Овощна градина – мечтата става реалност!

Публикувано на 20/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/08/2019 | Видяно 2 346 пъти

Ако сте от онези хора, които тайничко си мечтаят да имат овощна градина и обожават вкуса на пресни плодове, откъснати директно от дървото, вече може да реализирате това и то никак трудно. Само с няколко бързи стъпки може да имате красиво кътче, което ежегодно ще ви се отблагодарява за положените усилия. Разбира се, бъдете готови да полагате не малко труд, време и грижи. Нищо хубаво не става без старание. Но и няма нищо по-прекрасно от това да приготвите домашно сладко, вкусен пай или пък някоя напитка, с плодове, събирали хиляди слънчеви очи пред очите ви и откъснати от вашите ръце. Ако имате нужда от адекватни и професионални съвети, обърнете съм доказаните специалисти в озеленяването, регистрирани в вашия сайт, които ще ви дадат най-добрите насоки и ще ви спестят много грешни стъпки и решения.


Трябва ви място

Да, няма как да имате овощна градина, ако не разполагате с достатъчно пространство за това. За доброто отглеждане на дръвчета, ще имате нужда от правилно място, с достатъчна големина, за да може да се радвате на добра реколта.

  • В случай че имате голям двор, който отчаяно се чудите как да превърнете в красиво място и не искате да засаждате домати, краставици и лук, то решението да предприемете тази крачка ще бъде много лесно.
  • Ако обаче не разполагате с достатъчна квадратура около дома си, то тогава ще трябва да мислите „План Б“. Някое дворно място (старо наследство или неизползваема територия) ще ви свърши чудесна работа.
  • Крайният вариант, който обаче ще натовари вашия бюджет, е да закупите подходящ терен, където да реализирате мечтата си. Имайте предвид, че ако изберете тази опция, ще бъде добре предварително да обмислите какви са спецификите на района и какви насаждения ще виреят добре на съответната географска ширина.

Вижте още: Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки


Въоръжете се с търпение

Не си мислете, че утре като засадите дръвчетата, на другата седмица те ще започнат да раждат. Вероятно няма да стане и на следващата година. Различните насаждения имат своя специфика, която изобщо не зависи от вашите предварителни планове и намерения. Когато засадите фиданки, за развитието им е необходим период от време, за който да се развият:

  • За праскови - 3 години ще са ви необходими, за да може да опитате сладкия нектар на прасковата;
  • За ябълки – ще се радвате на сочни и хрупкави плодове след около 4 до 8 години;
  • За череши – от 4 до 8 години ще ви отнеме събирането на първата черешова реколта, след като ги засадите.
  • За круши – ще се наложи да чакате около 3 години, за да може да откъснете първите круши от вашата овощна градина;
  • За кайсии – фиданките на кайсията изискват отглеждане между 3 и 4 години преди да дадат първите си плодове.


Полагайте грижи

Определено една овощна градина ще се нуждае от доста по-малко грижи в сравнения с една зеленчукова. Все пак обаче няма как да я оставите на произвола на съдбата и да се надявате на големи резултати:

  • Редовно посещавайте градината, за да сте сигурни, че всичко е наред – дръвчетата са си на мястото, някой „доброжелател“ не им е навредил или се развиват добре.
  • Информирайте се непрестанно за спецификата на плодовете, които сте избрали да бъдат част от вашата овощна градина. Сигурни сме, че щом сте предприели тази стъпка, сте или наистина запалени по темата, или поне живо сте се интересували. И все пак, ако идеята ви е дошла спонтанно и не сте нито едно от посочените – четете, търсете статии, членувайте в групи по темата (жокер – в социалните мрежи не са никак малко), консултирайте се с други хора, ако наистина искате да има добър резултат.
  • Оглеждайте дръвчетата – за щети, вредители или болести. Един безпощаден град, досадно насекомо или неразвиващи се плодове, могат тотално да съсипят вашия ентусиазъм и всички положени усилия да отидат на вятъра. Затова не допускайте това да се случи и редовно и внимателно оглеждайте насажденията.
  • Поливане – добре ще бъде да направите инвестиция в напоителна система. Най-подходящо е капковото напояване, но за него ще ви трябват повече средства. Не се заблуждавайте, че ще отскачате редовно до дръвчетата, за да ги поливате с лейка. Това ще бъде почти невъзможно, а и ще ви отнеме много време. Затова добре обмислете как ще бъде най-удачно за вас да решите този въпрос.

Вижте още: Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия?


Основните опасности

Подводни камъни при засаждане и отглеждане на овощна градина не са никак малко. Ако искате да имате успех, то несъмнено трябва да се съобразите със следните неща:

  • Сортове – когато купувате фиданка задължително трябва да бъдете запознати с точното наименование. Всяко дърво изисква специални грижи, затова е добре да знаете какво е то, за да го отглеждате по правилния начин.
  • Инфекции – много опасно е да засадите дръвче в бактериална инфекция. В случай, че не сте запознати, най-добре се консултирайте със специалист, за да си спестите излишни главоболия.
  • Почва – едно от най-важните условия при избора и проектирането на овощна градина е да се запознати с особеностите на почвата и какво е подходящо за нея. Също така няма да сгрешите, ако инвестирате и в отводнителна система. По този начин ще си спестите евентуално възникване на проблеми с събиране на огромно количество вода.
  • Наклон и начин за засаждане – когато позиционирате фиданките е добре те да бъдат засадени на равен терен или такъв, който има наклон. Така няма да се сблъскате с евентуален проблем от наводняване. Специалисти в областта препоръчват дръвчетата са бъдат разположени в правоъгълна конфигурация, с максимално прави линии. Разстоянието между отделните фиданки е не по-малко важно за развитие на добра коренова система. То зависи от различния сорт. При ябълки и круши се препоръчва да е около 4 метра между редовете. При орехи поне 10 метра, а при сливи, кайсии, праскови и череши – около 6-7 метра.

Да имате овощна градина е абсолютно предизвикателство. Трябва си доза смелост, много старание, сериозни познания и щипка желание. Ако наистина искате да се впуснете в това начинание или от отдавна го обмисляте – то не се колебайте повече, ами започнете да проектирате вашата мечта и я превърнете в реалност. По всяко време може да се консултирате с препоръчаните градинари, регистрирани в MaistprPlus, които ще бъдат до вас в осъществяването на вашето желание. Може да заявите проект напълно безплатно. В отговор ще получите оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта