Битовата газификация намалява атмосфертните замърсители с над 14 100 тона за година

Публикувано на 20/06/2019 от Реклама | Последна редакция на 01/03/2023 | Видяно 3 960 пъти

Газификацията на битовите клиенти на „Овергаз Мрежи“ намалява с над 14 100 тона вредните вещества във въздуха - фините прахови частици, серните и азотните оксиди, въглеродния оксид и летливите органични съединения. Тези резултати са постигнали през 2018-а година домакинствата, заменили неефективните и неекологични енергоизточници, които използват за отопление, подгряване на вода и готвене, с природен газ. Газифицираните болници, училища, детски градини и търговски обекти в страната са „спестили“ почти 11 700 тона вредни вещества.

Природният газ е ефективно решение в борбата със замърсения въздух

Замърсяването на въздуха е проблем, който оказва все по-голямо негативно влияние върху човешкото здраве. Според проучване на Световната здравна организация над 400 000 българи страдат от астма, а над 10 000 българи умират всяка година у нас заради замърсяването на въздуха. Една от основните причини за тази статистика е отоплението с твърдо гориво.

Природният газ е едно от решенията. Газификацията намалява със средно 71 тона на ден фините прахови частици, серните и азотните оксиди, въглеродния оксид и летливите органични съединения. Благодарение на битовите и стопански потребители на Овергаз атмосферните замърсители са с близо 26 000 тона по-малко за миналата година.

Къде има най-много "спестени" вредни вещества?

Най-много са „спестените“ вредни вещества в столицата – почти 9 000 тона. Това означава, че благодарение на газифицираните клиенти атмосферните замърсители в София са с били с по 24 тона на ден по-малко. В Русе, един от градовете с най-сериозни проблеми със замърсяването на въздуха, вредните емисии щяха да бъдат с 2 750 тона повече, ако не бяха битови и стопански потребители, които използват синьо гориво. Във Велико Търново опасните за здравето вещества във въздуха са с близо 1 900 тона по-малко, а в Разград с 1 300 тона.

Изчисленията на експертите на Овергаз показват, че за 5–6 години присъединяването на всички 350 000 домакинства, които са близо до газоразпределителната мрежа, ще намали с около 6 000 тона годишно емисиите на прахови частици или с близо 30% от емисиите на вредни вещества от битово горене.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Станислав
Отопление и климатизация, Каблешково
18 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта