Преди и сега: практичните джаджи, които промениха сутрешното ни кафе

Публикувано на 18/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 24/04/2018 | Видяно 23 261 пъти

Пътят на ароматното сутрешно кафе от металната кутия до любимата ни чаша днес изисква няколко секунди и натискането на не повече от едно-две копчета. Еволюцията на уредите, които използваме за целта обаче, е наистина забележителна. Проследете с нас разликите в начина, по който приготвяме кафето си преди и сега, като споделите своите изпитани трикове и рецепти за създаването на перфектната ободряваща напитка. За ремонта и поддръжката на всеки уред у дома пък се доверете на нашите опитни специалисти, които ще отстранят проблема бързо и качествено!


Преди пиехме кафето си в обикновено метално джезве

Източник

Макар на пазара днес да откриваме стотици джаджи за тази цел, металното джезве си остава онзи специален съд, който успешно е съхранил традицията по приготвянето на вкусно ароматно кафе. За първи път този метод за варене на кафе е използван през 16 век в Турция, като днес все още е предпочитан вариант за много домакинства, въпреки модерната еспресо машина, разположена непосредствено до джезвето на кухненския плот. Ако изпитвате носталгия по дните, когато перфектното кафе изискваше време за приготвяне на бавен огън и създаваше невероятна атмосфера в цялото помещение, оборудвайте кухнята си с удобно джезве от неръждаема стомана, което ще възроди една наистина уникална традиция.

Виж още: Почистете лесно всеки вид кафемашина с тези полезни съвети


Сега предпочитаме удобството на електрическото джезве

Източник

Представяме ви една изключително функционална алтернатива на класическото джезве, която се появява на пазара доста по-късно от своя предшественик. Модерното електрическо джезве предлага невероятна практичност и приятен дизайн, като впечатлява с устойчива вътрешност от неръждаема стомана и външно ненагряващо покритие. Светлинният индикатор на джезвето и системата за двойна защита премахват нуждата от това постоянно да наблюдавате уреда, докато кафето стане готово. За допълнително удобство, джезвето се отличава и със значително по-голяма вместимост от обикновените метални съдове, като тя може да бъде между 2 и 4 чаши в зависимост от модела.


Преди използвахме кафеварка тип френска преса

Източник

Едва няколко години преди класическата метална кафеварка, е създадена кафеварката тип „френска преса“, която днес стремглаво се завръща в домовете ни. Тя изисква да поставите едро смляно кафе, след това да прибавите гореща вода и да затворите с елегантното капаче, като на този етап е важно да не използвате буталото. Магията на невероятно вкусното кафе се разкрива пред очите ви през стъклото на кафеварката – след като изчакате няколко минути, напитката ще е поела всички ценни аромати и вече можете да натиснете буталото, така че утаеното кафе да остане на дъното. Само за няколко секунди и с едва две лъжички смляно кафе вече се озовахме в началото на 20 век. Невероятно, нали?


Сега все още домакинствата предпочитат електрическата кафеварка

Източник

Всички имаме поне по една електрическа кафеварка, прилежно прибрана за пример на бъдещите поколения, в някой от по-малко използваемите кухненски шкафове. Тя носи белезите от ранните утрини, в които едва не сме я изпускали на пода, полузаспали, и помни времената преди да се радваме на елегантните керамични котлони. Това е един от първите уреди за кафе, който разполага с удобен филтър, а макар да звучи изненадващо за мнозина, днес кафеварката вдъхновява почитателите на индустриалния дизайн и дори намира място в редица известни музеи по света. Ако искате да си припомните специфичния вкус на любимото кафе, приготвено в кафеварка, заложете на модерен и удобен вариант, който не отстъпва по качество на класическите уреди от този вид.


Преди бяхме по-склонни да се доверим на достъпните машини за шварц кафе

Източник

Подобно на кафеварката, машината за шварц кафе също разполага с удобен филтър, който позволява прецизно извличане на най-ценните съставки от кафето. Първите кафемашини от този тип се появяват още през ХХ век, като с течение на времето филтрите им се подобряват с цел максимална прецизност и постигане на оптимално добър вкус. Съвременните кафемашини за шварц кафе са изключително достъпни, като разполагат с противокапкова система и опция за контрол на вкуса. Той от своя страна пък позволява да изберете какво да е съотношението между водата и кафето, така че готовият продукт да е съобразен изцяло с вашите предпочитания.

Виж още: Каква кафемелачка да изберем за перфектното ароматно кафе?


Днес се радваме на функционалите еспресо машини за кафе

Източник

Всеки ценител на доброто кафе има по една еспресо машина в дома си. Първите варианти на този тип джаджи са създадени в началото на ХХ век, като до днес претърпяват огромни промени, както в дизайна, така и във възможностите си. За разлика от кафето, варено с помощта на джезве, еспресото е гъсто, силно и изключително вкусно, като често притежава и характерна пяна, благодарение на специално разработения филтър. Предимството на този тип машини е, че те често разполагат с допълнителна приставка, с която да затоплите мляко или вода за създаването на любимото лате макиато или чай. На пазара вече ще откриете и автоматични еспресо кафемашини, които работят, както със смляно кафе, така и с такова на зърна, което превръщат във фина смес, а след това и в любимата сутрешна напитка.


Преди ценителите на кафето разчитаха на комбинираните кафемашини

Източник

Ако се колебаете между шварц машина и такива за приготвяне на еспресо, най-вероятно вече сте направили дълъг списък с плюсове и минуси на различните модели. Вярното решение обаче се крие в компромиса, затова ви представяме комбинираната кафемашина, която ви предлага всички предимства на двата уреда. Този тип машини разполагат с по-голям капацитет (кана за кафе между 8 и 10 чаши) и дори допълнителни приставки за приготвяне на капучино с перфектна фина пяна. Така с един модерен уред комбинирате предпочитанията на цялото семейство, при това на изключително достъпна цена. Невероятно, нали?

Виж още: Любимото сутрешно кафе - плюсове и минуси според специалистите


Сега любителите на кафе инвестират в машини с капсули

Източник

Еспресо машините, които работят с капсули, станаха популярни на българския пазар преди броени години, но в действителност са създадени в края на осемдесетте. Освен че се отличават с изключително компактен и елегантен дизайн, този тип уреди позволяват приготвянето на изумително вкусно кафе бързо, лесно и без нужда от почистване. Като техен основен недостатък специалистите посочват ограниченията откъм вида капсули, с който дадена машина може да функционира и съответно по-високата цена за консумативи, която възниква. Въпреки това ценителите на ароматното сутрешно кафе изтъкват, че тези машини безспорно имат редица доказани предимства пред класическите еспресо машини, поради което присъстват все по-често върху кухненския плот на модерния български дом.

А вие на какъв тип машина залагате за приготвянето на най-доброто сутрешно кафе? Споделете с нас своите рецепти, трикове и съвети, а за качествената поддръжка на всички уреди у дома разчитайте на опитни професионалисти! Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и се запознайте с техните профили, оферти и оценки от клиенти!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта