Как да декорираме безопасно детската стая за Коледа?

Публикувано на 20/12/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 14/07/2017 | Видяно 28 516 пъти

Коледните празници са вече на прага ни, затова е крайно време да се погрижим и за украсяването на детската стая. Тук обаче е важно да помислим не само за това как да направим обстановката по-красива и празнична, но и да съобразим някои важни аспекти от декорирането, които касаят пряко безопасността и здравето на децата. Вижте кои грешки да избягвате при украсяването на детската стая за Коледа, а за цялостното й преобразяване през новата година разчитайте на най-добрите професионалисти в областта, регистрирани в MaistorPlus!


Къде е най-удачното място за коледна елха в детската стая?

Великолепно украсената коледна елха мигновено привлича вниманието на най-малките членове на семейството. Колкото и да ни е приятно да гледаме как се удивляват от мигащите лампички и бляскавите играчки обаче, има някои условия, които трябва да съобразите преди поставянето на подобна декорация в детската стая. В този смисъл, ако детето ви все още не е навършило 7 години, е препоръчително да заложите на малка декоративна елха, която да поставите високо в помещението – например върху скрин или шкаф, където хлапето не може да я достигне. Друго важно уточнение е да не поставяте елхата в средата на стаята, където тя лесно може да бъде блъсната или преобърната, тъй като това крие рискове за здравето на децата. Ако пък сте решени да създадете истинска коледна обстановка в детската стая, специалистите препоръчват да изберете свежа естествена елха, като се уверите, че тя има наистина стабилна основа.

Виж още: Задължителни за бебешката стая - тези страхотни играчки ще внесат цвят и настроение у дома


Обърнете внимание на устойчивостта на коледните играчки за елха

Обърнете специално внимание на украсата на коледната елха, преди поставянето й в детската стая. Специалистите препоръчват да закачите всички малки орнаменти (особено тези, които могат да се разглобят) достатъчно високо на елхата, така че детето да не може да ги достигне. Същото важи и за гирляндите, които често имат в основата си тел или връв, която би могла пряко да застраши здравето на хлапето. За да не изглежда основата на елхата твърде скучна, можете да подредите под нея няколко меки плюшени играчки, които детето свързва със зимата и снега – например елени, пингвини или пък пухкави полярни мечки. Друго хитро решение е да замените класическите стъклени играчки с удароустойчиви орнаменти за елха, които намаляват значително риска от нараняване, дори когато детето тича непрестанно из помещението.


Практично украсяване на детска стая - възможно ли е?

Коледната украса на детската стая може да има и изцяло практично измерение, което да ви помогне да подобрите организацията в помещението или пък да създадете още някой полезен навик у дома. За тази цел можете да използвате кутии за играчки и подаръци с коледни мотиви, в които детето ще е далеч по-склонно и мотивирано да прибира любимите си занимателни игри преди да настъпи време за сън.

Друга хитра идея е да създадете празнична атмосфера в помещението, като смените завивките и покривалото на леглото с такива на коледна тематика. А за финал ви предлагаме лесно решение, с което да научите детето винаги да носи чехли вкъщи – снабдете го с ефектни коледни пантофи и гарантираме, че повече няма да ги намерите захвърлени под леглото. Колкото по-големи и щури са пантофите, толкова по-добре!


Направете си сами ефектни коледни гирлянди за детската

Друга класическа идея за украсяването на детската стая е поставянето на ефектни гирлянди по стените или около полилея. За целта специалистите препоръчват да не използвате стандартните бляскави гирлянди, заради лесно откъсващите се елементи и телта, която им служи за основа. Вместо това, сътворете сами ефектни декоративни елементи с помощта на филц, памук или хартия, като ги прикрепите здраво към плътната връв, която ще използвате за закачането им. Изключително важен съвет за тези от вас, които имат деца под седем годишна възраст, е да се уверите, че гирляндът е поставен достатъчно високо, така че детето да не може да го достигне, дори когато се качи върху леглото си например. Достойна алтернатива на закачането на гирлянди е украсяването на полилея в детската стая с висящи коледни джуджета или пък шишарки, които ще накарат хлапето да обикне зимата дори повече!

