Свежи дизайнерски идеи за малки кухни

Публикувано на 03/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 20/06/2019 | Видяно 5 253 пъти

Днес ще ви запознаем с няколко добри идеи, които ще ви бъдат полезни, ако имате малка кухня. В едно ограничено пространство на пръв поглед е доста трудно да се поставят всички мебели, уреди и домакински пособия, но е по-лесно, отколкото си мислите. Целесъобразно е да извлечете максимума от наличната площ в това доста важно помещение от жилището. Готвенето и почистването в малката стая за понякога се превръща в акробатика, ако нещата не са организирани правилно. Но не се обезсърчавайте - има много лесни начини да направите вашият скромен кулинарен кът стилен и ефективен. Съществуват специални кухненски дизайни, които работят по-добре за малки пространства и за тях може да получите помощ от интериорните дизайнери, регистрирани в нашата платформа. 


Дизайнерите на малки кухни са фенове на минимализма и скритите работни зони

Когато става въпрос за кухни с ограничен размер, минимализмът е най-доброто решение. Възприемането му в дизайна на това помещение може да помогне да се създаде усещане за ред и илюзия за по-голямо пространство. Изберете светли цветове, мебели с изчистени линии, нежни текстури и семпли аксесоари. Така се постига повече простор.

Изграждането на скрити работни зони е една от най-големите тенденции в кухненски дизайн за малки помещения за 2019 г. С поставянето на стилни шкафове е лесно да са направи внушение, че те не са предназначени за съхранение на кухненски предмети. Все повече и повече дизайнерите дават възможност да се скриват или маскират части от кухнята по собствен избор. Има голям тласък към създаването на скрити работни зони с плъзгащи се врати, които могат да бъдат оптимално използвани при свързване на цялата кухня с дневната.


Свободно стоящи модулни конструкции - това е отлично решение

Изборът на персонализирано създадени такива конструкции ще даде идеалния дизайн на кухнята при доста малко пространство. Например, маси, които позволяват да оформят фиксирани или разширяеми зони за хранене, отговарящи на изискванията на домакинството.

  • Тук говорим и за различни видове вертикални шкафове, които могат да започват от пода или да са монтирани направи на стената. Декоративните елементи по тях създават усещане за уют. 
  • Разбира се, че има готови такива конструкции в магазините, но могат да се направят и по поръчка, ако кухнята е специфична по размер и разположение.
  • Наистина малката кухня изисква въображение, за да бъде всичко точно на мястото си. Но по този начин се оформя едно стилно и кокетно помещение.


Нужни са само: основни съдове за готвене, прибори и ел. домакински уреди

Кухнята с малки размери не трябва да се натъпква с прекалено много ел. домакински уреди, тенджери, тигани, сервизи и т.н. Самото пространство не дава възможност за това. Направете вашата кухня стилна и функционална, като инвестирате в съдове за готвене, прибори и уреди, които са достатъчно компактни и в същото време практични. Те могат да са и в ярки цветове, за да ги оставите на показ. Например, чиниите могат изглеждат привлекателно, когато са подредени на открити рафтове. Така ще имате всичко под ръка, когато готвите. В същото време по оригинален начин могат да бъдат закачени тигани, канчета, чаши на стената във вид на декорация. Не забравяйте също и вградените уреди, които спестяват място. 

Прочетете още: Еклектичен стил в интериора на кухнята


Не слагайте много саксии с цветя в това помещение, ако е прекалено малко

Със сигурност цветята са подходящи за дома като интериорно решение, но кухненското помещение, ако е малко, няма нужда от прекалено много саксии. Това е излишно и наистина се създава ненужно претоварване. Все пак, ако държите да имате естествени зелени растения, то може на прозореца на кухнята си да сложите сандъче с подправки като розмарин, босилек, магданоз. Това е полезно и красиво решение, от което може да се възползвате. Вариант е също да имате и малка ваза или саксия с естествени цветя, които дават свежа нотка в това помещение.


Развихрете въображението си

Кой е най-предпочитаният цвят за малка кухня?

  • Важно е и цветовото решение на пространството и мебелите в една малка кухня. Максимум един основен цвят и един за акцент сочат дизайнерите. Нека стените да са в неутрален цвят.
  • Във всяка кухня има задължителен набор от  прибори за готвене, а в малка област концентрацията им е много висока. Нека те са акцентът със своите собствени цветове.
  • Най-добрата комбинация от цветове по отношение на цена/ резултат е все още бялото във всичките му нюанси в съчетание с кафявата гама.

Като цяло, с ярките цветове в дизайна на малка кухня, трябва да бъдете внимателни - рискът от кич е твърде висок. По тази причина заявете проект напълно безплатно и изберете от получените оферти от регистрирани в платформата майстори за ремонт на кухня тази, която ви хареса най-много. Така ще се предпазите от грешки и ще спестите пари.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта