Минимализмът в кухнята - всичко, което трябва да знаете

Публикувано на 19/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/10/2019 | Видяно 1 399 пъти

Минималистичното движение в интериора слага своето начало около 50-те години на миналия век. И въпреки че приема различни форми и изменения, неговите основни характеристики си остават все едни и същи и много популярни. Принципът на минимализма е да се постигне по-добър дизайн чрез по-семпли материали, предмети, пространство и форми. Невъзможно е да се отрече спокойствието и красотата, с която се сблъскваме, когато се докоснем до помещение с минималистичен интериор. Постигането му обаче е по-трудно, отколкото изглежда. И за да ви покажем как да приложите минимализма в кухнята си, тук показваме няколко основни характеристики, които тя трябва да има. 

А за успешното и красиво изпълнение на тази нелека задача, се доверете на професионалната помощ на доказаните специалисти, регистрирани в сайта ни!

 


По-малкото е повече

“По-малкото е повече” - това е девизът, по който се води минималистичният стил. Той цели да опрости интериора. Но това в никакъв случай не означава, че може да липсва стил. Уверете се, че имате всичко необходимо в кухнята си, но не и повече от това. Предизвикателството в е бягството от това да искаш да украсиш всичко с реално ненужни детайли, когато красотата е самият дизайн. 

  • Изберете основни и горни шкафове с плътни панели на вратите и оптимизирайте всяко кътче за съхранение.
  • Забравете за всички малки джаджи, които са разпръснати из целия плот. 
  • Бъдете много пестеливи по отношение на декорацията. Използвайте малки детайли, които да бъдат акцент, но не прекалявайте. 
  • Изберете обикновена монохроматична цветова палитра и ако трябва да добавите цвят го правете много внимателно.

Вижте още: Усещане за елегантност чрез минимализъм в интериора


Изчистени линии

Минимализмът е стил, който е концентриран в малките неща повече от всеки друг. Затова е от съществено значение да поддържате линиите във вашата минималистична кухня чисти и свежи. Какво ще рече това? За създаването на тези "изчистени линии" допринасят острите ъгли, скритите панти и дръжки и квадратните плоскости и плотове. 

  • Стилът е известен с използването на квадрати, правоъгълници и елементарни вертикални и хоризонтални линии, така че се постарайте да боравите умело с тях. Особено когато избирате плочки и други облицовки. 
  • Плътните и масивни форми като кубове са друга запазена марка на минимализма. Тя допълнително подчертава останалите форми, характерни за стила.


Без излишни неща!

Може би най-важното нещо, което трябва да направите за минималистичната си кухня, е да я поддържате чиста, свежа и свободна от излишни предмети. Всяко нещо в нея трябва да има свое собствено място и да стои там, където трябва. 

  • Използването на “умните” решения за съхранение на уреди и скритите кошчета са от съществено значение за този по-чист и лишен от предмети стил. 
  • Хубаво е да предвидите дали може да жертвате няколко шкафа, за да може в тях да прибирате така необходимите уреди за всяка кухня. Все пак някъде ще трябва да стоят кафе машината, тостерът, сокоизстисквачката, уредът за фрапе и др.
  • Минимализмът традиционно се свързва със свободни, открити пространства. Но ако нямате възможност да създадете по-ефирна кухня, тогава се стремете да я поддържате по-”празна”, като ограничите предметите върху плотовете и рафтовете до минимум.

Вижте още: 10 очарователни италиански кухни в минималистичен стил


Материалите са не по-малко важни!

Минимализмът като интериорен стил в символ на красотата и свежестта. И наличието на тези две качества в материалите, използвани в интериора на кухнята е от съществено значение за цялостния й вид.

  • Изборът на правилните мебели и повърхности е много важен за цялостния дизайн в помещението.
  • Използването на бетон или открити дървени елементи само по себе си ще създаде едно зашеметяващо помещение. И няма да има нужда да го доукрасявате с нищо друго.
  • Обикновен лъскав хромиран кран за мивка, подаващ се над плота, също е страхотно решение.

Допада ви минамилистичния стил в кухнята, но не се чувствате сигурни да го реализирате сами? Не се чудете да се консултирате с доказаните професионалисти, които са регистрирани в MaistorPlus. Още сега имате възможност да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите няколко оферти. Може да ги сравните, да разгледате отзиви на предишни клиенти и да изберете тази, която удовлетворява вашите нужди и потребности.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
58 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
172 извършени проекта