Отглеждане на лавандула на терасата

Публикувано на 16/07/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 16/07/2024 | Видяно 2 670 пъти

Лавандулата със своите ароматни цветове и многостранни приложения, е прекрасно допълнение към всяка тераса. Известна със своята издръжливост и ниски изисквания за поддръжка, тази ароматна билка може да превърне вашето външно пространство в успокояващо убежище. Ето подробно ръководство, което ще ви помогне успешно да отглеждате лавандула на вашата тераса.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите специалисти.


Избор на правилния сорт лавандула

Изборът на правилния сорт лавандула е от решаващо значение. Помислете за следното:

Климатична пригодност: Различните сортове лавандула виреят в различни климатични условия. Английската лавандула (Lavandula angustifolia) е идеална за по-хладен климат, докато испанската лавандула (Lavandula stoechas) и френската лавандула (Lavandula dentata) са по-подходящи за по-топлите региони.

Ограничения на пространството: Сортовете джуджета като „Hidcote“ и „Munstead“ са идеални за тераси с ограничено пространство. Те растат до управляема височина и се разпространяват, което ги прави идеални за градинарство в контейнери.

Време на цъфтеж: Изберете сортове, които цъфтят по различно време, за да се насладите на непрекъснат цъфтеж през целия вегетационен период. Например, засаждането както на ранно цъфтящи, така и на късно цъфтящи сортове може да удължи периода на зрително и обонятелно удоволствие.


Изисквания за засаждане и почва

Правилното засаждане и почвените условия са ключови, за да имате здрави лавандулови растения. Ето основните съображения:

Избор на контейнери: Изберете саксии или контейнери с добри дренажни отвори. Лавандулата не понася преовлажнена почва, така че осигуряването на подходящ дренаж е от съществено значение за предотвратяване на гниене на корените.

Почвена смес: Използвайте добре дренираща почвена смес. Комбинация от почва за саксии, пясък и перлит или песъчинки гарантира, че корените няма да останат във вода. Леко алкално рН на почвата (6,5 до 7,5) е идеално.

Техника на засаждане: Засадете лавандула през пролетта, когато рискът от замръзване е преминал. Поставете растенията на слънчево място, където могат да получават поне 6-8 часа пряка слънчева светлина дневно. Поставете няколко растения на около 12-18 инча едно от друго, за да позволите циркулация на въздуха и растеж.


Грижа и поддръжка

Поддържането на лавандула включва минимални усилия, но изисква внимание към няколко ключови фактора, за да се осигури стабилен растеж и цъфтеж:

Поливане: Лавандулата е устойчива на суша и предпочита сухи условия. Поливайте обилно, но рядко, като позволявате на почвата да изсъхне между поливанията. Преполиването е често срещана грешка, която може да доведе до гниене на корените.

Подрязване: Редовното подрязване насърчава храстовидния растеж и удължава живота на растението. След първия цъфтеж отрежете около една трета от растението, за да стимулирате нов растеж и да премахнете изсъхналите цветя. По-щателното подрязване в края на лятото или началото на есента помага да се запази формата на растението.

Торене: Лавандулата не изисква обилно подхранване. Всъщност твърде много тор може да намали ароматните масла на растението. Достатъчно е леко прилагане на балансиран тор с бавно освобождаване през пролетта. Като алтернатива можете да добавяте компост към почвата всяка година, за да осигурите необходимите хранителни вещества.

Ако се нуждаете от дърводелски услуги, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Elementary Inc.
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта