Видове маркучи за селското стопанство и градината

Публикувано на 03/06/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/06/2024 | Видяно 662 пъти

Градинските маркучи са важна част от поддържането на вашия дом и градина, но преди да купите нов маркуч, има някои важни неща, които трябва да знаете. Представяме ви цялата необходима информация, за да вземете най-доброто решение.

Ако се нуждаете от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите специалисти.


Видове градински маркучи

Не всички градински маркучи са еднакви и вършат една и съща работа. Ще откриете, че има много размери, цветове и стилове. Някои маркучи са направени от различни материали и служат за различни цели. Някои имат контрол на водния поток. Типът маркуч, който изберете, ще зависи от вида работа, която планирате да извършвате това лято.

Градинските маркучи за леко/средно натоварване са предназначени за лека употреба в градината и за нужди от поливане с ниско налягане. Много от тях са направени от винил, но могат да издържат през сезоните, когато се грижите правилно за тях. Това е типът маркуч, от който се нуждаете, ако поливате деликатни растения или просто пълните съда с вода на домашния любимец. Диаметърът на стандартния лек градински маркуч е 1.27 сантиметра.

Градинските маркучи за тежки условия на работа имат по-голям диаметър, което означава повече водно налягане. Тези маркучи също са направени от по-дебела конструкция и по-издръжливи материали. Те са предназначени за почистване в допълнение към поливането на вашите растения. Ще откриете също, че много тежки градински маркучи включват допълнителни функции, като устойчивост на прегъване и съединители, устойчиви на смачкване.

Висококачествените маркучи са направени да се справят с големи, трудни задачи с тежка армировка, за да издържат на по-голямо водно налягане. Тези маркучи са предпочитани от търговски потребители и професионални озеленители. Добри са за всичко - от измиване под налягане до поливане на култури, и са изключително издръжливи.

Гумените маркучи са създадени да издържат и при най-тежки условия, като са два пъти по-здрави и по-леки от традиционните. Някои остават гъвкави и при екстремни температури.

Маркучът за накисване работи добре, когато трябва да наситете зеленчуковите градини. Маркучът за спринклер и накисване е чудесен за влизане в тесни зони, където масовото поливане не е опция. Тези маркучи разпределят водата по еднакъв модел благодарение на дизайна си и много от тях имат конструкция от PVC.


Размери на градинския маркуч

Размерът на градинския маркуч се отнася до неговия диаметър. Това е важно съображение при избора на правилния градински маркуч за вашите нужди. Грешният размер може да означава недостатъчно водно налягане, за да свършите работата правилно.

Маркуч 5/8" срещу 3/4" може да означава огромна разлика в количеството водно налягане, което генерира вашият маркуч. Налягането е нещо, което трябва да имате предвид, особено ако възнамерявате да използвате маркуча си за проекти за почистване на открито. Маркучът с диаметър /2" може да е подходящ за основно поливане и други подобни, но може да ви е необходим стандартен градински маркуч с диаметър, който е по-голям, за да покрие по-голяма площ или да почисти алеята. Swan предлага маркучи с диаметър 5/8" и 3/4", като например маркуча Element ContractorFARM.

Ето какво трябва да запомните относно размерите на градинския маркуч: по-големият диаметър на маркуча пренася повече вода на минута. Маркуч с по-голям диаметър също може да бъде полезен при справяне с разликите във водното налягане. Например, ако избутвате вода нагоре през маркуч, ще бъде по-полезно да използвате маркуч с голям диаметър.


Дължини на градинския маркуч

Дължината на градинския маркуч, който изберете, трябва да се определя от вашите лични нужди. Можете да намерите маркучи с дължина 25', 50' или 100'. Изборът на маркуч, който е твърде къс, ще ви попречи да получите необходимото покритие. Изборът на твърде дълъг маркуч само ще ви пречи.

По-къс градински маркуч е чудесен за поливане на растения в контейнери или за пълнене на съдове за домашни любимци. Работи най-добре, когато имате малка зона на покритие и не се нуждаете от голям натиск. По-дългият градински маркуч е по-ефективен при покриване на по-големи площи и справяне с проекти за почистване.

Ако изберете дълъг градински маркуч, не забравяйте да е такъв, който осигурява устойчивост на прегъване. Също така ще искате да сте сигурни, че получавате маркуч, който не се прегъва. Изберете маркуч със специална броня, която помага да се предотвратят подобни прегъвания.

Ако имате нужда от помощ в борбата с вредители, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Венцислав Димитров VIP
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
122 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
25 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
14 извършени проекта