Печки на дърва СРЕЩУ печки на газ - коя е по-добрата алтернатива на отоплението с електричество?

Публикувано на 27/10/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 23/01/2019 | Видяно 7 528 пъти

Градусите неумолимо вървят надолу и зимата все по-явно напомня, че настъпва нейният мразовит час. На много места, където ТЕЦ липсва, домакинствата разчитат на климатици, конвектори, радиатори и други топлещи електроуреди. Изненадващите ни всяка година снеговалежи обаче често причиняват аварийно спиране на тока, което оставя немалко семейства на студено дни наред. Това налага да се търсят алтернативи на отоплението с електричество и в тази статия ви каним да се включите в дебата ни печки на дърва срещу печки на газ. Ще ви запознаем с различни гледни точки за двата варианта, част от които открихме и при нашите приятели от форум "Направи сам", където и вие можете да бъдете активна страна в дискусиите или просто да прочетете мнения и съвети за дома. Консултирайте се с препоръчани майстори за най-добрия начин да поканите топлината и в своето жилище.

Вижте още: Камини с невероятен дизайн за един по-топъл и уютен дом


Защо да търсим алтернатива на отоплението с електричество?

Отоплението с електричество стига до дома бързо и лесно само чрез завъртане на захранващото копче или дори с още по-мързеливото стартиране от дистанционното. Защо тогава се налага да му търсим алтернативи? Ето някои от причините:

  • Токът има навика да спира, както вече споменахме, вследствие от капризите на зимата, а от съответните дружества, отговорни за подаването му, невинаги реагират своевременно. Предизвикателство е да се понесе дори и един ден на минусови температури, какво остава за седмица и повече, както обичайно се случва в малките и труднодостъпни населени места в България.

  • Отоплението с печки на дърва и печки на газ често се оказва икономически по-изгодно, както споделят потребители из интернет пространството.

  • Електроуредите не могат да ви стоплят така добре, както би го сторил огънят в камината например. Не са в състояние да внесат и нужния уют през зимата.

Вижте още: Невероятните предимства на съвременните електрически камини


Печки на дърва

Отоплението с печки на дърва е добре познато сред българските семейства и си има своите дългогодишни традиции. Кое ги прави по-добри и по какво отстъпват на печките на газ ще представим накратко в следващите редове.

  • Плюсове:

Привържениците на традиционните печки на дърва твърдят, че те топлят много по-добре, сравнени с тези на газ. При това, 5 кубика дърва са достатъчни, за да се изкара цяла зима. В състояние са да отопляват цял апартамент, етаж от къща, а не само едно отделно помещение. За разлика от газовите печки, не отделят неприятна миризма и не овлажняват въздуха.

  • Минуси:

От другата страна на дебата застават тези, които напомнят, че разходите не приключват до суровината за горене, а трябва да се вземе предвид и нацепването, транспортирането, складирането. Съществува, макар и минимална, разлика в сметките за отопление, които се плащат при единия и другия вариант. При използване на печки на газ средната цена за един зимен сезон е 100-120 лв., докато изборът на печки на дърва означава да се задели сума от порядъка на 120-150 лв.

Вижте още: 9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва


Печки на газ

Осигуряването на топлина с печки на газ е също добре познато из домовете на България. Не са единични случаите, в които са предпочитани пред електричеството, а ето какви са силните и слабите им страни спрямо печките на дърва.

  • Плюсове:

Упорито се говори, че в близките години влиза в сила евродиректива, според която трябва да се намалят емисиите от въглерод и азот в атмосферата. Това може да изпрати печките на дърва в миналото и да разреши спора окончателно в полза на печките на газ, като алтернатива на електричеството. Разбира се, съществува вариантът с брекети от биомаса, но там цената е чувствително по-висока. Неприятната миризма, от която немалко потребители се оплакват, всъщност е полезен индикатор, в случай на изтичане на газ, а и ако горивото е качествено, не е толкова натрапчива. Има възможност, чрез извеждане на ръкави до други помещения, да бъдат отоплявани и те.

  • Минуси:

Тъй като изгарят кислорода в стаята, където са поставени, печките на газ създават по-скоро задушаваща, отколкото задушевна атмосфера. Заради силната влага, която предизвикват, се образува конденз по стените и прозорците, често дори и дрехите са потърпевши. Единствено любител на силни усещания би си позволил да спи на включена газова печка. На много места могат да се прочетат мнения, че печките на течно гориво са си откровено опасни, като се цитира и черната новинарска хроника за експлозии по домовете.


Кой е вашият победител?

Кой е вашият победител в този дебат, каква алтернатива на отоплението с електричество бихте избрали - печки на дърва или печки на газ? Споделете своите аргументи в коментар под статията или напишете мнението си във форума. При необходимост от професионална консултация относно най-добрия вариант да стоплите дома си, според бюджета и спецификите на жилището ви, обърнете се към ОВК специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете безплатно проект, запознайте се с бизнес профилите на изпълнителите, от които в кратки срокове ще получите оферти. Изберете с кого предпочитате да работите и след изпълнение на уговореното между вас, оставете своя отзив.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта

Газификация