Къща в планината – проект за модерна интерпретация

Публикувано на 17/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 17/12/2019 | Видяно 935 пъти

Много собственици на къщи, разположени извън града, в близост до планината, се опитват да ги съчетаят с природата. По тази причина те използват естествени материали като дърво и камък. Изборът на стил за изпълнение на фасада на сградата и интериор в този случай често стават основа на концепцията на дизайнерския проект.

Кънтри стилът е комфортен, уютен и практичен. Но някои собственици на жилища в крайградските райони биха искали да имат дом, който е не само удобен, практичен, екологичен, но и модерен. По тази причина представяме един дизайнерски проект на извънградска къща в планината, в който органично се съчетават всички изброени по-горе параметри. За повече идеи, потърсете специалистите на MaistorPlus.


Дом извън града, с красива природа

Да бъдете собственик на дом, който е сред природата има много предимства. Със сигурност ще се сбогувате със стреса, мръсния въздух и кошмарен трафик.

 • Двуетажната нестандартна сграда, скрита под короните на дърветата, се вмества хармонично в околния пейзаж, благодарение на оригиналната си архитектура.
 • Панорамните прозорци се редуват с малки прозорци, дървените повърхности се заменят с камък, а правоъгълните форми са в съседство със заоблени линии.
 • Отворените балкони, малките тераси и навесите са равномерно разпределени по целия периметър на сградата.
 • Наклонените покриви на сградата осигуряват равномерно изчистване на снежната покривка без намесата на собствениците през зимата. А стърчащите козирки създават сянка над прозорците, входовете и балконите през горещия сезон.
 • Необичайната фасада на къщата е както красива, така и практична.

Вижте още: Архитектурни вдъхновения от най-известните къщи на дърво


Ландшафтният дизайн също е важен!

Ландшафтният дизайн на зоната край къщата трябва е създаден с максимална адаптация към съществуващите особености на местната планинска природа.

 • Стремежът на дизайнерът на тази къща в планината е да има минимално вмешателство в терена. Така става възможно да се създаде красив, практичен и хармоничен природен обект. 
 • Декорацията на фасадата на сградата е много разнообразна, но изглежда в симбиоза спрямо природата.
 • Самата дървесина като облицовъчен материал идеално се съчетава с естествен камък, а тъмният кант от метални елементи действа като цветен контраст, придавайки строгост и яснота на конструкцията.


Входната врата и осветлението спират дъха

Наистина главният вход на представената къща в планината е впечатляващ.

 • Използването на ствола на дървото като един от стълбовете е смел ход в дизайнерското решение. По този начин централната врата и пространството около нея кара посетителите да задържат дъха си в очакване на онова, което може да се види вътре в сградата.
 • През нощта фасадата на къщата е перфектно видима, благодарение на осветлението, което е организирано на няколко нива.
 • Не само от съображения за безопасност, но и за декоративни цели, градинските лампи са разпределени равномерно на територията в близост до къщата.

Вижте още: Мечтаната дървена къща - няколко интересни идеи


Комфортният интериор на дневната е невероятно стилен

Централно място в представената двуетажна планинска къща е просторната дневна с голяма камина.

 • Зоната за отдих с мека мебел е класически разположена пред огнището - цветни дивани, меки столове, различни маси, рафтове.
 • Удобният сегмент за релакс тук е очертан с килим в античен стил.
 • Високите тавани с дървени опори, каменните стени и гредите изглеждат величествено. За да се омекоти тяхното внушение се използват различни дизайнерски техники - „уютен” текстил за мебелите и шарени възглавници (кадифе и велур), килим, растения, цветя във вази. Има и видео зона, но тя е с второстепенно значение.


Стил кънтри с модерни елементи - добро решение за цялостния интериор

Частната къща извън града в планината има няколко стълби и всички те са изградени от дърво и метал в съответствие с принципа на практическата безопасност. Това са надеждни, здрави конструкции, които оформят едно практично жилище, създадено в хармония с природата, екологично и същевременно модерно.

 • За да се използват пълноценно мотивите в стил кънтри, стаите в сградата са просторни и светли.
 • Всъщност изобилието от дървени и каменни повърхности значително променя структурата на пространството. Това се постига с големи греди на тавана, масивни подови конструкции, зидария със своя изразена текстура.
 • Изброените елементи внасят специален характер в интериора на стаите.
 • Поради факта, че повечето от стените в дневната са с прозорци, пространството е перфектно осветено от слънчева светлина.


Кухненското пространство дава изключителна свобода

В кухненското пространство таваните не са толкова високи, колкото в дневната, но дизайнерите все пак следват избраната концепция за интериор, активно използвайки дървени елементи под формата на облицовки, греди на тавана, носещи конструкции и тавани.

 • Усещането за просторна и светла стая не напуска тази зона, благодарение на големите панорамни прозорци.
 • Ъгловият кухненски комплект е проектиран така, че да съответства на декорацията в кухнята.
 • Използвана е комбинация от дървени повърхности с тъмни, контрастни елементи.
 • Зоната за хранене е още по-оригинална - плотът на масата, изработен от едно цяло парче дърво, запазвайки причудливата му форма, е съчетан с класически столове с лека кадифена тапицерия.


Функционални и стилни спалня и библиотека

Спалнята е по-малка и излъчва страхотен комфорт, благодарение на голямото легло и мекия килим. Стилният гардероб е с дърворезба и служи като декоративен елемент.

 • Акцентът в къщата в планината обаче е оригинално обзаведената библиотека. Полукръглата стая с вградени рафтове за книги не може да бъде объркана с никоя друга.
 • Необичайната форма на домашната библиотека се подчертава от многостепенния дизайн на тавана с окачени конструкции и вградено осветление.
 • В библиотеката има удобни столове и бюра за работа в уединение - тук са създадени всички условия за спокойна работа и почивка.

В заключение трябва да отбележим, че при проектирането на модерната извънградска къща в планински терен са използвани дори големи камъни с груба обработка, за да станат част от интериора. Хармоничното съчетание на елементи от селския живот с модерни домакински уреди и мебели на съвременни дизайнери води до създаването на напълно уникален интериор. Формулирайте точната идея за къща в планината с помощта на опитни специалисти, регистрирани при нас. Може да направите напълно безплатна заявка за проект. Така ще получите оферти и ще можете да изберете тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
ЕКСЕЛ
Електроуслуги, София
14 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Никола
ВиК Услуги, София
63 извършени проекта
Асен Груп
Покривни услуги, София
75 извършени проекта