Какво е полезно да знаем за топлоизолацията

Публикувано на 18/05/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/07/2016 | Видяно 6 345 пъти

Основните фактори, определящи избора на топлоизолационен материал, са:

 • Климатичните условия, характерни за даденото населено място;
 • Какви са традициите в строителството;

 • Доколко е популярен продуктът;

 • Има ли специфични изисквания и какви са те;

 • Цена.

Какви са традициите в строителството;

Доколко е популярен продуктът;

Има ли специфични изисквания и какви са те;

Безспорно всички тези фактори са важни, но не трябва да се забравя, че днес топлоизолацията вече не изпълнява само основното си предназначение - да пази от студ или топлина. Затова при избора на топлоизолационен материал клиентите е важно да обърнат внимание и на няколко допълнителни характеристики, които той трябва да притежава:

 • Паропропускливост - за безпрепятствено "отвеждане" на влагата извън сградата;
 • Защита от пожар, а ако все пак такъв да възникне в сградата, да се предотвратява разрастването му;
 • Дълъг живот - да служи на сградата, докато самата тя съществува;
 • Звукоизолиране - за да сте предпазени от въздушен и ударен шум.

Устойчивостта на влага, химикали и насекоми е още един фактор, който следва да се вземе под внимание.


Какво е полезно да знаем за топлоизолацията

Поставянето на топлизолация е сред методите с най-висока ефективност, когато се цели енергоспестяване и осигуряване на благоприятен климат в интериорните помещения. Недобре изолираната сграда губи енергия през обвивката си, като най-големият процент от тази "изтичаща" енергия се губи през нейния покрив. При скатен покрив, този процент може да достигне до 30-35 %, затова е изключително важно качественото му изолиране, включващо безупречна херметичност и защита от атмосферни влияния, като валежи, вятър, слънце.

Когато говорим за топлоизолация, най-често имаме предвид топлоизолационния материал, чието основно предназначение е да защити сградата от външни температурни промени и да осигурява неизменен комфорт във вътрешността ѝ чрез поддържане на постоянна приятна температура в помещенията. Коефициентът на топлинна проводимост, обозначаван с гръцката буква ламбда, е определящ - колкото по-ниска е стойността му (винаги под 1 W/mK), толкова по-добър топлоизолатор е материалът.


Каменна и стъклена минерална вата - характеристики

Изолационните материали се подразделят на неорганични - с минерален произход и влакнеста структура, и органични - от петролни продукти, с клетъчна структура. Неорганични топлоизолационни материали са каменна минерална вата и стъклена минерална вата. Изберете ли ги от Knauf Insulation, си гарантирате удовлетворяване на всички изброени по-горе високи изисквания към качеството на топлоизолиращия материал. Ето и основните характеристики на:

 • Каменна минерална вата.

При висока температура се разтопяват вулканични скали - доломит и диабаз. Образувалата се лава се охлажда по специална технология. При този процес се получават влакна, а те, благодарение на иновативното свързващо вещество с ECOSE Technology, се оформят в изолационни плочи. Каменната вата е с по-къси влакна от тези на стъклената, с плътност в диапазон от 25 - 220 kg/m3, A1 клас по реакция на огън (негорим материал), 800 градуса по Целзий максимална работна температура, добра устойчивост на натиск, ниска якост на опън, отлично абсорбира звука.

 • Стъклена минерална вата.

Съдържа много рециклирани суровини - получава се при разтопяването на стъклен рециклат и пясък. Специална технология охлажда получената лава, като се образуват влакна, от които отново чрез иновативното свързващо вещество с ECOSE Technology се оформят изолационни рула или плочи. Стъклената вата е с по-дълги влакна от каменната, с плътност в диапазон от 8 - 45 kg/m3, негорим материал A1 (негорим материал), 230 градуса по Целзий максимална работна температура, ниска устойчивост на натиск, висока якост на опън, също абсорбира звука отлично.

Последвайте този линк, за да прочетете още за топлоизолацията и да изберете подходящия материал за вашия дом!