Камини с водна риза – цени

Публикувано на 01/03/2018 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 13/10/2017 | Видяно 9 648 пъти

Изборът на подходящ начин за отопление на дома би могъл да създаде известни затруднения и да отнеме голяма част от времето. Съвременните решения са свързани с покупката на камина с водна риза. От една страна, защото тя е символ на уюта, а от друга - по-ниски разходи, по-голяма ефективност и реална инвестиция в бъдещето. За ваше улеснение ще ви представим средните цени на камини с водна риза и на какво трябва да обърнете внимание преди покупка. Не се колебайте да се възползвате от професионалистите, регистрирани в MaistorPlus, за изработка на камини по поръчка.


Метална камина с водна риза

Топлината на дома може да бъде усетена през студените дни, ако разполагате с метална камина. Тя е стабилна и с красив дизайн. Предимството е, че с нея могат да се топлят няколко помещения, както и водата за бойлера, без да се налага да го включвате в тока. При избор на подходящ продукт ще трябва да съобразите разполагаемия бюджет с различните цени на камини с водна риза. Трябва да се обърне внимание на мощността. Тя е част от основните характеристики, но какво всъщност е значението ѝ? Тя е функцията от обема, който се отоплява, от качеството на изолацията и от климатичния пояс. В този смисъл е хубаво да я пресметнете добре. Ако жилището ви не е изолирано, e необходимо да закупите камина с мощност от 70 до 80 kW. При добра изолация може да се спрете на мощност 40 kW. Вижте какви са различните цени на камини с водна ризи в зависимост от тяхната мощност:

  • мощност до 10 kW – цена 1034 лв.;
  • мощност до 15 KW – цена 1254 лв.;
  • мощност до 20 KW – 1609 лв.;
  • Изработката на метална камина по желание на клиента би могла да е по-скъпа.


Правилният избор е икономичният

Най-важната функция на камината е да топли, въпреки че често залагаме на такава, която да допълни интериора и да му придаде уют и комфорт. Затова има няколко неща, които са от изключително значение, когато търсим правилната покупка. При избора на подходяща камина главна роля играе коефициентът на полезно действие. Той измерва доколко топли камината, определяйки съотношението на количеството отдадена топлина, сравнена с топлината, която би се получила при пълното изгаряне на дървесината. Той е важен, тъй като още с разбирането му може да определите месечните сметки.

При покупката на камини с горивни камери, с малко количество дърва ще задържите топлината за повече време. Това обикновено се получава, когато коефициентът на полезното действие е между 75-85%. Различните цени на камини с водна риза варират и имат голям диапазон, но трайността им е дългосрочна, което значи, че изборът, който правите, трябва да бъде информиран и правилен.


Камина със затворено огнище - задръжте за по-дълго топлината във вашия дом

Камината със затворено огнище също е подходящ избор. Плюсовете ѝ са свързани със задържането на топлината за по-дълго време. Това се получава благодарение на корпуса на горивната камера. В този случай коефициентът на полезно действие трябва да бъде над 50%. Високата им ефективност се дължи на система за подаване на определено количество въздух. Минусите са свързани с оскъпяването, което е неизбежно с нарастване на размера и мощността. В този случай също имаме вариращи цени за камина с водна риза:

  • горивна камера с водна риза до 10 KW – цена между 881 и 1310 лв.;
  • мощност до 15 KW – 1078–1510 лв.;
  • мощност до 20 kW –  1309–2560 лв.;
  • мощност до 25 kW – 1716–2915 лв.;
  • мощност 30 kW – 2256–3350 лв.;
  • Добавката на електрически котел варира от 800 до 1680 лв., в зависимост от мощността на избраната камина с водна риза.


Вградените в интериора камини придават стил и елегантност

Горивните камери на камини за вграждане имат значителен брой предимства пред отворените такива. Освен че могат да се впишат изключително подходящо в интериора, те създават и приятна атмосфера.

  • Трябва да се отбележи, че вградените камини имат по-висок коефициент на полезно действие. Това от своя страна води до по-голяма мощност и по-нисък разход на дърва.
  • Несъмнено е предимство и по-високата безопасност от възникване на пожар.
  • Най-подходящото място за вграждане е помещението, в което прекарваме най-много време. Специалистите препоръчват да бъде разположена в близост до коридора, като този начин ще позволи бързото и лесно разпространяване на топлината до всички стаи.

Ако искате да вградите камината в офис или зала, е хубаво да предвидите мястото така, че тя да не бъде разположена в близост до техниката.

  • Има различни цени на камини с водна риза, но те варират в диапазона между 2500 лв. за т.нар. камина „рамка“ с мощност 10-12 kW и достига до 3600 лв. за класическия тип със същата мощност.


Ъглови камини с водна риза - разположението е от изключителна важност

Ъгловите камини с водна риза са подходящи за дома и вилата, защото създават комфортно усещане и лесно биха могли да се комбинират с интериора. Използват се и в изложбени зали, събирания, концерти, сервизи и дори офиси, тъй като са подходящи за отопляване на голяма площ. При желание за поддържане на постоянна температура, може да комбинирате с електрическо котле. Различните цени на камини с водна риза говорят за наличие на голям изобор. Всяко допълнение или подобрение променя цената. Ако бюджетът ви е ограничен и не искате да го надвишавате, може да заложите на камина по поръчка. Заявете напълно безплатно проект в MaistorPlus и сравнете цени и оферти до 24 ч.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта