Очарователна кухня в шаби шик стил: Как да я постигнете

Публикувано на 26/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 28/06/2019 | Видяно 1 092 пъти
Кухня в шаби шик стил

Шаби шик стилът е невероятна симбиоза между нежност, стил, пищност, комфорт, между минало и настояще. Смята се, че създателят на стила е Рейчъл Ашуел, като в началото всичко е започнало на шега. Рейчъл имала силно желание да превърне дома си в функционално място, без да се превръща в роб на четири стени. Започнала да обикаля пазари за мебели втора употреба, да прави нови калъфи за възглавници от стари платове, да трансформира  всичко старо в ново съвършенство. И така няколко години по-късно, тя отваря първия си шаби шик бутик.

При този стил характерни са състарените мебели, използване на антики или стари предмети. Това обаче в никакъв случай не означава, че шаби шикът ще превърне дома ви старовремска емблема. Напротив! При него има една перфектна смесица между съвременни дизайнерски решения, с полъх от миналото. Живот в приказно пространство, което носи величието на миналото в красотата на съвремието. Сигурни сме, че ще се влюбите в него!

Шаби шик кухня е мисия, която ще превърне пространството за готвене в любимо кътче от дома. Женственият полъх на стила, в комбинация в елегантността му, напълно заслужават да бъдат част от жилището ви. Разберете как да превърнете кухнята си в истинско шаби шик съвършенство. Ако имате нужда от помощ или съдействие, специалистите по ремонт на кухня, регистрирани в MaistorPlus, са готови да ви подадат ръка и да ви помогнат в реализирането на вашите желания.

Заложете на пастелни цветове

Заложете на пастелни цветове

За перфектната шаби шик кухня ще е добре да се спрете на пастели цветове. И то не само са стените. Шкафове, аксесоари, чинии, уреди – желателно е всичко да бъде в тази гама. Идеални за шаби шик кухнята са цветовете, които носят нежност, романтика и спокойствие. Това са бледите нюанси на:

 • Синьо – това е цветът на небето и морето. Символизира стабилност, довериe, вяра, мъдрост, истина. Освен това има успокояващ ефект, който ще и бъде нужен ако не си набухне сладкиша или ви загори ястието.
 • Розово – позитивен цвят, които може да успокоява. Свързва се с разбирателство и безусловна любов. Има способността да премахва агресията, а в помeщение, пълно с остри ножове, това не е никак лошо.
 • Лилаво – счита се за белег на творческите натури. Ако може да превърнете всяко ястие в достоен участник в кулинарен конкурс, то определено това е вашият избор за цвят на шаби шик кухня. Освен това, лилавото има способността да внесе хармония, която никак няма да ви е излишна.
 • Зелено – успокоява съзнанието и освобождава от лоши мисли. Символ е на обновяването, на раждането на нов живот.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня

Направете столовете и масите със състарен ефект

Направете столовете и масите със състарен ефект

Това е най-универсалното правило за превръщане на кухнята с шаби шик привкус. Най-подходящо е да бъдат в бял цвят. В случай че не може да откриете подходящи мебели за вашата кокетна кухня, то с малко усилия може да си ги направите:

 • Намерете стари столове и маса. Сигурни сме, че няма да ви бъде много трудно.
 • Боядисайте ги с подходяща боя за дърво в бял свят. Най-удобно ще ви бъде, ако намерите спрей вариант. И за нищо на света не боядисвайте в затворено помещение, ако не искате да чистите цял ден след това.
 • С фина шкурка изтъркайте на няколко места, когато боята изсъхне. Бъдете много внимателни. Не е нужно да прекаляване с търкането.
 • Лакирайте повърхността, в случай че има нужда и се наслаждавайте на ръчно направените си мебели в новата шаби шик кухня.

Изберете флорални десени

Изберете флорални десени

Флоралните десени са сред запазените марки на шаби шик стила. Добрата новина е, че може да ги използвате в най-различни варианти. Освен това може да внесете шаби шик духа във всяка кухня, без да се налага да правите радикални промени:

 • Чаши и чинии – порцеланът в флорални мотиви е страхотен избор за част от декоративните елементи в кухнята. Да отпивате кафето си от такава чаша е истинско блаженство. Може да ги подредите в шкафа, на полици, рафтчета, навсякъде, където ви харесва.
 • Столовки – декоративни столовки ще внесат много шаби шик уют. И а ще ви бъде по-мекичко и удобно, когато се наслаждавате на всяка хапка вкусна храна.
 • Вази – няколко вази във флорален десен, поставени върху масата и кухненския плот ще свършат чудесна работа. В тях може да слагате цветя, но съвсем спокойно може да ги използвате и за поставка за телени, дървени бъркалки и всякакви други пособия.

Вижте още: Създайте перфектната винтидж кухня

Създайте атрактивна шаби шик декорация

Създайте атрактивна шаби шик декорация

С малко ръчен труд може да превърнете всеки предмет в шаби шик съвършенство. В духа на този стил няма да сгрешите, ако използвате:

 • Канап – с него може да направите декоративни свещи, като омотаете въженцето около чаена свещ в по-висока дължина. Друг вариант е да завържете няколко канапени връзчици на буркани, които да използвате за декорация. Накратко – канапът може да намери приложение на всяко местенце, до което въображението ви го отпрати.
 • Зебло – най-красивата интерпретация на зебло в кухня е да го използвате за тишлайфер. Дава много автентичен, изискан и уютен вид на масата. Разбира се, ако желаете може да му намерите и други приложения – като дрешка за чаша, буркан или основа за поставка за хранене.
 • Дантела – като цяло комбинацията канап, зебло и дантела ще направи чудеса с декорацията в дома ви. И все пак, ако ви се струва претрупано, може да използвате всеки елемент по отделно. Най-добре дантелата да не бъде чисто бяла, а леко в бежовата гама. По този начин ще може по-добре да се отличава. Може да й намерите приложения като декорация за свещи, чаши, картини или вази.
 • Малки бурканчета за подправки или мармалад – изберете красиви буркани, които да бъдат част от аранжировката на шаби шик кухнята ви. Може да ги декорирате, но може и да ги оставите съвсем изчистени, пълни в букет от невероятни аромати. Сложете ги на рафтче за целта или обособено място.

Използвайте живи цветя

Използвайте живи цветя

При шаби шик стила абсолютен фаворит са цветята. Те са навсякъде, но в умерен обем – във вази по масата, плота, някое кътче, отново в пастелни нюанси. Не отричаме, че това не е много финансово изгодно решение, но пък такава прекрасна атмосфера само истинските цветя могат да създадат. Ако сте от онези ентусиасти, които ги сърбят пръстите да направят нещо различно и красиво, за вас сме приготвили специално предложение за цветен полилей. За неговата изработка ще са ви необходими;

 • Няколко тънки панделки;
 • Картонен кръг (може от кутия);
 • Лепило или скоби за захващане;
 • Цветя с различна дължина;

Начин на изработка:

 • Завържете панделките бод орда на кръга. За по-лесен вариант може да използвате топъл силикон, в който да позиционирате панделките.
 • В другия край хубаво завържете едно по едно всички цветенца по борда на основата, така че да образува кръг.
 • Когато цялата окръжност е покрита в цветя, облепете картона с подходяща дантела.
 • Воала, имате чудесен цветен полилей, с шаби шик полъх…

Шаби шик стилът е много подходящ за кухнята. Пастелните цветове имат способността да внесат уют и спокойствие – а какво повече е нужно за хубава вечеря, няколко глътки вино и добра компания? В случай че имате нужда от помощ или съдействие, специалистите, регистрирани в нашия сайт, ще ви дадат атрактивни предложения и идеи. Направете безплатна заявка и сравнете офертите, които ще получите в отговор, като имате възможността да изберете най-оптималната за вас.