9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва

Публикувано на 27/10/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 14 363 пъти

С понижаването на температурите всеки от нас започва да се замисля за отоплителния сезон – не само за уюта на дома си, но и за ефективността на уредите, за сметките, които плаща и пр. Предлагаме няколко практични съвета за онези от вас, които се отопляват на дърва. А ако тепърва ви предстои да монтирате инсталацията, с която ще се сгрявате в следващите месеци, винаги може да потърсите услугите наспециалистите в бранша, регистрирани в MaistorPlus.


Какво не трябва да се гори

Повечето от нас, дори без да се замислят, знаят, че съществуват материали, при които е напълно противопоказно да се хвърлят в печката или камината. Ще посочим няколко, които са вредни за вашето здраве:

  • Пластмаса
  • Лъскава вестникарска хартия, гланцирани списания
  • Боядисан или обработен дървен материал
  • Фолио или опаковъчна хартия
  • Битови отпадъци като найлонови торби и памперси
  • Тъкани от синтетична материя

Всички тези материали образуват токсични газове при изгарянето си, които отдават във въздуха. Те могат да бъдат опасни за вашето здраве.

Вижте още: Камини с невероятен дизайн за един по-топъл и уютен дом


Как да съхраняваме дървата за огрев

Всеки, който се е отоплявал на дърва поне един сезон, знае от какво огромно значение е съхранението им. Препоръчително е да нацепите дървата още при закупуването им. Това е така, защото дървото съхне отвън навътре. В този смисъл един цял пън ще изсъхне изключително бавно, което пък ще го направи неефективен в отоплителния сезон.


Ползвайте само изсъхнали дърва

Ако може да си го позволите, препоръчително е да дадете на дървата цяла година, за да могат да изсъхнат добре и да ви бъдат максимално полезни през зимата. Индикатор за това, че дървото е напълно готово, за да ви стопли, са напуканите му краища. Дървата, които не са изсъхнали както трябва, топлят по-малко и отделят по-голямо количество дим.


Дръжте дървата на открито

Ако имате възможност, най-добре е да складирате дървата си на открито, подредени на купчина. Препоръчително е в горната им част да ги завиете с платнище, но да оставите страните им отворени, така че въздухът да може да преминава през тях, но не и дъждовете. Ако са изложени на добро проветрение, дървата ще изсъхнат по-бързо.


Складирайте само малка част в дома си

Много хора обичат да се презастраховат и носят голяма част от дървата в дома си, защото мислят, че там те ще изсъхнат по-бързо. Истината обаче е, че най-бързо ще се сдобиете с изсъхнал материал, ако оставите дървата навън, на проветриво място.


Цепете ги на по-малки парчета

Препоръчително е да нацепите дървата си на възможно по-малки парчета. Оптималният размер би бил 10-15 см в диаметър и около 20 см в дължина. Причината е, че когато има по-голяма площ на открити повърхности, дървата изгарят почти без остатък и не се налага да чистите тонове досадна пепел. Друг важен съвет е винаги да изтръсквате добре трупчето, което взимате. Един рязък и силен удар в твърда повърхност ще изсипе на земята всички паяци и техните паяжини, които в противен случай ще се озоват в дома ви.


Профилактика на инсталацията

Преди да започне отоплителният сезон, най-добре би било да направите профилактика на печката, независимо дали говорим за самостоятелна камина или за цяла инсталация на локално парно. Уверете се, че всички входове и изходи са добре почистени, че нищо не блокира пътя на въздушния поток, така че вашият огън да получава достатъчно кислород.


Не слагайте прекалено много дърва

Когато запалите огън, уверете се, че не сте натъпкали прекалено много дърва в камерата за горене. Много хора смятат, че щедрото затрупване с дървесина ще ги стопли повече, но това е заблуда. Причината е, че когато претрупате камината с дърва, въздухът намалява, а той е съществено условия за оптималния процес на горене. Затова дори и в най-студената зима е за предпочитане да зареждате по-малки количества дърва, но по-често.

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за ток


Не поддържайте огъня през нощта

Ако условията ви го позволяват, не поддържайте огъня вечерно време. Освен че така ще спестите малко дърва, това ще ви гарантира, че коминът и тръбите ще останат сравнително чисти за по-дълго време.

Надяваме се, че с настъпването на най-студената част на годината съветите ни ще са ви от полза. Ако тепърва ви предстои изграждане на отоплителна инсталация, побързайте да потърсите специалист по ОВК. В случай че вече имате готов проект, заявете го безплатно и вижте кой ще ви предложи най-изгодни условия за реализацията му.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта