Мечтаната дървена къща - няколко интересни идеи

Публикувано на 03/12/2019 от Радина | Последна редакция на 03/12/2019 | Видяно 1 794 пъти

Използването на дърво при изграждането на къща има широко приложение и е изключително популярно поради това, че е екологично и естествено.

Дървото в интериора на дома със сигурност ще внесе уюта, към който всяко едно семейство несъмнено се стреми. Къща, направена от дърво и дори декорацията с него, е по-скоро решение на любителите на изтънчеността. И все пак - със сигурност бихме желали да посетим такъв дом. Докосвайки се до дърво, няма значение какво точно е и как се обработва, на психологическо ниво човек усеща връзката с природата, спокойствие и благодат.

Съществуват много интериорни решения, от които можете да се възползвате, а специалистите, регистрирани в MaistorPlus, са на разположение да ви съдействат.


Дървото пасва на всеки един стил

Не се притеснявайте, ако наскоро сте правили ремонт и не сте заложили на дървото като основен материал. Не се смущавайте и ако жилището ви не е в покрайнините на града и не си представяте как ще пренесете гората в града. Дори да живеете в обикновена тухлена къща или малък апартамент в многоетажна сграда, можете да промените нещата лесно. Дизайнерите предлагат избор за купувача и много интересни идеи и решения за използването на дървесина дори в жилищен район.

  • Тенденцията за използването на дървен материал става все по-популярна и се очаква да се запази такава.
  • Предимството на дървото е неговата универсалност, тъй като материалът успешно се комбинира с всеки един стил.
  • От дървените повърхности може да използвате нарязани, огънати, издълбани, гладки или лакирани. Това със сигурност не са всички възможности, а само част от тях, които отварят нови хоризонти и възможности за различен интериор.

Вижте още: Компактни дървени къщи за студенти


Какво дърво да изберем?

Материалът, който ще се използва, зависи от целта на неговото приложение, размерите на помещението и стила, към който сте се насочили.

  • Паркетът е най-добре направен от дъб, тъй като се характеризира с твърдост и дълъг експлоатационен живот. Ако избирате по цветова схема, тогава е по-добре да се насочите към тъмни нюанси, които са близки до черния – в този смисъл черният оцветен дъб е много предпочитан. Мебелите от това дърво винаги ще изглеждат интересно, стилно и шик.
  • Бор – това е материал с добра гъвкавост и издръжливост, а поради златистата текстура има интересен външен вид. Отличава се с приятен аромат, който не може да бъде убит нито от времето, нито след каквито и да е обработки. Този материал се характеризира с ниска цена и е най-подходящ в производството на врати или междуетажни стълби.
  • Бук - по време на термична обработка, тази дървесина става мека и еластична – податлива е към деформации. Този вид се използва все по-активно, огънатите виенски мебели са направени именно от него. Предимството му е високо ниво на здравина и устойчивост при шлайфане.
  • Орехът е друг популярен вид дърво, който печели много внимание, заради широката си цветова гама. Декорациите от орех винаги са оригинални и интересни, те могат да имат или червен, или шоколадов цвят, което позволява да използвате материала в различни стилове. Единственият недостатък на ореха е, че предвид биологичните му свойства дървото започва да потъмнява след известно време.

Ако къщата или апартаментът са направени в стил барок или рококо, тогава е добре да обърнете внимание на липата, чиято сърцевина е жълта. Най-доброто решение би било използването на бреза. Обичайната за нашия регион няма да е толкова подходяща, колкото специалната карелска бреза с мраморна текстура. Подобен материал може да допълни интериора както на обикновена къща, така и на огромен мезонет.


Откъде да започнем?

Важно е да имате план за работа - да знаете откъде и с какво да започнете. По този начин ще си гарантирате хаотични действия, които ще ви костват много нерви и ще ви създадат препятствия.

  • На първо място, трябва да започнете с прозорците или по-скоро с рамките за тях. Изглежда, че не толкова отдавна всички се опитваха да преминат към пластмасови рамки за дограми, следвайки тенденциите. Това на практика се оказва доста излишно, защото модата отново се промени и прозорците от дърво са на върха на своята популярност.
  • Преди да се изработят прозорците трябва внимателно да запознаете с подготовката и обработката на дървото, тъй като то ще трябва да се справи с влиянията на природата под формата на сняг и дъжд, слънчева светлина и постоянни пориви на вятъра.
  • Все по-често вече се залага и на дървени врати, които изглеждат естествено и оригинално.

Вижте още: Впечатляващи идеи за уютна кухня с елементи от дърво


А след това накъде?

След прозорците идва време за други важни компоненти. Във всяка стая съвсем спокойно може да сложите дървен елемент, който да допълни интериора.

  • Продължете с пода или по-скоро с неговото покритие. Естествено, най-добре финансово ще бъде да използвате по-евтина дървена имитация, но често това не изглежда много привлекателно и дискомфортът със сигурност се усеща. Съветът ни е да изберете подходящ дървен материал, който в хармония да се слее с останалата част от интериора. 
  • Балконът от своя страна може да бъде съставен от дървен панел.
  • Ако пространството позволява в кухнята, вместо банален таван, можете да изградите такъв от дървени плоскости или ребра. За перфектен завършек добавете оригинална маса и столове, които ще ви пренесат от обикновения апартамент на борда на пиратски кораб или в стар красив дворец.

Ако сте от хората, които са близки до природата и се стремят да са в синхрон с нея непрекъснато, то със сигурност изборът на дървена къща ще бъде подходящият за вас. Допитайте се до специалистите, регистрирани в MaistorPlus, които ще ви предложат професионална помощ. Пуснете безплатната заявка за проект, а след това се запознайте с всички предложения и изберете най-доброто от тях.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта