За какво да помислим, когато избираме кухненски остров?

Публикувано на 26/08/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 26/08/2021 | Видяно 3 994 пъти

През 2021 г. кухненските острови продължават да бъдат актуални. Ето защо днес ще ви припомним някои основни положения, които трябва да имате предвид, когато решите да изградите кухненски остров в дома си.

Днес кухненските острови впечатляват със своята мултифункционалност, стилове и разнообразно предназначение. Макар дизайнерите да експериментират все по-смело с материалите и цветовете, които влагат при тяхното изграждане, естественият камък и дървото продължават да бъдат най-предпочитани.

Ако сте решили да материализирате идеята си за кухненски остров, можете да се обърнете за помощ към майсторите, регистрирани в платформата на MaistorPlus.


Пространство за работа или за питие с приятели

Преди да пристъпим към изграждането на кухненски остров, е необходимо да решим неговото предназначение.

От гледна точка на функционалността, кухненските острови се използват за изнасяне на част от кухненското оборудване и за допълнителна работна площ. Могат също така да бъдат обособени като кът за хранене, както и да предоставят допълнително пространство за съхранение на кухненски съдове и принадлежности. Разбира се, за да изпълнява желаната цел, кухненският остров трябва да бъде правилно проектиран.


Изнасяне на част от кухненското оборудване

За да бъде кухненският остров удобен и практичен, е необходимо да съобразим не само неговите размери, но и да изберем подходящите за помещението форма и стил.

Ако целта ви е да си осигурите повече работно пространство чрез допълнителен плот, то за вас биха били удачни кухненски острови с изнесени печка или мивка. Когато изнасяте печката обаче, трябва до помислите за вентилацията на помещението.


Изчистен дизайн при по-малките кухни

Като правило, кухненският остров е подходящ, когато помещението е по-голямо от 25 кв.м. Минималното пространство между кухненския остров и другите мебели в помещението не трябва да бъде по-малко от 1 м.

В по-малките кухни могат да се изграждат подвижни острови или полуострови, които да не пречат на движението и работата. Стандартният остров може да бъде заменен и с малък бар плот, който да е свободно стоящ или свързан с останалите мебели.

При изчистен дизайн, той би могъл да се използва както като допълнително работно пространство, така и като място за питие или закуска.

Вижте още: 10 идеи за кухненски остров


Някои основни правила при изграждането на кухненски остров

Когато разполагаме с повече пространство, можем да разчупим кухнята с повече кухненски острови – всеки със самостоятелно предназначение.

Ето и някои основни правила при изграждането на кухненски остров:

  • Ако сте решили да разположите мивка или готварска печка върху него, първо трябва изградите съответните връзки (вода, канал или електричество); имайте предвид, че за осигуряването на комуникациите, подът ще трябва да бъде повдигнат;
  • Готварската печка изисква монтирането на висящ абсорбатор над кухненския остров;
  • Кухненският остров трябва да бъде осветен допълнително с подходящи осветителни тела;
  • Дизайнът на кухненския остров трябва да бъде съобразен с останалите мебели в помещението.

Многообразните приложения на кухненския остров и изобилието от предлагани материали, от които може да бъде изработен, отварят място за нашето въображение.

Регистрираните при нас специалисти могат да ви помогнат да превърнете идеята си в реалност. Не се колебайте да ги потърсите, като изпратите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите различни предложения, сред които да изберете най-подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта