Термопомпи въздух-вода: какво да съобразите, за да вземете правилното решение

Публикувано на 22/04/2019 от Реклама | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 7 284 пъти

Изборът на нова отоплителна система трябва да е добре обмислен. Не всеки тип инсталация и техника са подходящи за всяко жилище. От основно значение за избора са състоянието на сградата и достъпните енергийни източници в района. Във времена на постоянно покачващи се цени на фосилните горива, отоплителните системи, използващи алтернативни енергийни източници стават все по-предпочитани и освен с по-ниските разходи за отопление, впечатляват с щаденето на околната среда и устойчивото използване на ценни ресурси.

Както и самото име подсказва, термопомпите въздух-вода използват топлината от околния въздух за отопление на жилището, а имат възможност и да охлаждат през лятото. При строежа на нова къща или модернизиране на жилище те често са на фокус, защото:

  • са комплексно решение в районите без газопреносна мрежа;
  • за разлика от системите на твърдо гориво предлагат по-висок комфорт без нужда от складиране на гориво, неприятното зареждане на котела или камината с дърва или пелети и без необходимост от постоянно почистване;
  • осигуряват независимост на собствениците от цените на горивата;
  • компактни са и се монтират лесно без да се пробиват големи отвори в стените на жилището;
  • и не на последно място са високоефективни, пестят месечни разходи и не замърсяват околната среда.


Подходяща ли е сградата за термопомпа?

Преди да решите да се отоплявате с термопомпа, първо трябва да си зададете въпроса, дали сградата или жилището Ви са подходящи за този тип инсталация. Какви отоплителни тела са налични или предстои да изберете? Ако става въпрос за ново строителство с добри енергийни параметри на сградата, препоръчително е да се изгради инсталация подходяща за максимална температура на подаване 35°С. Това е основното правило за икономичната работа на термопомпата. Подходяща система в този случай например е подовото отопление, което работи с ниска температура на водата и има голяма площ за отдаване топлина. Така си осигурявате равномерно отопление на помещенията и много приятен комфорт вкъщи.

Причината за високата ефективност при ниска температура на подаване се обяснява лесно: термопомпата използва топлина от околната среда, в случая въздуха, за се постигне изпаряване на хладилния агент. Впоследствие образувалите се пари се компресират, при което силно се загряват. Отделената при този процес топлина се използва за отопление и подгряване на топла вода за битови нужди. Ако температурата на подаване към инсталацията е ниска, термопомпата използва по-малко енергия за процеса на компресиране. Когато разликата в температурата на външния въздух и на подаване към инсталацията е голяма, термопомпата се нуждае от повече електрическа енергия за да осигури комфортно отопление на жилището, това съответно повишава разходите.  

Когато става въпрос за старо строителство със съществуващи отоплителни тела термопомпата също е подходящо решение при определени условия. За ефективната работа на инсталацията отново е важно отоплителните тела да са с голяма площ, за да се справят с възможно най-ниска температура на подаване от термопомпата. Тъй като често по-старите модели радиатори са преоразмерени, това не би трябвало да представлява проблем. Алтернативно отоплителните тела могат да се заменят от нови с по-голяма площ.

Ключовото правило и тук е: колкото по-малко енергия е необходима на сградата, толкова по-икономично ще работи термопомпата. Най-важната предпоставка за това е добрата топлоизолация на сградата или жилището.


Ефективни ли са термопомпите при минусови температури?

Все още съществуват предразсъдъци, че при ниски минусови температури термопомпите въздух-вода не работят добре. Това лесно се опровергава на практика от самите потребители, които дори и при двуцифрени градуси под нулата имат комфортно топъл дом. За да се компенсират големите температурни разлики на въздуха и на отоплителната инсталация, термопомпата осигурява енергия от допълнителен електронагревател. Разходите за ток и в този период са в разумни граници, а разглеждайки годишните разходи институтът за соларни енергийни системи Фраунхофер (Германия) изчислява, че потреблението на ток от електронагревателя е по-малко от пет процента от общото годишно потребление.


Преди да изберете: колко икономично работи термопомпата

Доколко ефективна е отоплителната система, наред с качеството и параметрите на термопомпата, зависи от индивидуалните особености на жилището и изискванията на ползвателите. Ако инсталацията работи с ниски температури дори и през студените зимни месеци, отоплението е достатъчно добро, а месечните разходи са в рамките на разумното за периода. По-различни са мненията, когато инсталацията работи дълго с температури над 50°С. Тогава термопомпата се нуждае от повече ток за да покрие топлинните нужди на жилището. По-високите температури са необходими, когато жилището е лошо изолирано или изобщо няма топлоизолация.

Събирайки предварителна информация за инсталации с термопомпи ще се сблъскате с противоречиви отзиви на потребители. Важното е да не забравяте, че до голяма степен мненията са субективни и определени от конкретни специфичните особености както на жилищата, така и на изискванията на потребителите. Твърде много индивидуални фактори оказват влияние върху ефективността на отоплителната инсталация с термопомпа, за това генералните изводи в това отношение трябва да се разглеждат много внимателно. Освен това не трябва да се пренебрегва техническата консултация от страна на специалистите, които съобразяват особеностите на жилището и индивидуалните желания на ползвателите на инсталацията.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта