Градинарските инструменти като спортни уреди: заместете фитнес залата с тренировка в градината

Публикувано на 20/09/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 5 437 пъти

Да се поддържаме в добра спортна форма е въпрос не само на приятна визия, но и на факта, че се обичаме и ценим достатъчно. Едно от обичайните оправдания, да не го правим, е липсата на време. Истината е, че всичко е въпрос на приоритети и оптимално планиране. Добавите ли и доза въображение, ще се уверите, че фитнес възможностите се крият на най-неподозирани места, включително във вашата градина. Никъде не е строго регламентирано, че единственото място, където можете да изваете релеф или по-сериозна мускулна маса, е в залата с уредите. Тук ще ви докажем, че градинарските инструменти се грижат не само да имате добре поддържана градина, но и отлично тренирано тяло. Ще научите и правилна стойка и движения, които щадят ставите и кръста. Знаем колко уязвим е последният при работа в градината. А за да се радвате на прекрасно оформен зелен кът, разчитайте на опитните специалисти в MaistorPlus!


Добрата загрявка предпазва от травми!

Независимо дали ще поддържате форма с фитнес уреди или с градинарски инструменти, предварителната загрявка е изключително важна. Тя включва загряване на ставите, като започнете от главата и врата, минете през рамене и гърди, лакти, китки, кръст, ханш, и завършите с колене и глезени. Всяка от споменатите стави развъртете в двете посоки. След това повишете постепенно пулса, като бягате няколко минути на място или марширувате.

Защо е важно да загреете, без значение дали ще си ползвате градината за фитнес? Преди да станете да извършвате физическа работа в двора, мускулите, ставите и пулсът ви са в покой. Ако рязко се хвърлите да копаете с мотиката, ринете с лопатата или сечете с брадвата например, стресирате тялото си и има сериозна опасност да се контузите. Наред с това, повишавайки пулса си прекалено бързо, може да ви прилошее.

След загрявката преминете към същинската градинска тренировка, като стартирате с по-големите мускулни групи и за финал оставите малките. В каква поредност да си разпределите дейностите в градината и как да използвате градинарските инструменти за максимална спортна ефективност, ще научим в следващите редове.


Лопата и вила за стройни бедра и стегнат ханш!

Градинарската лопата се използва при риголване, което представлява обръщане на почвата. Лопатата се забива на около 60 см., загребва се пръст и се изсипва на земята така, че слоят, който допреди малко е бил отдолу, сега да мине отгоре. Извършва се преди да се засадят овошки или лози например. Вилата, като тук имаме предвид земеделското сечиво, от своя страна служи за събиране и обръщане на сено и слама. Работата с всеки един от тези земеделски инструменти натоварва мускулите на бедрата, както и глутеусите, тоест ханша.

Правилна стойка и движение: Внимаваме гърбът да е максимално прав. Това не означава да е под 90 градуса спрямо земята, а да не се изгърбваме. Преди да забием лопатата в земята/вилата в сеното, приклякаме леко. Движението тук е с ханша назад, а не с коленете напред. Забиваме лопатата, като можем да си помогнем с единия крак, а когато същата е вече пълна с пръст, която трябва да обърнем, поемаме тежестта с мускулите на бедрата. По този начин предпазваме както кръста, така и коленните стави от травми. Ако държим корема стегнат, изометрично работим и с коремните мускули.

Вижте още: Как да превърнете дома си във функционална фитнес зона


Развъртете мотиката, заздравете гърба!

Едва ли има нужда от представяне мотиката, но все пак ще припомним с няколко думи ролята ѝ в градината. Това сечиво ни помага да изкопаваме лехи и гнезда, в които после да се засеят овошки и зеленчуци. При вече засадени култури разкопава почвата около тях. Отсича по-упоритите корени на плевели и издънки из двора. И заедно с това се грижи да изваем здрав и силен гръб.

Правилна стойка и движение: Отново следим гърбът ни да е изправен, да няма гърбици. Леко сме приклекнали с ханша назад, а не с коленете напред. Стягаме корема и така работим и за него, а при самите замахвания надолу и нагоре с мотиката, ще усетим, че освен мускулите на гърба, участват и тези на трицепсите.


Лозарска ножица вземи, тренирай бицепс и гърди!

Самото заглавие на лозарската ножица подсказва какво е предназначението ѝ в градината. Ако все пак имате неясноти по въпроса кога и как се подрязват лозите, винаги можете да потърсите помощ от опитни градинари. След като научите от тях кои филизи на лозата са за подрязване, можете да преминете към своята тренировка за гърди и бицепс. За последната ще ви помогне и брадвата, докато цепите дърва. Ако пък искате да наблегнете още малко на бицепсите, на помощ идват овощарските ножици.

Правилна стойка и движение: За пореден път ще ви напомним да изправите гърба, това е валидно при повечето упражнения. Раменете са надолу, далеч от ушите. Коремът отново е стегнат, продължаваме с изометричната работа и по него. Държите лозарските ножици здраво, но без да се пренапрягате в ръцете. Когато започнете рязането, вдишвате при разтваряне на ножиците, и издишвате при затваряне. По отношение на брадвата, вдишването е при движение нагоре, а надолу издишвате.


Косачка и трион извайват раменете!

Както вероятно ви е добре известно, косачката използвате, да си окосите тревата, а трионът може да ви помогне, за да отрежете някой по-здрав клон. И двата инструмента си имат моторизиран вариант. Ако обаче искате хубаво да поработите върху мускулите на раменете, ви препоръчваме да заложите на ръчния такъв.

Правилна стойка и движение: И тук е валидна препоръката за изправен гръб, продължавайте да държите и корема стегнат. Раменете отново не са повдигнати нагоре в поза “не знам”, а са хубаво изправени назад и са далеч от ушите. Докато сте изправени, не заключвайте коленете, това означава, да не ги държите изпънати докрай, а да са съвсем леко свити.

Вижте още: Коя е перфектната градинска пейка за вас?


Оптимална форма с чиста храна!

Много ни се иска да ви зарадваме с новината, че само докато работите из двора си с описаните дотук градинарски инструменти, ще оформите красиво и стегнато тяло. Това обаче би било заблуда, в противен случай из всички градини щяха да щъкат забележителни атлети. Наред със спортната активност, е необходимо да обърнете внимание на количеството и качеството на храната, която приемате. Първото си зависи изцяло от вас, за второто имате достатъчно ресурси в градината си.

Погрижете се и любимото ви зелено кътче да бъде в перфектна форма, като се доверите на професионалисти в озеленяването. Направете безплатна заявка, бързо и лесно, без обвързване, и изберете най-добрата измежду офертите, които ще получите!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта