Интериорен справочник за кухня

Публикувано на 17/07/2014 от Адриана | Последна редакция на 09/08/2016 | Видяно 89 657 пъти

Предстои ви ремонт или обзавеждане на нова кухня? Изправени сте пред сериозно предизвикателство, за което съветите на професионалисти в проектирането няма да ви бъдат излишни. И все пак, за да превърнете кухнята във вашето уютно и практично кътче, най-важно е да организирате пространството, така че вие да се чувствате удобно. В тази статия сме ви подготвили няколко ценни съвета и препоръчителни размери при обзавеждането на кухнята и трапезарията.


Проектиране и обзавеждане

В последните години се наблюдава тенденция в интериора, при която кухнята, трапезарията и холът са обединени в едно помещение. Счита се, че това са най-обитаваните зони в жилището и са местата, на които се събира цялото семейство след края на работния ден. Следвайки няколко прости правила в обзавеждането, бихте могли да осигурите безопасността, функционалността и уюта, от които се нуждаете.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня


Кухненски остров

Кухненският остров е мултифункционална мебел, която намира приложение в по-големи пространства. Той обособява и разделя една от друга две или повече зони в интериора (например: кухнята и трапезарията), като в същото време може да се използва като маса (с препоръчителна височина от 76.2 см), шкаф (с препоръчителна височина от 91.5 см) или бар (с препоръчителна височина от 107 см). В зависимост от предназначението на кухненския остров, трябва да бъде предвидено и достатъчно разстояние до мястото за сядане. Правилото тук е: колкото по-висок е кухненският остров, толкова по-малко разстояние за сядане е необходимо.

Вижте още: 10 идеи за кухненски остров


Шкафове и работни плотове

Още при проектирането на кухнята търсете практичност. Шкафовете, уредите и работните плотове трябва да бъдат подредени така, че да ви осигуряват бърз и лесен достъп до най-използваните зони - мивката, хладилника и печката. Специалистите препоръчват височината на мивката да е около 74-92 см, а разстоянието до миялната машина да не е повече от 91.5 см. Удобният работен плот е с широчина от поне 46 см, а разстоянието от него до горните шкафове е между 38-46 см. Микровълновата печка е добре да бъде повдигната на около 142 см или на една педя под раменете.


Печка и абсорбатор

Предвидете около 91.5 см за зоната за обработка на продуктите. Препоръчително е тя да бъде на удобно разстояние или до готварската печка. От другата страна на печката оставете място за помощната зона, която трябва да е с термоустойчив плот и минимална широчина от 30.6 см.

На разстояние от 61-91.5 см над котлона монтирайте абсорбатора и оставете поне 7-8 см от двете му страни до кухненските шкафове.


Трапезария

Дойде ред и на трапезарията, като в този случай ще ви покажем как би трябвало да изглежда тя с удобна пейка, върху която можете да наредите възглавнички за сядане. Стандартната височина на масата за хранене е около 72 см, а на столовете и пейката - около 46 см (плюс възглавничките).

Вижте още: Интериорен справочник за баня

Ако са ви необходими допълнителни професионални съвети, за вашата кухня или за друго помещение в дома ви, не се колебайте да направите запитване за ремонт на кухнята към изпълнителите в MaistorPlus. Публикуването на заявка в сайта е безплатно и ви позволява да сравнявате оферти, за да изберете лесно и бързо подходящ изпълнител за вашия ремонт или интериорен проект.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта