Мебели за малък балкон

Публикувано на 29/08/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 29/08/2017 | Видяно 16 496 пъти

Малкият балкон е често срещано явление по нашите ширини. Желанието на неговите собственици да го превърнат в активна обитаема част от жилищното пространство предизвиква нуждата от компактни, практични и галещи окото решения за неговото обзавеждане и декориране. Първата стъпка при стартирането на подобен проект е да определите функцията, която вашият балкон ще изпълнява. Може да го превърнете в уютна градина, качена на метри над земята или в компактно и комфортно кътче, което да е отредено на пушачите в семейството. За топлите летни вечери малкият балкон е чудесно място за наздравици със студени коктейли. Вариантите са много, затова тук ще ви дадем някои идеи, които да ви вдъхновят.

В случай че вече имате готов проект, но се нуждаете от професионална помощ за неговата реализация, то специалистите, регистрирани на нашия сайт, могат да ви бъдат от полза.


Масичката за малкия балкон

Ако разполагате с достатъчно пространство на балкона, за да обособите кът за сядане, то освен за столчетата, трябва да помислите и за масичка, която да е малка по размери, но да е стабилна и да може да побере чаша или две, книга, лаптоп или каквото бихте искали да използвате, седейки на въздух. Вариантите за подобна масичка са много - може да я купите от големите вериги магазини за мебели, да си я направите сами или просто да използвате налична мебел, която да смени стандартната си функция. Така например една обикновена дървена щайга, с помощта на малко боя, може да се превърне в удобна масичка, върху която да поставите каквото ви е необходимо. Дори малката помощна стълбичка, която по принцип се помещава някъде в килера, може да се превърне в част от интериора на вашия балкон.


Сгъваема маса - идеалното решение за тесния балкон

Сгъваемата маса е чудесно решение за малкото и най-вече тясно балконско пространство. Тя може да бъде разпъвана само при нужда и така да не "задръства" балкона. Има различни варианти за този тип маси. Преди да се спрете на конкретен модел, трябва да се съобразите със собствените си нужди - искате да вечеряте на балкона, по-скоро да пийвате вечер с приятели или да си осигурите кът за сутрешното кафе с цигара. Може да избирате измежду правоъгълни и елипсовидни маси, такива които са подходящи за сядане или по-скоро за стоене на крак. Това, което е най-важно в случая е да прецените как масата ще бъде закачена и дали самият балкон позволява позиционирането на подобна мебел. Вариантите са два - или да я закрепите за парапета, или за стената, като механизмите в двата случая са съвсем различни.


Ъгъл за сядане

Ъглов диван с меки възглавници на балкона - не звучи ли страхотно? За малкия правоъгълен балкон това е много добър вариант. Тъй като за масичка едва ли ще остане място, един поднос винаги може да спаси положението. Върху дивана ще има достатъчно място, където да поставите подноса, а и пространството ще бъде максимално оползотворено. Това, на което трябва да обърнете внимание, ако се спрете на този вариант, е пейките, които ще играят ролята на основа на въпросния диван, да са устойчиви на влага. Ако ги купувате готови, уверете се, че материалът няма да започне да гние след първия дъжд. Ако сами ги изработвате, погрижете се да ги покриете с боя или лак, които ще ги предпазват от влага. Меката част на дивана трябва да може да се прибира лесно. Най-доброто решение би било пейката под тях да е всъщност ракла, където те да бъдат съхранявани, когато времето е лошо.


Пейка с възглавници в дъното на балкона

В случай че предпочитате по-компактно по размери решение за балкона, което да ви осигури удобен кът за сядане, то може да се спрете не на ъгловите дивани, а на правоъгълните, разположени в дъното. В зависимост от спецификата на вашия балкон, може да избирате сред най-различни варианти. Най-важно е да прецените дали по време на дъжд, той достига директно до балкона или мебелите, разположени там, ще са на сигурно място, независимо от климатичните условия навън. В случай че балконът ви не е предпазен от дъжда, то заложете на възглавници, които можете лесно и бързо да приберете на сухо, а не на солидни дюшеци, които са по-подходящи за помещения, недостъпни за влага и дъжд и няма нужда да бъдат прибирани, независимо от времето.


Градина на балкона

Независимо дали искате да отделите кът за сядане на балкона или не - той е възможността ви да създадете своята малка градина на метри от земята. Ако желаете, може да използвате цялото налично пространство единствено и само за градина. Друг вариант е да украсите с множество цветя, по-големи храсти и дръвчета в саксия или да използвате масата на балкона, за да я окичите с безброй малки саксийки. Много идейно и полезно е да засадите различни билки в сандъчета, които да закачите в поставки, пригодени за перваз. Така няма да губите от наличното пространство, ще сте обградени от ароматна зеленина и същевременно винаги ще имате мента или мащерка под ръка, за да си направите вкусна лимонада или да подправите ястието, което готвите.

Ако имате нужда от помощ за трансформацията на балкона, може да изпратите безплатно запитване до архитектите и дизайнерите за интериорен дизайн, регистрирани на сайта ни. Ще имате възможност да изберете оферта, отговаряща на вашите изисквания, и да се наслаждавате на промяната, която се случва пред очите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта