Кръгла къща - жилищна архитектура на бъдещето

Публикувано на 04/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 04/12/2019 | Видяно 1 654 пъти

Кой не е чувал за Пантеона в Рим, африканските колиби, юртите на ескимосите? Всички тези дизайни имат едно общо нещо - те са кръгли. Почти на всеки континент строителството на квадратни или правоъгълни жилищни проекти бързо се развива, но кръглите къщи, добре познати от древни времена, вдъхновяват архитектите дори в 21. век.

Последните тенденции в изкуството на изграждането на сгради показват, че модерната кръгла къща може да бъде иновативна, икономична и функционална. Днес ще ви разкажем повече за дизайни на къщи с кръгла форма, които ще ви вдъхновят да изградите такъв дом. За професионална помощ може да се обърнете към специалистите, регистрирани в нашия сайт.


Кръгли къщи: история на появата им

В началото на развитието на човечеството хората са търсили убежище в кръгли пещери. Защо сега да не се върнем към корените? Истинско предизвикателство е да живеете в кръгла къща. Архитектите създават в наши дни невероятни структури под формата на полукълбо. Съществуват ексклузивни проекти, които са доста екстравагантни, но има и по-скромни, пленяващи със своята оригиналност.

Архитектурата на 21. век не знае граници. Можете да построите къщи от слама и глина, лед и желязо. В момента се създават все по-сложни проекти. Съвременните куполообразни къщи са построени от различни материали. Някои от тях са по-екологични, други се състоят от иновативни сглобяеми елементи. Но има една обща характеристика - всички те имат купол, който доминира над тялото на сградата. Кръглите къщи са странни, но изглеждат интересно и привлекателно.


Кръгла къща до ключ: защо хората днес предпочитат такива дизайни за цял живот?

Собствениците на кръгли къщи споделят, че те имат две важни характеристики: практичност и сравнително ниска цена. А отделно - невероятно стилна и уникална архитектура.

  • На етапа на строителството куполообразните къщи излизат средно 30% по-евтино от традиционните, правоъгълни жилищни помещения.
  • Такава кръгла сграда няма класически покрив и улуци. Реално говорим за една сферична повърхност.
  • Кръглите къщи изглеждат малки отвън, но впечатляват с просторен интериор отвътре. Иновативните домове не изискват големи финансови разходи, свързани с поддръжката и са с по-евтиното отопление.

Вижте още: Как да изберете правилната система за сигурност за вашия дом?


Особености при изграждането на кръгла къща

Кръглите къщи не се срещат често, но през последните години те стават все по-търсени. В повечето случаи такива сгради са изградени на базата на технология на извити стоманобетонни конструкции.

  • Изграждането на скелета продължава около шест седмици и изисква постоянно наблюдение.
  • Вътрешната рамка е покрита с полиуретанова пяна, която е изолация за целия купол и опора, а след това отвън се напръсква с бетон.
  • Цялостното оформяне отнема около 10 месеца.
  • Това е пожароустойчива и солидна сграда, която е с много предимства: устойчивост на разрушаване от атмосферни условия; липса на традиционен покрив; отлична топлоизолация.


Кръгла дървена и монолитна къща

Съвременните компании предлагат да построят дървени кръгли конструкции. Става дума за така наречените куполообразни къщи. Сградата е евтина за изграждане, а формата й позволява да се намалят разходите за отопление и охлаждане с 50%. В нея обикновено има само една стая.

Монолитните куполни къщи са направени от бетон, геометрично са конструирани по-близо до идеалната половина на сферата. Имат компактен и солиден купол. Следователно, изграждането на сгради по този начин, ги прави по-трайни и устойчиви на всички външни фактори. Монолитни къщи могат да бъдат изградени на повърхността, както и частично да са вградени дълбоко в земята.


Изграждане на кръгли къщи - поглед в бъдещето с апел към природата

Идеята за изграждането на кръгла къща има все по-голям брой привърженици по целия свят. Сферичните сгради са вид връщане към природата. Наличието на такъв екстравагантен обект несъмнено е много по-икономично начинание от традиционните правоъгълни сгради, които са със стандартен покрив.

Привържениците на идеята „Кръгъл град” подчертават, че в миналото хората са седели в кръг около огъня, образували са по-големи общности, където са общували помежду си. Кръговите градове също трябва да следват първоначалния принцип на така нареченото общо благо. От незапомнени времена човек е строил къщи под формата на сфера. Сградите от този тип всъщност подчертават идеята за връщане към близостта между хората, положителни взаимоотношения и добавяне на енергия. Кръгът е божествен символ, идеална форма.


Кръгла къща отвътре - функционалност и ергономичност

Интересен и практичен е вътрешният дизайн на кръглата къща. Проектът може да не изглежда много привлекателен отвън, но вътре е невероятен, а също така много практичен и ниско бюджетен. Ако цените голямото пространство, полукръглите стаи и просторната всекидневна, тогава къщата-сфера е вашият идеален избор.

Съвременните кръгли къщи приличат малко на сграда от научнофантастични филми. Въпреки това, позовавайки се на миналото, архитектурата на тази форма е търсена от незапомнени времена, поради своята практичност, устойчивост на износване и удобство.

Кръгли къщи – говорим за архитектура на бъдещето. Оригиналните сгради не само изглеждат шикозно, но и се изграждат доста бързо и служат повече от един век, защитавайки собствениците им от различни природни бедствия. Не отлагайте повече следващата стъпка към по-екологичен дом. Можете да се доверите на доказаните професионалисти, регистрирани в сайта MaistorPlus. Направете безплатна заявка за проект още сега, сравнете получените оферти и изберете най-добрата за вас, за да имате дом от бъдещето. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
9 извършени проекта
Минчо
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
36 извършени проекта
Владимир Николов
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта