Алтернативни варианти за строеж: Къща от сламени бали

Публикувано на 07/06/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 12 826 пъти

Динамичното развитие на света около нас променя цялостната визия и облика на живота и дома ни. В нашата крепост навлизат модерни и съвременните стилове и в това няма нищо лошо. Тази промяна носи със себе си и необходимостта от различен дизайн, който да изуми и впечатли потребителите, същевременно с това да е достатъчно ефективен и реалистичен за изпълнение. Дизайнерите вече могат да се похвалят със смели начинания, като подземни домове и къщи от рециклирани материали. Тези алтернативни проекти позволяват използването на икономични материали и водят до интересни решения. Представяме ви една изумителна къща, изградена от сламени бали. В случай че сте достатъчно смели и искате да опитате нещо различно, доверете се на доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus, за изпълнението на всички свои идеи.


Алтернативното строителство е възможен вариант

Връзката с природата е все по-често срещаната причина за избора на алтернативен дом. Разглежданият пример е доказателство за това как само с естествени материали може да се построи цяла къща. За основи е използвано дърво, което е обработено и закрепено добре, за да се подсигури стабилността на къщата. Използвани са общо 700 бали за запълването на цялостната конструкция. Те са подредени и добре пригладени, за да може да обособят правилната форма и резултатът да е повече от впечатляващ. Идеалната бала трябва да бъде от дълги сламки, които са много гъсто натъпкани. Много е важно те да се поддържат сухи и чисти. Тази гъстота ще помогне за плътното им нареждане и по-стабилно укрепване.


Изграждането на къща от сламени бали е групово занимание

Процесът на изграждане на конструкцията не е труден, но отнема доста време, поради голямото запълване. Помощта се отразява добре, а е и забавна, защото действа успокояващо. В строежа се включват малки и големи, а именно в това се крие очарованието. Трябва да се отбележи, че макар и да е нестандартно, използването на сламени бали е доста ефективно. Те осигуряват добра изолация и позволяват на конструкцията да бъде достатъчно здрава, за да задържи покрива. Доброто изолиране и правилно запълване на всяко едно място е важно, защото ефективността значително намалява, ако въздухът може да проникне в къщата. Често това се случва по ръбовете на вратите, таваните, прозорците и стените. Внимателното измазване ще предотврати напукване при температурни промени. Този проект крие едно очарование и вдъхновение, което може да ви вдъхне смелост да реализирате нестандартните си идеи.


Естествените материали присъстват във всяка част от къщата

След като всички бали се поставени по предназначение е време за укрепване. Дупките и пропуските са запълнени с глина. Това закрепва сламата и я превръща в една здрава стена. След изсъхването се получава твърда повърхност, която може да бъде украсена по избор, като майсторите препоръчват различни мазилки. Къщата е измазана от външната и вътрешната страна точно върху сламените бали. Това дава по-голяма стабилност и сигурност, която е предприета, за да може мястото да бъде пригодено за живеене. Поставянето на первази под прозорците е един от ключовите моменти, защото в случай на обилни валежи, навлизането на вода би могло да разруши мазилката. Използвана е дървена рамка, върху която да се постави подовата настилка и да се построят стените. Оставените открити основи внасят уют, нестандартност и допълват интересния и впечатляващ дизайн. Проблемът със загрижеността относно влиянието, което хората оказват върху околната среда, е решен, а резултатът е създаването на един удивителен и икономичен дом.


Изискана отвън и просторна отвътре

На пръв поглед по нищо не личи, че къщата е построена от слама. Тази чудесна постройка изненадва и впечатлява. Вторият етаж крие и очарователна тераса с панорамна гледка навън. Този невероятен пример е доказателство за това как само с естествени материали и малък бюджет би могло да се построи цял алтернативен дом, който е ефективен и икономичен. Обмисляли ли сте идеята за подобен проект? Реализацията не е трудна, а бюджетът е сравнително нисък. Въпреки това семплият дизайн крие своите особености и изисква компетентното мнение на доказан специалист. Получете най-добрите оферти и цени за изпълнение на най-смелите проекти, като пуснете заявка напълно безплатно на MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта