Как да аранжираме градината си, за да ни е уютно и приятно

Публикувано на 11/05/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 11/05/2023 | Видяно 2 750 пъти

Хубавото време вече е тук, така че най-сетне можем да прекарваме повече време в градината си. Естествено, през зимата дворното пространство е останало неглижирано, затова не е лошо най-напред да го освежите. Ако планирате актуализация на вашата градина, в тази статия ви споделяме съвети за оформяне на градински мебели, настилки, растителност, бордюри и т.н., за да ви помогнем да издълбаете външно пространство, на което наистина да се наслаждавате.


Правилното озеленяване

Внимателно планираните и подбрани растения, които изглеждат естествено в своята обстановка, наистина могат да зададат тема или настроение, дори да ви пренесат до любимо място за почивка. Кой не би искал да излиза всеки ден навън в двор, който му напомня за онова пътуване до Таити или Седона?

Ключът е да изберете растения, които се адаптират добре към средата, в която живеете: умиращите тропически растения от пустинята няма да ви напомнят за Аруба. Смесете местните за вашия регион с дървета, храсти, лози и трайни насаждения, които са адаптирани към климата - обикновено нещо, което може да се намери в местния разсадник или магазин за ботаническа градина. Потърсете професионална помощ от ландшафтен дизайнер или поискайте предложения от някой от нашите професионалисти.

Ако вашият двор е предимно с цимент или сте обитател на апартамент само с балкон, изберете високи контейнерни растения, щастливи вътрешни растения или лесни стайни растения, които можете да изнесете навън (ако условията позволяват).


Осигурете си сянка

Разбира се, чадърът осигурява така необходимата сянка. Гледката на такъв извиква образи на ваканция в курорт, на пясъчен бряг или до басейн. Има нещо в неговата кръгла форма, изпъкнала над другите мебели на открито, което изглежда релаксиращо и привлекателно, привличайки ви да седнете под цветната му форма и да се отпуснете, може би да отпиете коктейл или ледена напитка. Не цялата сянка обаче трябва да идва от чадъри. Можете да създадете сянка, като използвате беседки или перголи, сенници, лози, растящи над беседки, и листни дървета. Тук въображението ще ви бъде от голяма полза. Не го щадете.


Вечните елементи вода и огън

Дори гледката и звукът на водата имат успокояващ, терапевтичен ефект. Перфектната водна характеристика в двора е частен плувен басейн, който ви охлажда и ви позволява да спортувате в уединението на собствения си двор. Но повечето хора нямат място или бюджет, за да добавят такъв. За щастие има по-малки и по-достъпни водни елементи, които трябва да се вземат предвид и които дори могат да бъдат по-успокояващи – слушайте звука на стичаща се вода от градинско езерце, фонтан, фонтанче за птички.

Огнище или камина незабавно ще добавят топлина към вашия двор, особено през по-хладните месеци или вечер. Какво може да бъде по-релаксиращо от това да говорите с приятели или семейството до огъня или да се гушкате с партньора, докато се взирате в пламъците? С толкова много преносими модели, налични на разумни цени, е лесно да създадете зона за релакс около огъня. Просто се уверете, че не е близо до никакви конструкции, под покрив или върху дървен дек.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта