Фасадни бои от MAPEI

Последна редакция на 29/03/2024 от Гена Цветанова
Източник | Видяно 291 пъти

Какво представлява един продукт за боядисване?

Видове и класификация

Пазарно предлаганите видове продукти за боядисване са хиляди на брой, класифицирани според множество параметри въз основа на съдържащите се в тях компоненти, използваната технология и сферите на приложение.
Съществуват и най-различни области на употреба: някои бои са предназначени главно за промишлена употреба, докато други са предназначени за строителния бранш. И именно за строителния бранш са най-вече предназначени боите на Mapei: не само при изграждане на нови търговски и жилищни сгради, но все по-често и за създаване на защитни покрития на елементите на инфраструктурата, като мостове, язовири и виадукти - конструкции, за които се изискват продукти с определени спецификации, включително цвят.

Компоненти

Компонентите, използвани в рецептурните състави на боите за строителния бранш, се подразделят на 5 големи групи:

  • Добавки. Обикновено се добавят в малки количества, но са много важни, тъй като придават специални качества на крайния продукт.
  • Пигменти. С тях се придава действителният цвят на боята, определящи са за степента на покривност.
  • Свързващо вещество. Състои се предимно от дисперсни смоли. Осигурява добро свързване с основата и дълготрайност с течение на годините.
  • Пълнители. Определящи са за физико-механични свойства, дебелината и повърхността на боята.
  • Разредител. Придава съответния вискозитет на боята и определя на каква основа е сместа - на водна основа или на основата на разтворител.

Свързано:

Фасадни бои от MAPEI