Битовата газификация намалява атмосфертните замърсители с над 14 100 тона за година

Публикувано на 20/06/2019 от Реклама | Последна редакция на 01/03/2023 | Видяно 3 904 пъти

Газификацията на битовите клиенти на „Овергаз Мрежи“ намалява с над 14 100 тона вредните вещества във въздуха - фините прахови частици, серните и азотните оксиди, въглеродния оксид и летливите органични съединения. Тези резултати са постигнали през 2018-а година домакинствата, заменили неефективните и неекологични енергоизточници, които използват за отопление, подгряване на вода и готвене, с природен газ. Газифицираните болници, училища, детски градини и търговски обекти в страната са „спестили“ почти 11 700 тона вредни вещества.

Природният газ е ефективно решение в борбата със замърсения въздух

Замърсяването на въздуха е проблем, който оказва все по-голямо негативно влияние върху човешкото здраве. Според проучване на Световната здравна организация над 400 000 българи страдат от астма, а над 10 000 българи умират всяка година у нас заради замърсяването на въздуха. Една от основните причини за тази статистика е отоплението с твърдо гориво.

Природният газ е едно от решенията. Газификацията намалява със средно 71 тона на ден фините прахови частици, серните и азотните оксиди, въглеродния оксид и летливите органични съединения. Благодарение на битовите и стопански потребители на Овергаз атмосферните замърсители са с близо 26 000 тона по-малко за миналата година.

Къде има най-много "спестени" вредни вещества?

Най-много са „спестените“ вредни вещества в столицата – почти 9 000 тона. Това означава, че благодарение на газифицираните клиенти атмосферните замърсители в София са с били с по 24 тона на ден по-малко. В Русе, един от градовете с най-сериозни проблеми със замърсяването на въздуха, вредните емисии щяха да бъдат с 2 750 тона повече, ако не бяха битови и стопански потребители, които използват синьо гориво. Във Велико Търново опасните за здравето вещества във въздуха са с близо 1 900 тона по-малко, а в Разград с 1 300 тона.

Изчисленията на експертите на Овергаз показват, че за 5–6 години присъединяването на всички 350 000 домакинства, които са близо до газоразпределителната мрежа, ще намали с около 6 000 тона годишно емисиите на прахови частици или с близо 30% от емисиите на вредни вещества от битово горене.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Георги Стойнев
Кърти, чисти, извозва, София
5 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
48 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
24 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта