Интериорен справочник за кухня

Публикувано на 17/07/2014 от Адриана | Последна редакция на 09/08/2016 | Видяно 83 383 пъти

Предстои ви ремонт или обзавеждане на нова кухня? Изправени сте пред сериозно предизвикателство, за което съветите на професионалисти в проектирането няма да ви бъдат излишни. И все пак, за да превърнете кухнята във вашето уютно и практично кътче, най-важно е да организирате пространството, така че вие да се чувствате удобно. В тази статия сме ви подготвили няколко ценни съвета и препоръчителни размери при обзавеждането на кухнята и трапезарията.


Проектиране и обзавеждане

В последните години се наблюдава тенденция в интериора, при която кухнята, трапезарията и холът са обединени в едно помещение. Счита се, че това са най-обитаваните зони в жилището и са местата, на които се събира цялото семейство след края на работния ден. Следвайки няколко прости правила в обзавеждането, бихте могли да осигурите безопасността, функционалността и уюта, от които се нуждаете.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня


Кухненски остров

Кухненският остров е мултифункционална мебел, която намира приложение в по-големи пространства. Той обособява и разделя една от друга две или повече зони в интериора (например: кухнята и трапезарията), като в същото време може да се използва като маса (с препоръчителна височина от 76.2 см), шкаф (с препоръчителна височина от 91.5 см) или бар (с препоръчителна височина от 107 см). В зависимост от предназначението на кухненския остров, трябва да бъде предвидено и достатъчно разстояние до мястото за сядане. Правилото тук е: колкото по-висок е кухненският остров, толкова по-малко разстояние за сядане е необходимо.

Вижте още: 10 идеи за кухненски остров


Шкафове и работни плотове

Още при проектирането на кухнята търсете практичност. Шкафовете, уредите и работните плотове трябва да бъдат подредени така, че да ви осигуряват бърз и лесен достъп до най-използваните зони - мивката, хладилника и печката. Специалистите препоръчват височината на мивката да е около 74-92 см, а разстоянието до миялната машина да не е повече от 91.5 см. Удобният работен плот е с широчина от поне 46 см, а разстоянието от него до горните шкафове е между 38-46 см. Микровълновата печка е добре да бъде повдигната на около 142 см или на една педя под раменете.


Печка и абсорбатор

Предвидете около 91.5 см за зоната за обработка на продуктите. Препоръчително е тя да бъде на удобно разстояние или до готварската печка. От другата страна на печката оставете място за помощната зона, която трябва да е с термоустойчив плот и минимална широчина от 30.6 см.

На разстояние от 61-91.5 см над котлона монтирайте абсорбатора и оставете поне 7-8 см от двете му страни до кухненските шкафове.


Трапезария

Дойде ред и на трапезарията, като в този случай ще ви покажем как би трябвало да изглежда тя с удобна пейка, върху която можете да наредите възглавнички за сядане. Стандартната височина на масата за хранене е около 72 см, а на столовете и пейката - около 46 см (плюс възглавничките).

Вижте още: Интериорен справочник за баня

Ако са ви необходими допълнителни професионални съвети, за вашата кухня или за друго помещение в дома ви, не се колебайте да направите запитване за ремонт на кухнята към изпълнителите в MaistorPlus. Публикуването на заявка в сайта е безплатно и ви позволява да сравнявате оферти, за да изберете лесно и бързо подходящ изпълнител за вашия ремонт или интериорен проект.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
110 извършени проекта
Стефан Михов
Боядисване и декорация, София
Стиво-Х ЕООД VIP
Строителство на сгради, София
36 извършени проекта
Гюляйдън Ангелов
Покривни услуги, София
Georgi
Сухо строителство, Стамболийски
Албена-Строй
Боядисване и декорация, София
3 извършени проекта