Как да изберем трапезна маса?

Публикувано на 25/02/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 25/02/2021 | Видяно 408 пъти

Когато избираме трапезна маса на нашия дом, преди всички трябва да обърнем внимание на нейните размери, форма и от какъв материал е изработена. За тази мебел в жилището са важни следните две неща. На първо място да бъде удобна, за да се чувствате комфортно, когато се храните. На второ място да е в хармония в останалите елементи в помещението, за да създават заедно една съвършена симбиоза. И ако си мислите, че изборът на трапезна маса е като детска игра, то по всяка вероятност все още не ви се е налагало да го правите.

Днес сме ви приготвили няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате трапезна маса. С тях ще знаете на какво да обърнете внимание, за да имате стабилна, стилна и красива трапезна маса. А ако желаете изработка по индивидуална поръчка, винаги може да се свържете в доказаните професионалисти, регистрира при нас.


Форма

В голяма част от търговката мрежа може да изберете между следните 4 форми:

 • Правоъгълна – традиционен избор, който е най-често предпочитан. Подходящ е за просторни помещения, където има достатъчно пространство.
 • Квадрат – успешно създава усещане за уютност и интимност. С такава маса няма как да бъдете на голямо разстояние от останалите членове на семейството. Много подходящи са за по-малки стаи, при които всеки сантиметър е от огромно значение.
 • Кръгла – това е любимият вариант за всички собсвеници на по-малки жилища. Тази форма позволява да не се краде от пространството, но в същото време да може да се настанят удобно няколко човека.
 • Овал - тази форма може да се разглежда като хибрид между кръгла и правоъгълна. Изглежда традиционно и в същото време спестява място в стаята благодарение на липсата на ъгли.
 • Разбира се има и трапезни маси в изключително нетипични форми. Ако и вие сте почитател на подобни, то първо помислете дали да не приложите тази своя идея в хола. Все пак на първо място в трапезарията е удобството. А основната цел е чиниите и чашите да стоят стабилно по местата си.
 • Ако семейството ви не е твърде голямо, но организирате големи приятелски събирания няколко пъти в годината, помислете за разтегателна маса с подвижно или сгъваемо листо.

Вижте още: 6 големи идеи за една малка трапезария


Размери

Стандартната височина на масите за хранене е около 80 см. Такива предложения ще намерите и в голяма част от магазините за мебели. Разбира се, винаги имате възможност и да прибегнете до индивидуална изработка, като се доверите на мебелист.

 • Най-важното условие е масата да бъде съобразена с размерите на стаята. Няма да е никак приятно ако квадратурата не позволява да позиционирате така мечтаната трапезна маса. Затова е хубаво на първо място да се съобразите с това, с което разполагате.
 • Общовалидно правило е всеки човек да може съвсем свободно да извади стола и да се настани без да бута някакви предмети. Освен това свободното движение около масата, когато на нея са се настанили хора, също е много важно.
 • Ако разполагате с голяма стая за трапезария, то не се колебайте да изберете и малко по-голяма маса. Освен че ще бъде по-удобна, тя ще изглежда и много добре в помещението. И обратно – ако имате малка стая, заложете на по-компактна маса.


Материал

Сред най-популярните материали за трапезни маси се открояват:

 • Дърво - най-конвенционалният вариант, който никога не излиза от мода. С него помещението ще изглежда топло и приветливо. Освен това дървените маси пасват на всеки интериорен стил. Огромен е и изборът между различни цветове и покрития. Грижите за дървото са наистина лесни: добавете няколко капки оцет във вода, навлажнете кърпа и избършете масата с нея.
 • Камък - мраморът и гранитът са много тежки. Трябва да имате предвид, че ако се спрете на такава маса, няма да можете да местите твърде често тази мебел. Освен това бъдете подготвени, че този тип трапезни маси са сред най-скъпите. Също така повърхността им е по-податлива на драскотини. И все пак камъкът изглежда изключително елегантен и неговата стойност наистина е вечна.
 • Стъкло - съвременното стъкло е със сравнително добро качество. Не е нито лесно чупливо, нито се цапа твърде лесно. Специален спрей и мека влажна кърпа биха били достатъчни, за да се поддържа чиста подобна маса.
 • Метал - това е универсален материал, който отговаря на всеки стил - особено като се има предвид, че ще можете да избирате между различни нюанси на желязо, месинг, злато и сребро. Металът е много издръжлив и не абсорбира мръсотията. Просто го почистете с влажна кърпа и ще заблести, сякаш сте закупили масата вчера.

Разчитайки на тези съвети, със сигурност ще можете да изберете удобна и стилна маса за хранене за вашия дом. Много съвременни маси са еднакво подходящи за хранене и работа, така че можете свободно да ги трансформирате в подходящо място за хоум офис. В случай че стандартните маси не са по вкуса ви или не пасват на интериора в дома ви, то винаги може да направите маса по ваш проект. При нас ще намерите регистрирани специалисти, които ще ви помогнат в тази задача. По всяко време може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

BORIS - ELECTRIC VIP
Електроуслуги, София
81 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
45 извършени проекта
Тош ремонТ VIP
ВиК Услуги, София
40 извършени проекта
Sasho
ВиК Услуги, София
30 извършени проекта
БОБИСТРОЙ
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Метал Дизайн М
Железарски услуги, София
42 извършени проекта