Виж още: 7 уникални бебешки стаи, които ще ви очароват с креативен дизайн


Коледните лампички - незаменим елемент от всяка тийнейджърска бърлога

Независимо дали ще поставяте коледните лампички в детската или пък хола, е важно да се уверите, че те отговарят на всички изисквания за безопасност. Закупувайте този тип украса само от доказани производители, като проверявате дали всички крушки са поставени правилно и най-вече достатъчно устойчиво. Огледайте лампичките за оголени жички и други индикатори, които биха могли да представляват риск за здравето на вашето семейство. Специалистите съветват да не поставяте светещи украшения в детската стая на малки деца, но ако вкъщи вече имате тинейджър, спокойно можете да декорирате стаята му, като поставите лампичките над таблата на леглото или около прозореца. Тук е важно да отбележим обаче, че лампичките задължително трябва да се изключват по време на сън или при отсъствие от жилището, както и да се държат далеч от всякакъв тип източници на топлина.


Заменете изкуствения сняг с ефектни хартиени снежинки

Едва ли има дете, което да не се удивлява от пухкавия сняг, който покрива част от прозорците на стаята му в края на декември. Специалистите напомнят обаче, че изкуственият сняг може да се окаже изключително вреден за здравето на най-малките при поглъщане или попадане в очите. За да ви улесним в откриването на достойна алтернатива на тази любима коледна украса, днес ви представяме два наистина икономични и ефектни варианта за декориране на прозорците.

Първият изисква просто да изрежете снежинки от картон и да ги прикрепите внимателно към прозореца с помощта на тиксо. За втория вариант ще ви трябва пистолет за топло лепене и чиния, или друга гладка повърхност, върху която да оформите красива снежинка и след това да я пренесете върху стъклото на прозореца. Премахването на снежинките пък е лесно като детска игра – просто лекичко повдигнете единия им край и отлепете. Остатъчните следи от лепило можете да почистите с хладка вода, сапун и мека кърпа. Невероятно, нали?


Сътворете невероятен коледен календар с изненади

А ето и още една страхотна идея, с която да разчупите еднообразната обстановка в детската стая по време на коледните празници. Вместо да купувате готов коледен календар с лакомства, тази година направете сами тази прекрасна декорация и я закачете на стената в детската. За целта отбележете оставащите дни до Коледа върху картон или филц, а на гърба на всяко листче оставете подсказки за това къде из къщи сте скрили вкусни лакомства или малки подаръчета. Вдъхновете храбрия изследовател у дома да търси своето следващо приключение, като с всеки следващ ден ставате все по-креативни в опаковането и скриването на подаръците. Така дните до Коледа ще се изнижат неусетно, а за детето това ще бъде празник, продължил много повече от една нощ!

Виж още: Тези удивителни детски стаи ще ви пленят с артистично модерно излъчване


Заложете на оригинална идея за цялостно преобразяване на детската стая

Независимо дали ще решите да поставите коледна елха или пък лампички в детската стая, специалистите препоръчват да си изградите цялостна представа за вида на помещението, преди да пристъпите към неговото украсяване. Ако стаята е твърде малка и тъмна например, поставянето на масивна естествена елха би я направило още по-схлупена и неудобна. Помислете за различните начини, чрез които можете да съчетаете традиционната коледна украса с проекти от типа „направи си сам“, така че да вдъхнете нов живот на всички подръчни материали, които се търкалят из къщи. Важното е да имате добра идея, известна доза въображение и можете бързо и лесно да превърнете семплата детска стая в истинска коледна приказка!

Тези идеи със сигурност ще направят това помещение по-топло и приятно през зимата, а за неговия цялостен ремонт се доверете на опитните майстори, регистрирани в нашата платформа. Заявете проект безплатно още сега и разгледайте техните оферти и профили, така че да изберете точния специалист за своя интериорен проект.

Екипът на MaistorPlus ви желае весело посрещане на предстоящите коледни и новогодишни празници!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта