Сезон за релакс и… ремонти в кухнята

Публикувано на 29/09/2016 от Розалинa Думанова | Последна редакция на 29/09/2016 | Видяно 16 255 пъти

Хубавата промяна е изключително освежаваща. Особено, когато тя е свързана с дома ви и любимото място на цялото семейство – кухнята. Нейният ремонт обаче е нелека задача, която изисква добро планиране, гъвкав бюджет и здрави нерви. А за тази висока цена е важно да бъдете сигурни, че крайният резултат ще бъде повече от перфектен.

За да плавате уверено в дълбоките води на кухненския ремонт, важни са няколко основни стъпки: причини за ремонта и размерите му, оценка на помещението, нужни инструменти, бюджетни граници. И не на последно място, за да стане ремонтът в кухнята бързо и ефективно, не трябва да подхождате хаотично. „Вадете един лист“, както казваха едно време в училище, и започвайте с планирането!

Причини за ремонта

Първото и най-важно нещо е да изясните какви са причините, които правят ремонта на кухнята наложителен или в по-добрия случай, силно желан.

  • На кухнята ви й липсва удобство и функционалност, а работният триъгълник хладилник-мивка-печка вече ви се струва по-скоро като Бермудски триъгълник;
  • Кухнята ви има нужда от нови мебели, подова настилка и/или измазване;
  • Имате проблеми с ВиК инсталацията и все по-често ви се налага да ползвате професионалните услугите на водопроводчици.

Оценка на мястото преди ремонта

След като изясните кои са основните причини за вашия ремонт, добре е да си отговорите и на следните въпроси:

  • Какъв е потенциалът на пространството, с което разполагате? Вземете рулетка и измерете внимателно отделните части в кухнята, които ще претърпят трансформация. Добре е да изчислите всичко по начин, който предвижда достатъчно място за маневри и съхранение на любимите сервизи, подправки и продукти. Освен това ако кухненската трансформация включва нови уреди, трябва да вземете предвид ел-инсталацията в помещението. Добре е и да премерите широчината на вратите, за да сте сигурни, че уредите ще стигнат здрави и цели до своето място.
  • Планирате ли цялостен ремонт и подмяна на ВиК инсталация? Ако е отговорът е "да" - добре е да направите предварителен проект на разположението на работния триъгълник хладилник-мивка-печка, който да пасва най-добре на идеята ви за хармонично пребиваване и работа в кухнята. Не забравяте да включите в сметката и евентуалното наличие на други уреди като миялна машина и абсорбатор, който в най-добрия случай е на минимално разстояние от комина за по-добра вентилация.
  • Модерна или ретро кухня желаете? Направете планиране на пространството, което пасва на стила на мебелите, с които разполагате или които смятате да закупите.
  • Не на последно място, убедете се, че новото кухненско планиране съответства на разположението на източниците на естествената светлина, за да може крайният резултат да бъде още по-приятен.


Избор на материали и инструменти

Кухненска мивка за вграждане граниксит - 80х49 см., дълбочина 21 см., размер на коритото 45х43 см., подходяща за шкаф с отвор мин. 55 см., различни цветове, Цена: 325,00 лв.

В света на интериорния дизайн на съвременната кухня съществуват решения за всички вкусове. Едно от важните е в какви материали ще „облечем“ нашите кухненски мебели. За повърхностите в кухнята важи правилото „колкото по-лесно за почистване и поддръжка, толкова по-добре“.

Кухненска мивка за вграждане полимермрамор - диаметър 51см, дълбочина 21см, размер на коритото 45х38см, подходяща за шкаф с отвор мин.50см, различни цветове, Цена: 189,00лв.

Например, за мивката може да изберете полимермрамор или граниксит - композитни материали с висока устойчивост към агресивни химикали, неизменно включени в съдържанието на много от почистващите препарати.

Кухненска мивка за вграждане - 86х43,5 см., размер на коритото 36,5x33,5 см., дълбочина 15 см., подходяща за шкаф 45 см., комплект със сифон, неръждаема стомана, Цена: 125,00 лв.


Поддържайте дървения кухненски плот редовно

Масло за дърво Levis - 1л, възстановява свойствата на екзотичното дърво, подхранва дървесината, покривност 15-18м2, цвят тик. Цена: 33,99 лв.

  • Кухненският плот е най-добре да е термоустойчив, като едно от най-ефективните решения е той да бъде изработен от ПДЧ. Дървеният плот внася уют и допълнителна пасторална естетика, но е капризен за поддръжка, тъй като трябва да се омаслява на поне 2 години, а и не е термоустойчив. Техническият камък като покритие е отлично решение, но и доста скъпо.


Видове смесители за всяка кухня

Смесител за кухненска мивка Plimo - с меки връзки, 35 см, система за лесен монтаж, Цена: 159,00 лв.

  • Важен елемент от мивката е и смесителят, който може да бъде стенен, когато се монтира на стената, или стоящ, при което монтажът е на борда на кухненската мивка. Освен това може да изберете и смесители с издърпващ се душ, изключително удобни за измиване на плодове и зеленчуци.

Смесител за кухненска мивка Nova - издърпващ се душ с две функции, с меки връзки 35 см, Цена: 115,00 лв.


Други детайли в кухнята

Стенна плочка Шик – 25х50см, дебелина 9,5мм, цветове бял, бежов, кафяв, сив, Цена: 25,99 лв./м2

  • Кухненските шкафчета най-често се изработват от МДФ и ПДЧ плоскости, като изборът на по-качествени материали със сигурност ще се отрази и на бюджета ви. За вратичките на шкафчетата от горния ред може да изберете стъкло, което създава усещането за повече простор.
  • Гърбът на кухнята най-добре бъде облепен със стенни плочки, които лесно се почистват от мазни петна и замърсявания. Други добри опции са лакобел и технически камък. А как се поставят стенни плочки може да видите оттук: Съветите на Mr.Bricolage.
  • Каква подова настилка ще сложите зависи както от вашите предпочитания, така и от финансовите ви възможности. Хубаво е да изберете влагоустойчиви и лесни за поддръжка материали като теракота, ламинат или балатум, например. Ако поставяте винилови настилки в кухнята, чудесно допълнение е специалното лепило, което се използва за уплътняване.
  • Освежаването на стените създава цветно настроение всеки път, като влезете в кухнята. Стените могат да бъдат боядисани с латекс или облепени с тапети. Не сте длъжни да избирате между тапети и латекс, когато освежавате стените - двата материала могат да се съчетават в изпълнени с настроение композиции.


Ако се заемате сами с ремонта, подберете подходящи инструменти

Акумулаторна отвертка B Power – 3,6V, 1.3 Ah, литиево-йонна батерия, макс.въртящ момент 4Nm, регулиране на скоростта на въртене 21+1 позиции, за шестостенни накрайници ¼, време за зареждане 3ч., комплект с куфар с 6 накрайника. Цена: 69.99лв.

В зависимост от характера на промените в кухнята, ще са ви необходими разнообразни инструменти. Сред най-важните са чуковете с различно тегло, форми и функции, комплект кръстати отвертки, плосък и звездогаечен ключ, клещи, триони, ролетка, комплект свредло за дърво, желязо и бетон, нивелир, ъглошлайф с дискове за рязане и шмиргелене, прободен трион, шкурки, рендета.

Кутия за инструменти с органайзър – Цена: 7.99лв.

Особено подходящи за този вид дейности са инструментите с акумулаторно захранване, известни още като винтоверт. Те са с удобна ергономична форма и дават автономия на работа от 2 до 5 часа, в зависимост от типа на използваната батерия. Напоследък се налага литиево-йонната технология при батериите, която гарантира повече мощност, дълготрайност на заряда и най-важното - липсата на т.нар. "мемори ефект", което позволява зареждането й по всяко време, по-бързо и без това да се отразява на капацитета на батерията.

Пистолет за сваляне на боя Einhell - 2000 W, 2 степени 350°/ 550°, дебит на въздуха 300/500 л/мин, комплект с куфар, 3 дюзи и четка, Гаранция 5 години. Цена: 39.99лв


Без някои инструменти не се получава

Пистолет за боядисване Einhell - 400W, капацитет 700мл/мин, обем на резервоара 0,8 л., Цена: 69,99лв.

Ударна бормашина Raider - 500W, 0-3000об./мин¹, диаметър на пробиване: бетон 13 мм., стомана 10 мм., дърво 20 мм., ключов патронник 1,5 - 13 мм., ударна функция. Гаранция 2 години. Цена: 29,99 лв.

За пробиване на отвори в метал, дърво, пластмаси, стъкло, керамика подходящият инструмент е бормашината. С нея може и да се шлайфа, полира, а с по-мощните модели и да се разбъркват строителни разтвори. Някои модели могат да се употребяват за завиване на винтове и различни монтажни дейности.

Перфоратор Raider - 800 W, 930 об./мин, регулиране на оборотите, удaрна функция, 5 000 удара/мин., 2.5 J, макс. диаметър на пробиване в бетон 26 мм., в дърво 30 мм., в метал 13 мм., Гаранция 2 години. Цена: 99.99лв.


Бюджет

Кухня Зори - ширина 200см, горен ред 200х31х60мм долен ред 200х60х85мм ПДЧ 16мм, за мивка за поставяне, цвят орех, цена без мивка, смесител и аксесоари. Цена: 359 лв.

След енергоемката задача по планиране на новата кухня, следва стъпката по съставяне и оптимизиране на бюджета. След като сте избрали материалите и инструментите и сте решили дали ще направите козметично освежаване или основен ремонт, време е да прецените ориентировъчно какви финансови средства ще ви бъдат необходими, респективно да съставите приблизителен бюджет за преустройство на кухненското пространство. Това е изключително полезна стъпка, ако не разполагате с огромна банкова сметка, вълшебна лампа или пещерата на Аладин, но искате да държите финансите си под контрол.

Разбира се винаги могат да възникнат извънредни харчове, а бюджетът да набъбне в процеса на работа, затова е добре да подходите реалистично към предстоящите разходи, да определите таван и дори да заложите малко допълнителна сума, дори за всеки случай. Ако резервата остане непохарчена за кухнята, убедени сме, че ще успеете да й намерите полезно и приятно приложение.


Старт на ремонта

Кухня Клио Елша - Безплатен кухненски плот. Височина 200см, горен ред 130х54х30см, долен ред 130хх85х60см, ламинирано ПДЧ 16мм, PVC кант, цветове елша, венге, бяла слива, Цена: 219 лв.

Вече имате цялостното планиране на бъдещата ви кухня, разполагате с нужните материали и инструменти, прогнозирали сте и определен бюджет. Време е да запретнете ръкави и да реализирате мечтаните промени.

Ремонтът започва с първия изнесен или разместен шкаф, но за ефективното му продължение и завършване е най-добре да работите съвместно с майстори и професионалист, които ще ви помогнат при всяка една от следните стъпки:

  • Демонтаж - премахването на всичко нежелано, старо и вехто, което искате да замените: покрития по стените като мазилка и тапети, ключове и контакти, подови настилки, первази и ламперии, електрически тела, плотове, уреди и мебели. Всичко останало, което планирате да запазите, е добре да покриете с найлони или да облепите със специално тиксо, за да избегнете нежелани драскотини и петна.
  • Смяна на дограма - ако планирате смяна на дограмата, определено сега е времето да направите това. След като новата дограма е монтирана – облепете я с полиетиленово фолио, за да я пазите от замърсяване.
  • Подмяна на канализационната система – изберете внимателно какви тръби ще използвате. Те трябва да са устойчиви на температурни промени и да не се подават лесно на корозия.
  • Замазване на стените и смяна на подовата настилка.
  • Нанасяне на ново покритие на стените – латекс или тапети, например.
  • Обзавеждане - новият облик на кухнята ви започва да добива истинска плътност, след като започне и монтажът на новите мебели и уреди според вашия първоначален план.


И накрая - малките детайли

Стикер за кухня – 47х65см, различни десени, Цена: 36,99лв.

Последни щрихи към чисто новата ви кухня могат да бъдат както от функционален, така и от чисто естетичен характер. Например, изключително практични са аксесоарите с окачване без пробиване. Те създават нужния ред, държат всичко необходимо наблизо, когато ви потрябва, лесни са за поставяне и почистване, и предпазват вратите и шкафовете от надраскване.

Стойка за торбички - 29х14х39см, Цена: 29,99 лв

Към току-що измазаните стени пък може да добавите още малко свежест, като поканите Изтока на гости у дома или пък се поддадете на очарованието на подправките.

Стикер за кухня – 47х65см, различни десени, Цена: 36,99лв.

Ако имате нужда от помощ и съвет, доверете се на професионалистите в тази област и посетете магазините на Mr.Bricolage в цялата страна.

Успех! Наслаждавайте се на емоцията „освежаване на кухнята“!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта