Как да изберем кухненски нож

Публикувано на 24/08/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 20/10/2017 | Видяно 10 261 пъти

Наличието на добри кухненски ножове е препоръчително за всяко домакинство. А ако имате претенциите, че сте кулинарен майстор, е просто задължително. На пазара се предлагат най-различни видове ножове и често е трудно да подберем тези, които биха ни вършили работа и служили дълго и безпроблемно. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои основни насоки, за да се сдобиете с ножове и аксесоари, които ще използвате с лекота и удоволствие, без да мислите повече за самите тях, а единствено за ястията, приготвяни с тяхна помощ. А ако са ви необходими свежи идеи по-скоро за ремонт на кухнята ви, потърсете професионалисти, които да ви дадат своите интерниорни съвети.


Острието

Източник

Обърнете внимание по какъв начин острието на ножа се съединява с дръжката. Ако забележите следи от заваряване, неравности или неравномерно захващане, потърсете друг инструмент. С този няма да сте в безопасност или най-малкото ще ви служи доста кратко време.

Относно материала, от който е изработено острието, имайте предвид, че керамичните остриета са здрави, по-рядко имат нужда от заточване и няма опасност да ръждясат. За сметка на това са по-малко гъвкави и заточването им трудно може да се случи в домашни условия. Въпреки това много хора ги предпочитат, като казват, че с керамичен нож се реже по-лесно и с леко се почиства впоследствие. Имайте предвид също така, че са доста остри и не се препоръчва да поверявате този нож на по-малките домакини.

Вижте още: 15 функционални и модерни сокоизтисквачки


Нож на майстор-готвача

Източник

Дори и на първо време да не разполагате с голям бюджет за попълването или обновяването на асортимента от кухненски ножове у дома, фокусирайте се върху избора на един-единствен продукт - класически многофункционален нож. С него бихте могли да режете всичко, независимо дали имате под ръка богат комплект от разнородни видове ножове, или разполагате само с него.

Това е най-важният нож в къщата ви, така че отделете необходимото време за проучвания на неговото качество. За целта можете да посетите специализиран магазин и да помолите за подробна консултация или да потърсите информация онлайн. Добър вариант е Универсалният нож Wusthof Le Cordon Bleu.


Балансът е важен

Обърнете внимание на текстурата на дръжката, препоръчително е повърхността да не е напълно гладка. Така при готвене, когато често миете ръцете си и невинаги ги избърсвате, ножът няма да се хлъзга. Друг съществен детайл е ножът да е достатъчно голям и тежък, за да се чувствате сигурни, когато боравите с него. Това не означава да тежи колкото масивен нож за месо например, а просто да е добре балансиран - хем да го усещате стабилен, хем да няма риск да го изпуснете.


Поставка за ножове

Източник

Поставянето на ножовете в качествена поставка ги предпазва от надраскване и ви осигурява бърз и удобен достъп при готвене. Този своебразен дом на вашите кухненски сечива се продава както отделно, така и в комплект със самите ножове. На напълно прилична цена можете да намерите прекрасни комплекти, които да включват, освен универсален нож, и такъв за рязане на хляб, на месо, на зеленчуци и др. Вероятно няма да притежавате всичко, с което професионалните готвачи разполагат, но ще имате повече от достатъчно инструменти, за да се развихряте на воля в кухнята.

Ако търсите само поставка, можете да изберете магнитна стойка, хоризонтална дървена поставка или изключително стабилен вертикален вариант. На каквото и да се спрете, ще си осигурите много по-удобно боравене с ножовете, отколкото, ако ги държите заедно с другите кухненски принадлежности.


Точило

Източник

В много от комплектите с поставки е включено и точило. Без това приспособление след известно време ножовете ви ще стават все по-трудно използваеми. Ако не разполагате с комплект с точило, потърсете такова отделно. Някои от най-достъпните модели са предназначени и за ножове, и за ножици в различни размери. От известно време у нас могат да се намерят и електрически точила за стоманени и дори керамични ножове.

Остава да ви пожелаем да откриете ножовете, с които да приготвяте истински шедьоври в кухнята. А ако имате планове за обновления и в самото помещение за готвене и хранене, не започвайте ремонта без да се възползвате от безплатната възможност за подаване на заявка в MaistorPlus. Представителите на специализирани фирми в областта ще разгледат вашата идея и ще ви изпратят необвързващи оферти, за да изберете кой изпълнител да започне работа по него. Запознайте се с техните профили и оставените за тях оценки и изберете най-добрия професионалист за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта