Как да изберем най-подходящия газов котел?

Публикувано на 22/10/2018 от Реклама | Последна редакция на 23/01/2019 | Видяно 9 728 пъти

Претеглили сте всички плюсове и минуси на отоплението на газ и решението е взето. Сега остава най-трудната част – да изберете подходящия газов котел за вашия дом измежду разнообразието, предлагано на пазара. Нека да започнем от най-общото.

Колко е голям домът ви и колко енергия е необходима?

Първото и най-важно, което трябва да знаете е колко енергия трябва да отдаде Вашата отоплителна инсталация, за да имате комфортно и приятно топло жилище. Изчислението на необходимата отоплителна мощност се прави от проектантите на отоплителни инсталации и зависи от много специфични за всяка сграда характеристики като енергийното състояние и изолацията на жилището, топлозагубите през външни стени, прозорци, таван и т.н. Не на последно място, съществено значение имат средните най-ниски температури на въздуха в съответния регион, какви са желаните температури в помещенията, както и какво количество топла вода трябва да се осигури. Правилно изчислената мощност е изключително важна стъпка, защото тя оказва голямо влияние колко бързо ще се стопли жилището. Отоплителна инсталация с твърде висока мощност води до високи разходи. Обратно, недостатъчната отоплителна мощност води до компромис с комфорта и в най-лошия случай до проблеми с влагата.

Ядрото на всяка отоплителна инсталация на газ е котелът. Модерното и най-ефективно решение е стенният кондензен котел – компактно решение, което не се нуждае от много място за монтаж и се вписва в интериора на всяко едно жилище. Кондензните котли на газ се предлагат с различни мощности, което дава възможността да се намери точното решение за всяка сграда и всеки дом.


Повече не означава непременно по-добре

Не се подлъгвайте, че по-голямата мощност е по-добрият избор. Всички кондензни газови котли работят в определен диапазон, важно е минималната им мощност да не бъде висока, за да отговаря оптимално нуждите от по-малко топлина през преходните сезони. В противен случай това ще доведе до излишни загуби на енергия и неоправдано високи сметки. Ето защо газовите котли на Viessmann се предлагат в широк диапазон от едва 1,6 kW до 594 kW с Vitodens 200-W в каскадна инсталация.


Едноконтурни, двуконтурни, с вграден водосъдържател

Освен комфорт във всички стаи на дома, отоплението на газ предлага и удобството да имате винаги на разположение БГВ (битова гореща вода). Тук вариантите отново са няколко и зависят от вашите индивидуални изисквания и потребности. Двуконтурните котли освен отопление на жилището осигуряват и топла вода чрез вграден проточен нагревател (топлообменник). Предимствата на този тип котли са ясни: спестяват място и се монтират най-вече в кухни, ниши и дори всекидневни. Подгряването на топлата вода става според моментното потребление и няма нито топлозагуби, нито водата застоява в бойлер. Двуконтурните котли заемат малко място, но недостатъкът при тях е, че производителността на топла вода е ограничена. Ако например се използват едновременно две бани, топлата вода може да се окаже недостатъчна. Алтернативата тук е стенен котел с вграден водосъдържател, който елиминира напълно нужда от изчакване за подгряване на водата и осигурява достатъчно количество топла вода на момента. Друго решение за висок комфорт на топла вода е едноконтурен котел да се свърже с външен бойлер. В този случай водата в бойлера е на разположение по всяко време и позволява едновременно да се използва от няколко места: например душ, вана и мивка.

Повече информация за газовите кондензни котли, както и безплатна консултация, може да получите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
24 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта