Най-добрите идеи за оформяне на двор

Публикувано на 21/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 7 271 пъти

Оформянето на двора е не лесна задача. Нещата, с които трябва да се съобразите не са никак малко – площ, дизайн, практичност и едновременно трябва да бъде и подредено, и красиво. Всичко това обаче може да си дойде на мястото, ако знаете какво наистина искате и как да го постигнете. Точно заради това сме направили компилация от най-добрите идеи, които могат да намерят приложение в двора ви. Ако все пак не разполагате с достатъчно време, може да се обърнете към доказаните ни специалисти в озеленяването, които ще ви дадат съвет, насоки или ще реализират вашия проект.


Използвайте дървен материал, за да внесете уют

Употребата на дървен материал винаги е чудесна идея. Разбира се, ако ще го използвате в двора си, не забравяйте да бъде специално обработен за външни условия, за да може да издържи за по-дълъг период. Вариантите да му намерите приложение в двора не са никак малко:

  • Заложете на дървени скари. Те са идеални както за обособяване на пътеки, така и за облицовка на стени. Може да оформите с тях арка, да декорирате сандъчета, и дори да ги използвате за настилка около басейн (ако имате огромния късмет да имате такъв).
  • Парапети от дърво. Ако имате външно стълбище, добра идея ще бъде да заложите на парапети от дърво. В случай, че не разполагате с такова – не се отчайвате. И за вас има варианти. Обособете лехите с цветя, като използвате дървени парапети. Може да оградите беседка или кътчето за отдих, кафе и коктейли с тях.
  • Дървени мебели. Люлки, маси, столове, пейки, шезлонги – каквото и да изберете, няма да сгрешите. Може дори да направите сами мебели от палети. Бъдете готови обаче, че издръжливостта им няма да е като на тези, направени от метал. Но пък и красотата им е в пъти по-голяма.

Вижте още: Приказен градински оазис от палети


Разграничете цветната от зеленчуковата градина

Ако сте от онези запазели градинари, които нямат търпение да си направят шопска салата, със зеленчуци от градината, то най-вероятно сте се сблъсквали с дилемата с правилно оформяне на двора. Най-добре е да отделите зеленчуковата от цветната градина.

  • Позиционирането на зеленчуковата градина е добре да не е на централно място. Постарайте се, ако имате тази възможност, тя да се намира назад или по-отстрани в двора ви. На преден план трябва да са ви цветята, които ще ви радват, а и ще крият калта на лехите на доматите.
  • Ще ви бъде в пъти по-удобно, ако изберете това оформяне на двора. Няма да се чудите как да стигнете до лехите със зеленчуци, за да ги плевите или поливате. А цветята ще ви дадат прелестна гледка, когато дойде време да поседнете в топлата лятна вечер, с приятна компания и чаша студена напитка.


Засадете райграс

Зеленият килим, който дава това растение, ще бъде много подходящ, за да запълните някое пространство в двора си. Засадете го в предната, видима част. Много хора се заблуждават, че райграсът е най-лесният вариант за отглеждане. Това обаче не е така. И той си има своите специфики:

  • Ще трябва да се грижите за него, ако искате наистина да бъде красив. Поливането поне3 пъти в седмицата в горещите дни няма как да го пропуснете. За тази цел най-добре ще бъде да си купите пръскачка, защото маркучът не е никак удачен избор.
  • Ще трябва да си отделите време за косене. Няма как да се разминете с това, ако искате да бъде в перфектен вид вашият двор. Няма да сгрешите, ако инвестирате пари за закупване на косачка, която ще ви се наложи да използвате около 4-6 пъти месечно.


Оформяне на двора в различни стилове

Лятното пътешествие до различни дестинации може да си осигурите и в пределите на градината. Само с малко усилия може да имате истински оазис за вашата странстваща душа. Както гласи една поговорка – когато планината не идва при вас, вие си я донесете в двора.

  • Прованс. Внесете френски полъх в двора си. За да имате провансалски двор, ще са ви необходими малко сръчност, много вдъхновение и фантазия. Мисията ви никак няма да е сложна, ако сте истински любители на тази дестинация. Трябват ви само малко лавандула, бръшлян, глициния, чакъл и камъчета.
  • Море. Сигурни сме, че ако сте на повече от 200 км. разстояние от крайбрежната ивица, всеки ден мислите ви са зареяни в мечти за морски бриз, ситен пясък и много слънце. Е, престанете да страдате. Превърнете двора си в истинско морско изкушение, за което всички приятели благородно ще ви завиждат. Нямаме предвид да изсипете няколко колички пясък. Вложете цялата си креативност. Изберете аксесоари с дъх на море – картини, канапени въжета, лампи и цветя и докарайте морето във вашия двор.
  • Рустик. Тази година определено всичко в този стил е много актуално. Затова не се чудете, ами яхнете вълната на тенденциите. Саксии, декорации, цветя, мебели, дървен материал – няма да ви е никак трудно да намерите подходящи за целта. Крайният резултат ще ви очарова.

Вижте още: Как да постигнем провансалски полъх в градината?


Жив плет за разкош

Голям помощник в мисията с оформяне на двора е живият плет. Той има способността да създаде завършеност и естествена преграда. С него ще успеете да направите немалко неща:

  • Да се спасите от любопитни погледи на съседи и случайни минувачи, като го позиционирате по дължина на оградата.
  • Да направите красива преграда между зеленчуковата и цветна градина.
  • Да внесете много зеленина, на места, където има нужда и възможност.
  • За да имате красив жив плет, ще ви се наложи периодично да го подрязвате, за да бъде оформен добре. Може да си купите туи – обикновени или спираловидни. Но задължително си купете и градинарска ножица, с която да правите чудеса.


Място за забавление, гости и хубави моменти

Дали има човек, който не мечтае в градината си да има барбекю, място за релаксиране и споделяне на хубави мигове с любими хора? В плана за оформяне на двора не забравяйте да обособите кътче, което да ви носи чудесни летни преживявания. Истински късметлии сте, ако разполагате с достатъчно пространство и може да го направите в по-големи размери.

  • Място за барбекю. Ароматът на зеленчуци, пържоли или препечен хляб на скара, имат способността да ви накарат лакомо да преглъщате, само при мисълта за тях. Затова не се чудете, а такова място в двора си осигурете.
  • Място за кафе и сладки приказки. Няколко столчета, маса и подходяща декорация вършат чудеса в топлите лесни месеци. Кафе, студен чай, коктейли винаги са добре дошли в това земно кътче на летни преживявания. Не се лишавайте от това богатство в двора си и задължително го заложете в плана по подредба в градината.
  • Релакс зона. Имате дървета със здрави клони? И те са на близко разстояние едно до друго? Не се чудете, а за хамак отидете колкото се може по-скоро. Той ще ви даде възможността да си почивате в прохладните летни вечери, в компанията на любима книга. Висящи люлки също ще ви свършат работа за реализирането на това място в двора ви, ако нямате възможността да поставите хамак.

Оформянето на двора може да бъде истинско предизвикателство, ако не знаете какво искате. Когато обаче идеите са в главата, а желанието в сърцето ви – няма какво да ви спре по пътя към превръщане на двора в съвършено място. В случай че нямате достатъчно време и имате нужда от професионална помощ или съвети – потърсете доказани професионалисти сред регистрираните в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и в отговор ще получите оферти. Може да ги сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта