Направете малката кухня функционална и удобна с 4 лесни трика!

Публикувано на 18/02/2018 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 21/02/2018 | Видяно 11 643 пъти

Ако кухнята ви успява да побере всички необходими уреди, както и място за хранене, то тя изобщо не е малка. Може и да не е с впечатляващи размери, но се замислете по този начин колко по-близо ви е хладилникът с вкуснотиите във всеки един момент. Все пак, ако помещението наистина е с твърде ограничена квадратура, трябва да сте малко по-креативни и така ще се сдобиете с чудесен компактен кулинарен кът. Плотът може да се превърне в кухненска маса, стените да станат червени и да ви отварят толкова апетита, че да не се интересувате от площта. Или да преобладава бялото, което внася усещане за простор и светлина. Предстои да прочетете повече подробности по въпроса в настоящата статия, а ако смятате, че се нуждаете от цялостен или частичен ремонт на кухня, то регистрираните в сайта ни професионалисти са винаги насреща.


Използвайте плота като маса за хранене в малката си кухня

Ако кухнята ви е изключително малка, то един чудесен начин да спестите място, е да не слагате маса за хранене в нея. Вместо това, плотът, на който си лежете салатата, бързо и лесно се превръща и в мястото, където да си я хапнете. Разбира се, няма да е много приятно да стоите прави. Затова и си вземете няколко високи стола, така че да ви е удобно, докато опитвате апетитните гозби, които сте приготвили. Изберете сгъваеми, за да ги прибирате в някой ъгъл, когато част от тях или всички не се използват. Могат да бъдат цветни или с интересна форма, така че да се превърнат в акцент в помещението.

Вижте още: Минималистичен стил с индустриални елементи в 30 кв.м.


Малка червена кухня за голям апетит

Кухнята е предназначена за готвене и за хранене. Ако това, което сте сготвили, ви е вкусно и имате добър апетит, то какво значение имат размерите на помещението? Така че, освен с изкусителни ястия, разпалете желание за похапване у себе си, семейството и гостите си с няколко лесни трика:

  • Използвайте наситени червен цвят в кухнята. Известно е, че той е стимулиращ и силно въздействащ. В заведенията за бързо хранене често го използват за стените и тапицерията на мебелите си, тъй като отваря апетита. Затова смело го вмъкнете в интериора на кулинарния си кът.
  • Посадете пресни билки и подправки в саксия. Или пък поставете купичка с техните сухи варианти.
  • Ароматните свещи и пръчици също ще подействат стимулиращо.


Обзаведете се с малка маса

Мнозина готвят в кухнята, но се хранят във всекидневната. Но това не най-добрият вариант. Храната се пренася през коридора, правят се трохи, цапа се. Най-подходящото място за хранене е именно кухненската част. Затова, ако разполагате с достатъчно пространство, най-добре е да си сложите поне една малка маса.

  • Компактна маса, която е част от плота. Ако последният е конструиран по-широк, възползвайте се. Така уютът в помещението ще е пълен. А и ще разполагате с повече място, когато месите баница или правите някой сладкиш.
  • Сгъваема маса, която се прибира към стената, след като сте приключили с вечерята или обяда, също е удачен вариант. Чудесно решение за маломерно помещение, където всичко трябва да бъде мултифункционално. Подобна мебел ще ви помогне да организирате още по-интелигентно пространството си. 
  • Малка прозрачна маса. Може да бъде стъклена или пластмасова. Присъствието и в цялостната обстановка ще бъде деликатно и ненатрапчиво. В същото време ще разполагате с необходимото си кътче за похапване, без това да утежнява интериора. 

Вижте още: Внесете комфорт и уют с уникална дървена масичка в дневната


Създайте илюзия за простор в малката кухня

Когато разполагате с малко място, не ви остава друг вариант освен да си поиграете с цветовете и светлината, за да получите поне усещане за по-обширно пространство. Най-добрият избор е бялото. То отразява и излъчва светлина, създава внушение за безкрай, за чистота, за шир. Съчетайте го с тъмен под, за да имате дълбочина. Шареният теракот примерно също е чудесна идея. Разнообразете с дървени плотове или маса, столове. Те ще внесат топлота и уют.

Ако смятате, че се нуждаете от професионална помощ за обзавеждане или ремонт на малка кухня, не се колебайте да се свържете с доказаните специалисти, които са регистрирани в MaistorPlus. За целта само заявете проекта си, напълно безплатно и без обвързване и в кратък срок ще получите в отговор атрактивни оферти. Сравнете ги, запознайте се с профилите и репутациите на отзовалите се изпълнители и се спрете на този, който най-добре покрива изискванията ви. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта