По-зелен град и по-комфортен дом на ясна и предвидима цена

Публикувано на 17/08/2020 от Елизабета Костова | Последна редакция на 31/08/2020 | Видяно 3 776 пъти

Август е на път да се преполови. Вечерите стават по-хладни. В западните части на страната проливните дъждове ни напомнят, че скоро ще се превърнат в обичайна част от прогнозата за времето. Да, лятото продължава, но първите предвестници на есента стават все по-видими. Ако щете дори щъркелите започнаха да се събират на неголеми групи и да се отправят в южна посока. Но стига поезия, защото съвсем скоро ще ни залее прозата на фактурите и сложните прогнози на битовите сметки за идващите месеци.

Тези изчисления обаче не бива да бъдат подвластни на настроения, които са повлияни от сезона и други ирационални фактори, а да се базират на трезви изчисления и хладнокръвни решения, които касаят собствения ни живот, този на семействата и домовете ни за години напред.

Както почти всичко у нас, така и цените на ток, отопление, топла вода и други битови услуги са преди всичко въпрос на сложна политика. Всъщност само така можем да си обясним новините за повишаване на цени на ток, топла вода и парно на фона на падащи цени на природния газ. Вдига ли се или пада цената на парното – пита се всеки човек? Зависи на каква база се правят сметките – отговарят запознатите. Разбира се, това никак не помага на отделния човек в планирането на разходите. Голямо значение има и това в кой град живеете. Ще чуете например, че парното ви ще поскъпне с над 20%, ако живеете в столицата и само около 3%, ако сте жител на Плевен, например. Но тези проценти не трябвало да ви притесняват защото щели да се компенсират от връщането на суми за миналия отоплителен сезон от топлофикациите…? Как точно да се ориентира човек? Кога да тегли чертата, за да смята коректно? Лудост!

Същата е и ситуацията с тока, естествено! През есента щели леко да нараснат цените, но съществува разлика в увеличението на дневната и на нощната тарифа, така че… Така че объркването става пълно! А съвсем отделно можем да се запитаме нужно ли е да се определят някакви нива само веднъж годишно, когато става дума суровина, чиято цена се мени динамично и ежедневно? И за капак на всичко можем да добавим въпроса за екологичната страна на всички тези важни за семейния бюджет въпроси, за да направим мъглата съвсем непрогледна. Или пък?

Макар и новост за България, газификацията е предпочитаният начин за отопление в по-голяма част от ЕС. Газът носи ненадминати ползи за природната среда и комфорта в дома. Лесен за ползване той е щадящ и за семейния бюджет. Цената на газа в момента е на исторически ниски нива, което е сериозна причина да изберем именно този вид отопление за дома. Дори и в по-ранни периоди и при по-висока цена, газът винаги е бил най-евтиният енергоизточник на пазара. Газификацията на дома ни дава несравним комфорт, практически безкрайно количество топла вода по всяко време, а благодарение на съвременните технологии, дори възможност да управляваме инсталацията на дома от разстояние. Една от най-важните причини да изберем газификацията е и фактът, че всеки потребител сам контролира какво да бъде потреблението му и съответно каква сметка ще плати в края на всеки месец. Тази предвидимост на разходите и прозрачност е предимство за всяко домакинство. Затова си струва да премерите всички плюсове и минуси преди да изберете своя основен енергоизточник. И не забравяйте, че газификацията сама по себе си увеличава цената на вашия имот и прави тази инвестиция изключително смислена и оправдана в дългосрочен план!

С цел подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битово отопление, на територията на Столична община, преди няколко месеца стартира проект за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.

Ако наистина искате да направите своя град по-зелен, а едновременно с това - своя дом далеч по-комфортен, чист и евтин за поддръжка, сега имате възможност да направите промяна и да се възползвате от финансиране по програма ОПОС. Наред с всички предимства подобно решение ще внесе непостижимата досега яснота за месечните и годишните ви разходи за осигуряване на домашния комфорт.

Ако вече сте направили своя избор, обърнете се към  съответната районна администрация и подайте своето заявление в периода от 20.05.2020 г. до 20.08.2020 г.

За повече информация за проект „ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЧРЕЗ ПОДМЯНА НА ОТОПЛИТЕЛНИ УСТРОЙСТВА НА ТВЪРДО ГОРИВО С ЕКОЛОГИЧНИ АЛТЕРНАТИВИ“ и подготовка на необходимите документи разгледайте: https://www.sofia.bg/web/guest/opos?fbclid=IwAR1CBhl6xlNGwG-iY8AHoLPKY0uuUwEWXQ65mhx5dne3wF-a0IXxhjLckDo

А ако вече сте убедени в предимствата, които газификацията дава за дома и по-чистата атмосфера на вашия град потърсете най-близкия клиентски център на Овергаз.

Газификацията по програма ОПОС е едно умно решение за чистата природа на София с много ползи за вашия дом! И последно, но не по значение газификацията ви дава прозрачност при формирането на сметките и ви улеснява в процеса на планиране на разходите!

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта