Кръгла къща - жилищна архитектура на бъдещето

Публикувано на 04/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 04/12/2019 | Видяно 5 594 пъти

Кой не е чувал за Пантеона в Рим, африканските колиби, юртите на ескимосите? Всички тези дизайни имат едно общо нещо - те са кръгли. Почти на всеки континент строителството на квадратни или правоъгълни жилищни проекти бързо се развива, но кръглите къщи, добре познати от древни времена, вдъхновяват архитектите дори в 21. век.

Последните тенденции в изкуството на изграждането на сгради показват, че модерната кръгла къща може да бъде иновативна, икономична и функционална. Днес ще ви разкажем повече за дизайни на къщи с кръгла форма, които ще ви вдъхновят да изградите такъв дом. За професионална помощ може да се обърнете към специалистите, регистрирани в нашия сайт.


Кръгли къщи: история на появата им

В началото на развитието на човечеството хората са търсили убежище в кръгли пещери. Защо сега да не се върнем към корените? Истинско предизвикателство е да живеете в кръгла къща. Архитектите създават в наши дни невероятни структури под формата на полукълбо. Съществуват ексклузивни проекти, които са доста екстравагантни, но има и по-скромни, пленяващи със своята оригиналност.

Архитектурата на 21. век не знае граници. Можете да построите къщи от слама и глина, лед и желязо. В момента се създават все по-сложни проекти. Съвременните куполообразни къщи са построени от различни материали. Някои от тях са по-екологични, други се състоят от иновативни сглобяеми елементи. Но има една обща характеристика - всички те имат купол, който доминира над тялото на сградата. Кръглите къщи са странни, но изглеждат интересно и привлекателно.


Кръгла къща до ключ: защо хората днес предпочитат такива дизайни за цял живот?

Собствениците на кръгли къщи споделят, че те имат две важни характеристики: практичност и сравнително ниска цена. А отделно - невероятно стилна и уникална архитектура.

  • На етапа на строителството куполообразните къщи излизат средно 30% по-евтино от традиционните, правоъгълни жилищни помещения.
  • Такава кръгла сграда няма класически покрив и улуци. Реално говорим за една сферична повърхност.
  • Кръглите къщи изглеждат малки отвън, но впечатляват с просторен интериор отвътре. Иновативните домове не изискват големи финансови разходи, свързани с поддръжката и са с по-евтиното отопление.

Вижте още: Как да изберете правилната система за сигурност за вашия дом?


Особености при изграждането на кръгла къща

Кръглите къщи не се срещат често, но през последните години те стават все по-търсени. В повечето случаи такива сгради са изградени на базата на технология на извити стоманобетонни конструкции.

  • Изграждането на скелета продължава около шест седмици и изисква постоянно наблюдение.
  • Вътрешната рамка е покрита с полиуретанова пяна, която е изолация за целия купол и опора, а след това отвън се напръсква с бетон.
  • Цялостното оформяне отнема около 10 месеца.
  • Това е пожароустойчива и солидна сграда, която е с много предимства: устойчивост на разрушаване от атмосферни условия; липса на традиционен покрив; отлична топлоизолация.


Кръгла дървена и монолитна къща

Съвременните компании предлагат да построят дървени кръгли конструкции. Става дума за така наречените куполообразни къщи. Сградата е евтина за изграждане, а формата й позволява да се намалят разходите за отопление и охлаждане с 50%. В нея обикновено има само една стая.

Монолитните куполни къщи са направени от бетон, геометрично са конструирани по-близо до идеалната половина на сферата. Имат компактен и солиден купол. Следователно, изграждането на сгради по този начин, ги прави по-трайни и устойчиви на всички външни фактори. Монолитни къщи могат да бъдат изградени на повърхността, както и частично да са вградени дълбоко в земята.


Изграждане на кръгли къщи - поглед в бъдещето с апел към природата

Идеята за изграждането на кръгла къща има все по-голям брой привърженици по целия свят. Сферичните сгради са вид връщане към природата. Наличието на такъв екстравагантен обект несъмнено е много по-икономично начинание от традиционните правоъгълни сгради, които са със стандартен покрив.

Привържениците на идеята „Кръгъл град” подчертават, че в миналото хората са седели в кръг около огъня, образували са по-големи общности, където са общували помежду си. Кръговите градове също трябва да следват първоначалния принцип на така нареченото общо благо. От незапомнени времена човек е строил къщи под формата на сфера. Сградите от този тип всъщност подчертават идеята за връщане към близостта между хората, положителни взаимоотношения и добавяне на енергия. Кръгът е божествен символ, идеална форма.


Кръгла къща отвътре - функционалност и ергономичност

Интересен и практичен е вътрешният дизайн на кръглата къща. Проектът може да не изглежда много привлекателен отвън, но вътре е невероятен, а също така много практичен и ниско бюджетен. Ако цените голямото пространство, полукръглите стаи и просторната всекидневна, тогава къщата-сфера е вашият идеален избор.

Съвременните кръгли къщи приличат малко на сграда от научнофантастични филми. Въпреки това, позовавайки се на миналото, архитектурата на тази форма е търсена от незапомнени времена, поради своята практичност, устойчивост на износване и удобство.

Кръгли къщи – говорим за архитектура на бъдещето. Оригиналните сгради не само изглеждат шикозно, но и се изграждат доста бързо и служат повече от един век, защитавайки собствениците им от различни природни бедствия. Не отлагайте повече следващата стъпка към по-екологичен дом. Можете да се доверите на доказаните професионалисти, регистрирани в сайта MaistorPlus. Направете безплатна заявка за проект още сега, сравнете получените оферти и изберете най-добрата за вас, за да имате дом от бъдещето. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта