове, язовири и виадукти - конструкции, за които се изискват продукти с определени спецификации, включително цвят.

Компоненти

Компонентите, използвани в рецептурните състави на боите за строителния бранш, се подразделят на 5 големи групи:

  • Добавки. Обикновено се добавят в малки количества, но са много важни, тъй като придават специални качества на крайния продукт.
  • Пигменти. С тях се придава действителният цвят на боята, определящи са за степента на покривност.
  • Свързващо вещество. Състои се предимно от дисперсни смоли. Осигурява добро свързване с основата и дълготрайност с течение на годините.
  • Пълнители. Определящи са за физико-механични свойства, дебелината и повърхността на боята.
  • Разредител. Придава съответния вискозитет на боята и определя на каква основа е сместа - на водна основа или на основата на разтворител.


Цветът според Mapei

Цветът е много повече от една чисто декоративна характеристика и се е превърнал в неизменна част от интегрираната система за полагане: покритията на Mapei взаимодействат с основата и спомагат за подобряване на дълготрайността и устойчивостта ѝ. Красотата обаче е в основата на подхода на Mapei към цвета и е като наука. Всички продукти се предлагат в широка гама от нюанси, което е възможно благодарение на автоматичната система за тониране ColorMap®. Системата за тониране на Mapei може да отчита промените в резултат на стареенето, за създаване на перфектно пасване, тониране на нюанси от други цветови схеми и пресъздаване изобщо на всякакви нюанси, за да се отговори на градоустройствените изисквания, с предлагани 1002 на брой нюанса от колекцията цветове Mapei Master Collection.


Колекция цветове

Колекцията цветове Master Collection е създадена чрез проведен анализ със специален софтуер на над 10 000 нюанса за визуализиране на положение на цветовете върху съответната цветова диаграма, което позволява идентифициране на цветовите фази, които е необходимо да бъдат приложени спрямо съответния набор от параметри за търсене. Всеки оттенък е анализиран, като е извършено измерване и контрол на съответните технически данни: коефициент на отражение, степен на покривност и устойчивост на действието на светлина. По такъв начин се създава последователност от нюанси, благодарение на която разстоянието между цветовете става действително забележимо.

  • Положението на цветовете върху цветовата диаграма!
  • Идентифициране на цветовите фази!
  • Разстоянието между цветовете е винаги доловимо!

Колекцията цветове е една изключителна колекция от 1002 на брой оригинални цветови нюанси на Mapei, налични със съответната степен на прецизност и надеждност при използване на автоматичната система за тониране ColorMap®.

  • Цветове за външни повърхности с висока хроматична стабилност, гарантирана чрез преминаване на тестове за ускорено стареене с Weather-Ometer. 
  • Цветове с висока устойчивост в алкална среда, с избор на нюанси както за силикатни, така и за силоксанови системи. 
  • Цветове с коефициент на отражение, подходящ за системите Mapetherm. 


ColorMap®: автоматична система за тониране

Получаването на желания цвят в реално време е лесно с ColorMap® - ексклузивната система за тониране на Mapei, благодарение на която услугите ни във връзка с цветовете са толкова всеобхватни, ефективни, прецизни и бързи. Множеството нюанси, които могат да бъдат получени, са на практика неограничен брой, защото освен предварително зададените в системата нюанси, се предлага и възможност за сканиране на всякакви цветни мостри с използване на специален спектрофотометър, с последващо използване за съответното крайно покритие на Mapei. С практически нулева граница на грешка.

Конфигурация:

  • 16-портово модулно електронно дозиращо устройство за автоматично и прецизно дозиране на тониращата паста. 
  • Жироскопичен шейкър. 
  • Бенчтоп сфероспектрофотометър. 
  • Инструментален софтуер за формулиране на цветове, клиентска база данни за поръчкови цветове, както и архив с цветови рецептурни състави.

Преимуществата на ColorMap®:

  • Безпогрешно формулиране на всеки цвят, при спазване на градоустройствените ограничения.
  • Прецизна възпроизводимост на всеки нюанс, дори с отчитане на цветовите промени поради стареене.
  • Неограничен избор на нюанси, без никакви хроматични ограничения.
  • Незабавна наличност на продуктови мостри във всякакъв цвят.


Изследвания и развитие

Mapei винаги е инвестирала значителни средства в научноизследователската и развойна дейност. Лабораториите на Mapei са „сърцето“ на компанията и отговарят за развитието и формулирането на окончателните продукти и материали за клиента. Оборудвани са с най-новата и модерна диагностична апаратура, а дейността им се подпомага от Централна анализна лаборатория, в която се анализират строителни недостатъци, причините за влошаването на състоянието, както и се подлага на проверка ефективността на предлаганите решения.

Съответствие със стандартите

Всички предлагани от нас системи за ремонти и за крайни покрития са окомплектовани с пълна, изчерпателна и точна документация относно експлоатационните им качества, благодарение на използването на сложно оборудване за извършване на оценка, широк набор от изпитвания и измервателни уреди. По такъв начин се гарантира спазването на изискванията на приложимите стандарти във всяка държава.

Разгледайте фасадните защитни декоративни покрития на Mapei и изберете вашия цвят тук

Вижте как Влади Караджов прави фасада с Mapei тук.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта