Как максимално да се възползваме от пространството в дневната?

Публикувано на 24/07/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 30/10/2019 | Видяно 1 069 пъти

Дневната е най-важното помещение във всеки дом. Там прекарваме по-голямата част от времето си, срещаме се с приятели, общуваме със семейството си. Дори и да разполагате с малко пространство, можете да създадете уютна и едновременно с това стилна стая. Внимателният подбор на мебели и декорация е от ключово значение за правилното използване на пространството в дневната. 

Всяка идея има нужда от изпълнител. Ако срещнете затруднения при осъществяването ѝ, обърнете се към някой от специалистите регистрирани в сайта ни. 


Помислете за повече от една функция на мебелите

Днес лесно можете да откриете мебели с много изобретателен подход към малките пространства. Такива, които изпълняват повече от една функция. По този начин хем пестите място, хем пари, хем ще си осигурите удобство.

  • Изберете пейка с красива тапицерия, на която да сядат вашите гости. Мястото пък отдолу запълнете с книги, албуми или кошници, в които да поставите по-дребни вещи. Само се уверете, че пейката е направена от достатъчно издръжлив материал. И не на последно място е удобна.
  • Изберете диван с място за съхранение. Мебелите със скрито отделение под седалката наистина пестят място, защото в тях можете да поставите обемни неща, които трудно бихте съхранявали другаде. Например олекотени завивки, възглавници или зимни пуловери и палта. Добра алтернатива е диванът да е с механизъм, който позволява да се трансформира в легло. Така ще може да настаните гостите си, които са останали за нощуване.
  • Използвайте плетена кошница за масичка за кафе. В нея можете да съхранявате различни неща, които използвате често, защото винаги ще са ви под ръка. Освен това кошниците често са направени от естествени материали. 

Вижте още: Как да обособим домашен офис във всекидневната?


Използване на вертикалното пространство

Да използвате вертикалното пространство в дома си винаги е много добра идея. По този начин няма да се съобразявате в големината на стаите. Това пък от своя страна ще ви даде възможност да развихрите въображението си.

  • Използвайте различни размери рафтове, за да създадете достатъчно място за дребните вещи. Ако разполагате с високи тавани, можете да добавите място за съхранение на една от стените. Съветваме ви да я позиционирате в ъгъла. Така няма да създадете усещането за твърде стеснено пространство. 
  • Използвайте и свободно стоящи рафтове, те са лесни за пренасяне, можете да поставите върху тях керамика, книги или снимки. 
  • Разположете картини по цялата стена. Така ще си осигурите един чудесен дизайн, който няма как да остане незабелязан.
  • Заложете на модулни секции, които имат възможността за шкафове по стените. С тяхна помощ ще имате допълнително място за складиране на различни вещи.

Вижте още: Кои са модерните цветове в дневната през лято 2019


Стъкло и акрил в дневната?

Една от най-популярните тенденции при инетериора са мебелите от акрил или стъкло. Те създават илюзията за по-голямо пространство. И е напълно възможно да ги използвате в интериора в дневната си. Дават уникален стил, който трудно бихте постигнали с нещо друго.

  • Масата за кафе от стъкло не е новост в интериора, но можете да използвате този или друг прозрачен материал за рафтове, столове и други. Така изглежда сякаш мебелите „плуват“ в пространството. 
  • Прозрачните акрилни мебели са сред топ тенденциите за следващата година. Освен че често ще ги срещаме в сватбени декорации, те ще бъдат и тотален фаворит в интериора. Много добре се допълват с пухени завивки, килими или кожени тапицерии.

Вижте още: Как да превърнем просторния хол в две функционални помещения?


Бонус съвети за всяка дневна

Има още няколко трика, които можете да опитате, за да увеличите оптически пространството в дневната си:

  • Използвайте вградени в стената шкафове или рафтове;
  • Поставете дивана в центъра на стаята. Така ще можете да го използвате и от двете страни и няма да ви се налага да обикаляте в кръг около стени отрупани с мебели;
  • Поставете малка маса и високи столове близо до прозореца, така ще имате свободно пространство и красива гледка;
  • Килимът може също да ви съдейства в мисия за просторна дневна. Изберете дизайн, който покрива целия под. Така няма да създадете визуално ограничение.

Вие и вашата дневна заслужавате най-доброто! Ако някои от предложените идеи са ви харесали, но не искате да се ангажирате за изпълнението сами, може да се обърнете към доказаните специалисти, регистрирани при нас. Освен това имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги и изберете тази, която най-много ще удовлетвори вашите потребности.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта