Предложения за подготовка на градината за топлите месеци

Публикувано на 09/05/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 10/05/2023 | Видяно 3 344 пъти

След края на зимата градина не представлява най-красивата гледка. Обичайно е да видите обрасла морава, неподредени храсти и плевели, растящи между празнините във двора. Ако вашата градина изглежда така, не се притеснявайте. Има много неща, които можете да направите, за да я подготвите за по-топлите месеци. Можете дори да създадете градина, която намалява вашия „воден отпечатък“ и подобрява биоразнообразието. Ето нашите съвети за създаване на водно-ефективна градина, която изглежда страхотно:


Изградете здрава почва

Всичко започва с почвата! Наличието на здрава почва е ключът към щастливи и процъфтяващи градини. Почвата, която е пълна с живот, ще направи работата ви много по-лесна. Наличието на много фибри в нея ще ѝ помогне да задържи влагата, особено ако имате доста песъчлива почва. Те почви често позволяват цялата вода да изтича между частиците, преди да е имала шанса да бъде абсорбирана от растенията. Разберете какъв вид почва имате и проучете кои изменения е най-добре да направите. Много компост и компостиран оборски тор е чудесен начин да започнете, когато изграждате почвата си така, че да бъде здрава и пълна с хранителни вещества. Здравата почва, която може да задържа влага, означава, че няма да се налага да поливате толкова често.


Покрийте с мулч

Като се започне от почвата, мулчът е от съществено значение в лятната градина за защита на земята и задържане на влага. Точно като кожата ви, почвата, която е изложена на суровото слънце, ще изсъхне, ще се напука и ще спре да абсорбира вода бързо. Добавянето на слой мулч с дебелина 7-10 см в началото на пролетта също може да помогне за потискането на плевелите. Плевелите, точно като вашите растения, ще бъдат в разгара си през пролетта, когато времето започне да се затопля. Мулчът ще помогне за предотвратяването им, като позволи на семената да получат достатъчно светлина, за да покълнат. Мулчът също ще започне да се разгражда и ще добави повече хранителни вещества към вашата почва. Бавно подхранвайте вашите растения през целия сезон. Нанесете отново мулч при смяна на всеки сезон, ако е необходимо, или в началото на пролетта и есента. Слоевете мулч, които се разграждат, ще ви помогнат да добавите така необходимите естествени влакна към вашата почва, за да подпомогнете задържането на влага.


Растителни екстри

Бъдете щедри с вашите пролетни и летни семена и разсад. Някои може да се борят и ако имате допълнителни растения, това ще гарантира, че ще получите добра реколта. Засаждането на семена през по-топлите месеци също ще изисква специални грижи и внимание. Те най-вероятно ще бъдат в малки саксии и контейнери, за да могат бързо да изсъхнат. Настройването на проста система за мъгла на таймер може да бъде чудесен начин да получите здравословен растеж на процъфтяващия разсад. Уверете се, че не са на пряка слънчева светлина и са на място с по-голяма дифузна светлина.

Градинарството означава да имате увереността да се захванете и да му се отдадете. Всяко място има уникален климат, структура на почвата и собствено въздействие върху околната среда. И така, колкото повече научавате за уникалните качества на вашия имот, толкова повече ще можете да отговорите и да развиете градината си в процъфтяваща и изобилна хранителна система. Наблюдавайте къде вашата градина получава сянка през цялата година и кои градински лехи понасят цялата сила на горещото лятно слънце. Знаейки това може да ви помогне да работите с природата, за да имате щастлива и здрава градина през цялата година.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта