Покрив хамелеон пести енергия

Публикувано на 07/08/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 2 881 пъти

Материал, направен от олио за готвене, може да придаде на покрива ви свойствата на хамелеон. Вместо да променя цвета си обаче, покривното покритие изменя оптичните си качества. Така в топли дни той отблъсква слънчевите лъчи и обратно - в студено време ги абсорбира с пълна сила.

В резултат работата на вашите отоплителни и охладителни системи е значително облекчена.

Дали с подобен иновативен материал или с по-традиционно покривно покритие, за всеки ремонт на покрива препоръчваме да се потърси квалифициран майстор онлайн. Предимството е, че ще намерите много информация за него и досегашните му проекти и ще сте спокойни, че сте избрали правилния изпълнител.


"Умен" покрив през цялата година

Идеята за използването на специални строителни материали, които да намаляват сметките за ток, не е никак нова. Обикновено обаче "зелените" покриви са направени само за един сезон. Например "охлаждащото" покритие - от бели плочи - отразява слънчевите лъчи и помага за поддържането на приятна температура през летните дни. При застудяване това, което е било предимство преди, се превръща в недостатък.

Вижте още: Соларни панели или соларни керемиди


Втори шанс за използваното олио

"Умният" покривен материал, за който ви говорим тук, е направен от полимер на основата на олиото за готвене. Според обясненията на базираната в Ню Йорк компания, изработила полимера, ключът е в тайна съставка, която изменя оптичните свойства на материала, но не и неговия цвят.

Покритието помага за понижаване на електрическите сметки, намалява емисиите от петролно базираните покривни продукти и отгоре на всичко намира нова употреба на милионите литри използвано олио след приготвянето на пържени картофки, мекички и други вкуснотии.


Очаквайте скоро покрива хамелеон

Единственият проблем с този покрив хамелеон е, че засега той не се предлага като възможност за домакинствата по света. Плановете на химическата компания, разработила продукта, са били той да влезе в масова употреба още през 2013 г., но до този момент е изпробван само на отделни сгради. Иначе производителят твърди, че цената ще е напълно конкурентна на традиционните решения в тази област, дори по-ниска в сравнение с доста от тях.

Ние сме търпеливи, ще почакаме да видим какво ще излезе на практика от хамелеонската разработка. Ако междувременно на вас ви се наложи да ремонтирате покрива, потърсете професионална помощ в MaistorPlus. След подаване на безплатна заявка в сайта можете да сравните оферти от фирми в областта и да прегледате оставения за тях рейтинг.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта