Най-добрите идеи за оформяне на двор

Публикувано на 21/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 7 741 пъти

Оформянето на двора е не лесна задача. Нещата, с които трябва да се съобразите не са никак малко – площ, дизайн, практичност и едновременно трябва да бъде и подредено, и красиво. Всичко това обаче може да си дойде на мястото, ако знаете какво наистина искате и как да го постигнете. Точно заради това сме направили компилация от най-добрите идеи, които могат да намерят приложение в двора ви. Ако все пак не разполагате с достатъчно време, може да се обърнете към доказаните ни специалисти в озеленяването, които ще ви дадат съвет, насоки или ще реализират вашия проект.


Използвайте дървен материал, за да внесете уют

Употребата на дървен материал винаги е чудесна идея. Разбира се, ако ще го използвате в двора си, не забравяйте да бъде специално обработен за външни условия, за да може да издържи за по-дълъг период. Вариантите да му намерите приложение в двора не са никак малко:

  • Заложете на дървени скари. Те са идеални както за обособяване на пътеки, така и за облицовка на стени. Може да оформите с тях арка, да декорирате сандъчета, и дори да ги използвате за настилка около басейн (ако имате огромния късмет да имате такъв).
  • Парапети от дърво. Ако имате външно стълбище, добра идея ще бъде да заложите на парапети от дърво. В случай, че не разполагате с такова – не се отчайвате. И за вас има варианти. Обособете лехите с цветя, като използвате дървени парапети. Може да оградите беседка или кътчето за отдих, кафе и коктейли с тях.
  • Дървени мебели. Люлки, маси, столове, пейки, шезлонги – каквото и да изберете, няма да сгрешите. Може дори да направите сами мебели от палети. Бъдете готови обаче, че издръжливостта им няма да е като на тези, направени от метал. Но пък и красотата им е в пъти по-голяма.

Вижте още: Приказен градински оазис от палети


Разграничете цветната от зеленчуковата градина

Ако сте от онези запазели градинари, които нямат търпение да си направят шопска салата, със зеленчуци от градината, то най-вероятно сте се сблъсквали с дилемата с правилно оформяне на двора. Най-добре е да отделите зеленчуковата от цветната градина.

  • Позиционирането на зеленчуковата градина е добре да не е на централно място. Постарайте се, ако имате тази възможност, тя да се намира назад или по-отстрани в двора ви. На преден план трябва да са ви цветята, които ще ви радват, а и ще крият калта на лехите на доматите.
  • Ще ви бъде в пъти по-удобно, ако изберете това оформяне на двора. Няма да се чудите как да стигнете до лехите със зеленчуци, за да ги плевите или поливате. А цветята ще ви дадат прелестна гледка, когато дойде време да поседнете в топлата лятна вечер, с приятна компания и чаша студена напитка.


Засадете райграс

Зеленият килим, който дава това растение, ще бъде много подходящ, за да запълните някое пространство в двора си. Засадете го в предната, видима част. Много хора се заблуждават, че райграсът е най-лесният вариант за отглеждане. Това обаче не е така. И той си има своите специфики:

  • Ще трябва да се грижите за него, ако искате наистина да бъде красив. Поливането поне3 пъти в седмицата в горещите дни няма как да го пропуснете. За тази цел най-добре ще бъде да си купите пръскачка, защото маркучът не е никак удачен избор.
  • Ще трябва да си отделите време за косене. Няма как да се разминете с това, ако искате да бъде в перфектен вид вашият двор. Няма да сгрешите, ако инвестирате пари за закупване на косачка, която ще ви се наложи да използвате около 4-6 пъти месечно.


Оформяне на двора в различни стилове

Лятното пътешествие до различни дестинации може да си осигурите и в пределите на градината. Само с малко усилия може да имате истински оазис за вашата странстваща душа. Както гласи една поговорка – когато планината не идва при вас, вие си я донесете в двора.

  • Прованс. Внесете френски полъх в двора си. За да имате провансалски двор, ще са ви необходими малко сръчност, много вдъхновение и фантазия. Мисията ви никак няма да е сложна, ако сте истински любители на тази дестинация. Трябват ви само малко лавандула, бръшлян, глициния, чакъл и камъчета.
  • Море. Сигурни сме, че ако сте на повече от 200 км. разстояние от крайбрежната ивица, всеки ден мислите ви са зареяни в мечти за морски бриз, ситен пясък и много слънце. Е, престанете да страдате. Превърнете двора си в истинско морско изкушение, за което всички приятели благородно ще ви завиждат. Нямаме предвид да изсипете няколко колички пясък. Вложете цялата си креативност. Изберете аксесоари с дъх на море – картини, канапени въжета, лампи и цветя и докарайте морето във вашия двор.
  • Рустик. Тази година определено всичко в този стил е много актуално. Затова не се чудете, ами яхнете вълната на тенденциите. Саксии, декорации, цветя, мебели, дървен материал – няма да ви е никак трудно да намерите подходящи за целта. Крайният резултат ще ви очарова.

Вижте още: Как да постигнем провансалски полъх в градината?


Жив плет за разкош

Голям помощник в мисията с оформяне на двора е живият плет. Той има способността да създаде завършеност и естествена преграда. С него ще успеете да направите немалко неща:

  • Да се спасите от любопитни погледи на съседи и случайни минувачи, като го позиционирате по дължина на оградата.
  • Да направите красива преграда между зеленчуковата и цветна градина.
  • Да внесете много зеленина, на места, където има нужда и възможност.
  • За да имате красив жив плет, ще ви се наложи периодично да го подрязвате, за да бъде оформен добре. Може да си купите туи – обикновени или спираловидни. Но задължително си купете и градинарска ножица, с която да правите чудеса.


Място за забавление, гости и хубави моменти

Дали има човек, който не мечтае в градината си да има барбекю, място за релаксиране и споделяне на хубави мигове с любими хора? В плана за оформяне на двора не забравяйте да обособите кътче, което да ви носи чудесни летни преживявания. Истински късметлии сте, ако разполагате с достатъчно пространство и може да го направите в по-големи размери.

  • Място за барбекю. Ароматът на зеленчуци, пържоли или препечен хляб на скара, имат способността да ви накарат лакомо да преглъщате, само при мисълта за тях. Затова не се чудете, а такова място в двора си осигурете.
  • Място за кафе и сладки приказки. Няколко столчета, маса и подходяща декорация вършат чудеса в топлите лесни месеци. Кафе, студен чай, коктейли винаги са добре дошли в това земно кътче на летни преживявания. Не се лишавайте от това богатство в двора си и задължително го заложете в плана по подредба в градината.
  • Релакс зона. Имате дървета със здрави клони? И те са на близко разстояние едно до друго? Не се чудете, а за хамак отидете колкото се може по-скоро. Той ще ви даде възможността да си почивате в прохладните летни вечери, в компанията на любима книга. Висящи люлки също ще ви свършат работа за реализирането на това място в двора ви, ако нямате възможността да поставите хамак.

Оформянето на двора може да бъде истинско предизвикателство, ако не знаете какво искате. Когато обаче идеите са в главата, а желанието в сърцето ви – няма какво да ви спре по пътя към превръщане на двора в съвършено място. В случай че нямате достатъчно време и имате нужда от професионална помощ или съвети – потърсете доказани професионалисти сред регистрираните в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и в отговор ще получите оферти. Може да ги сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Цветков
Електроуслуги, София
40 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
138 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
54 извършени проекта