5 съвета за комфорта на вашия любимец, обитаващ колибка в градината

Публикувано на 20/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 22/05/2019 | Видяно 4 466 пъти

Вашето куче със сигурност не се интересува дали колибката му е красива – боядисана или декорирана по някакъв специален начин. За него е важно да е уютна, достатъчно голяма и безопасна. Но кучешката къщичка е част от дома или градината, а това задължава стопаните да предвидят специални размери, форми и разцветки за средата на своя най-добър приятел.

Предлагаме ви 5 съвета за изграждане, разполагане и декориране на кучешката колиба – пет лесни за следване правила, които както ще осигурят комфорт и спокойствие на кучето ви, така и ще предпазят градината ви от кичозни гафове. За да имате ползотворни отношения с любимеца си, трябва да се погрижите за неговите потребности, без да забравяте собствените си предпочитания за заобикалящата обстановка. За да бъде колибката устойчива и здрава – потърсете майстор сред препоръчаните дърводелци, регистрирани в нашата платформа. – те ще сковат стените на мечтания дом за вашето куче бързо и надеждно.


Размерът на колибката има значение

Да строим прекалено голяма къща за кученце от съвсем дребна порода е абсолютно ненужно. Няма смисъл да „изяждаме“ от градинското пространство, в което можем да засадим цветя или зеленчуци. Но ако любимецът ви е от по-едрите, уверете се, че той би се чувствал спокойно и уютно в своя дом на двора.

  • Съобразете мястото така, че да остава достатъчно пространство за въздуха – за да може кучето да диша свеж кислород. Важно е също така то да има възможност да размахва опашка, да се завърта около себе си и да протяга крайниците си. Ето защо размерът има значение. Косматото ти ви приятелче ще ви бъде благодарно, ако и вие повярвате в това.
  • При положение обаче, че не разполагате с голямо пространство или повече материали, просто поставете прозорци – така възобновяването на свежия въздух ще бъде винаги налице.

Вижте още: Кучешка колибка от стари палети в 4 лесни стъпки


Сигнално, но изящно и безопасно

В случай че все пак търсите яркия ефект, тоест желаете колибката на вашия любимец да се забелязва сред останалата градинска мебел и зеленина, действайте смело и я боядисайте я в любимите си цветове. Имате свободата да избягате от традицията и да редувате каквито нюанси ви хрумнат. Може да изрисувате триъгълници, кръгове или квадрати – изборът е ваш.

  • Съобразете цветовата гама с климата – черното и други тъмни цветове ще привличат и задържат топлината от слънцето, а светлите тонове ще разведряват атмосферата.
  • Хубаво би било дори да изпишете с боя инициалите – или пък цялото име – на вашето куче върху покрива и стените на колибата. Персонализираната колибка ще радва - кучето и вас – дълго време, ако приложите онези цветови решения, които обичате най-много.
  • Не забравяйте обаче най-важното: боята трябва да бъде трайна, но неотровна. С други думи – четете етикетите и зорко следете за задължителния ‚non-toxic‘ надпис. Докато си играе, вашето космато приятелче би могло да оближе част от боята и това да навреди на здравето му.
  • А най-безопасният начин за декорация на кучешката колибка си остават веселите стикери, които се продават на всеки ъгъл. Ако пък сте добри дизайнери, бихте могли да изработите рисунъка на стикера и сами.


Стъпка нагоре - нека опрем хоризонта

Когато се захванете с рязане, пробиване, изглаждане и коване на кучешката колиба, трябва да имате предвид височината на най-ниската точка от постройката. За да предпазите вашето куче от допира му с влажната (а през зимата и студена) земя, върху която освен всичко друго има насекоми, прах и кал, повдигнете конструкцията леко нагоре. Няколко сантиметра – между 12 и 25 – са напълно достатъчни за издигането на колибката над тревата в градината. По този начин постигате:

  • Сигурна защита от инсекти;
  • По-добра въздушна циркулация, следователно повече чист въздуха;
  • Защита от наводняване;
  • Предпазване от неприятните последици от неблагоприятния климат.

Дори самата гледка как той/тя стъпва по подиума и разпръсква чара си наоколо би ви накарала да повдигнете гордо брадичка – чак до покрива на земята.

 


Как да следваме заветите на Майката Природа?

Ако инвестирате в устойчивост срещу климатичните и атмосферни условия, кучешката колиба ще изплати инвестицията си в дългосрочен план. Не е лесно да се изгради нещо, което ще е устойчиво до живот, но дълготрайната здравина, стабилност и изолация са особено ценни за доброто прекарване на кучето.

  • Ако живеете в район, където снегът пада обилно и се задържа дълго, ви съветваме да направите наклонен покрив на колибата за вашия пръв довереник.
  • По-голяма издръжливост на покривната конструкция ще постигнете, ако поставите керемиди най-отгоре. Те няма да задържат, а напротив – ще способстват снегът да се отича от покрива.
  • И още нещо важно: покрийте входа на колибката с навес. Нека кучето има възможността да показва глава, за да зърне света навън, без да се мокри от дъжда и без лятното слънце да дразни зрението му. 

Вижте също и: Последният писък на модата при кучешките колибки


Потребностите растат, а заедно с тях и членовете на семейството

Дори да имате най-прекрасната кучешка колиба, която е разположена в най-хубавия ъгъл на вашата съвършена градина, идва един ден, в който кучето започва да страда. Любимецът ви може просто да се чувства самотен. Невинаги съумявате да играете с него достатъчно време или пък е дошъл моментът към него да се присъедини още някой – веднага запретвайте ръкави и пригответе уютна и красива двойна кучешка колибка. Най-важното при двойните къщички е пространството да бъде разпределено пропорционално на големината на двете кучета и всяко от тях да разполага както с достъп до дружката си, така и със собствено пространство.

Вече знаете кое е важно за вашето куче. В случай че се затруднявате да изпълните всички препоръки сами, доверете тези грижи на дърводелците, регистрирани в MaistorPlus. С услугите от техните ръце е бързо и ефективно. Заявете проект безплатно и в отговор ще получите оферти, които да сравните. За максимално добър избор, предварително разгледайте профилите на кандидатствалите майстори, където можете да видите и оценки от предишни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта