Грижа и поддръжка

Последна редакция на 16/09/2024 от Ирена Петрова

Поддържането на лавандула включва минимални усилия, но изисква внимание към няколко ключови фактора, за да се осигури стабилен растеж и цъфтеж:

Поливане: Лавандулата е устойчива на суша и предпочита сухи условия. Поливайте обилно, но рядко, като позволявате на почвата да изсъхне между поливанията. Преполиването е често срещана грешка, която може да доведе до гниене на корените.

Подрязване: Редовното подрязване насърчава храстовидния растеж и удължава живота на растението. След първия цъфтеж отрежете около една трета от растението, за да стимулирате нов растеж и да премахнете изсъхналите цветя. По-щателното подрязване в края на лятото или началото на есента помага да се запази формата на растението.

Торене: Лавандулата не изисква обилно подхранване. Всъщност твърде много тор може да намали ароматните масла на растението. Достатъчно е леко прилагане на балансиран тор с бавно освобождаване през пролетта. Като алтернатива можете да добавяте компост към почвата всяка година, за да осигурите необходимите хранителни вещества.

Ако се нуждаете от дърводелски услуги, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Свързано:

Отглеждане на лавандула на терасата