Наръчник за избор на маса за кухнята

Публикувано на 06/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 06/12/2019 | Видяно 2 536 пъти

В кухнята маса е със специално място. Всички членове на семейството се събират тук, не само за да се хранят, но и за да общуват. Нормално е на това място да се канят и гости, като в същото време мнозина използват повърхността на масата за готвене и практична работна повърхност. Напомняме ви, че когато избирате маса за кухненското помещение, е важно да обърнете внимание на външния й вид, здравината, издръжливостта и начина на поддържане. От следващите редове ще разберете коя маса ще бъде идеалният вариант за вашата кухня. Не забравяйте, че винаги можете да си поръчате уникална кухненска маса - ръчна изработка при професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Основни критерии за избор на маса за кухня

При избора на маса е нужно да вземете предвид стила на кухнята, параметрите на стаята и броя на хората, живеещи в апартамента или къщата. Всички тези фактори са от голямо значение. В кухнята много често не само се готви, но и не рядко обитателите на дома се хранят там.  Следователно масата за това помещение трябва да бъде избрана разумно и хармонично да се вписва в цялостния интериор. В допълнение към естетическото, от съществено значение е масата да бъде и удобна.

Критериите, по които да се водите при нейния избор са:

  • специфика на кухненска зона – квадратура, форма на стаята;
  • материали, които се доминират в стаята;
  • цвят на отделни елементи от интериора;
  • прогнозен брой хора на масата.

Вижте още: 6 функционални разтегателни маси за ефективно оптимизиране на пространството


Размер на масата за кухнята – ергономични характеристики

Често пъти отиваме в магазина и купуваме мебели на око, просто защото ни харесват и мислим, че стават за съответното помещение в дома. Но не правете тази грешка, когато избирате маса за кухнята си.

  • Правилото гласи – тя трябва да бъде такава, че всички членове в едно домакинство да могат да седят удобно, но в същото време в самата кухня все още да има свободно пространство.
  • Специалистите по ергономия  имат точна формула по този въпрос. За един седнал човек трябва да има поне 60 см. ширина и 40 см. дълбочина място на масата, а в средата й да е налично още място за сервиране на неща, които са общи за всички.
  • Минималната ширина на масата за хранене е 80-85 см., а дължината е избрана в зависимост от това колко хора редовно ще се събират край масата и колко голяма е самата кухня.


Голяма или малка маса да изберем?

И голяма, и малка маса ще вършат една и съща работа. Разбира се, основното нещо, с което трябва да се съобразите са параметрите на жилището.

  • Изборът на маса с ширина над 105 см., дори ако зоната на кухнята позволява, не е добра идея. На такава маса е доста трудно да се общува, комфортът се губи. Но маса, която вече е 80 см., също ще бъде неудобна за семейството, защото няма да има място за сервиране.
  • Изборът на размера на масата зависи също от формата й. И така, правоъгълна маса с параметри 150х90 см е идеална за семейство от 4-6 души. За семейство до 8 човека е по-добре да се избере маса с параметри 200х110 см.
  • Ако масата е кръгла, тогава изчислението е малко по-различно: на най-малката маса с диаметър 110 см. могат 4 души да се поберат перфектно. А край такава с диаметър 130 см. - 6 души ще седнат спокойно да се хранят.
  • Не забравяйте, че винаги трябва да има свободно пространство за нормално движение в кухнята. Това означава столовете да се преместват без проблеми, без да се удрят в мебелите или уредите. Оптимално е между масата и съседните обекти да остане поне 1 метър.


Каква форма на масата да изберем?

Формата на масата може да бъде както традиционна, така и нестандартна. Днес в кухнята се ползват предимно маси с квадратна, правоъгълна, кръгла и овална форма, въпреки че някои дизайнерски колекции предлагат такива с доста причудливи форми, чието удобство е под въпрос. Каква форма е за по-предпочитана във всеки отделен случай?

  • Правоъгълна маса е истинска класика.

Тя е удобна, може лесно да се постави до стената или в центъра на кухнята. Освен това има много сгъваеми, плъзгащи се и трансформиращи се маси.

  • Квадратните маси са едни от най-просторните.

В допълнение, те значително спестяват място за малки кухни. Намирайки се в ъгъла, ще бъдат отличен вариант за семейство от 2 души, а квадратна маса в центъра с минимална странична дължина 90 см., вече е чудесен вариант за четиричленно семейство. За големи фамилии с просторна кухня е подходяща квадратна маса за 8 души.

  • Кръглата и овалната маса прави интериора на кухнята по-интересен.

Такава маса е безопасна, защото няма ъгли. Освен това тя може да побере много повече хора, отколкото правоъгълна със същата площ. В магазините се предлагат кръгли маси с възможност за трансформация. Основен недостатък е, че те не могат да бъдат опрени до стената.

Вижте още: Кухненски маси - цени


Естествени материали за маса за кухнята – доказано добри във времето

Кухненската маса трябва да бъде изработена от устойчив и надежден материал, който не се поврежда лесно от случайно разлети течности и храна, като в същото време лесно се почиства. Днес плотовете на най-използваните маси са изработени от естествени материали като:

  • Дърво

Такива маси са най-дълготрайните, издръжливите и надеждните. Те служат десетилетия и се отличават с отличен външен вид. В зависимост от вида дърво, плотът може да има различен нюанс и текстура. Такива маси перфектно се вписват в класическия интериор и ще бъдат незаменими в кухня, в която вече има дървени мебели.

  • Ратан

Това е друг естествен материал, който въпреки лекотата си е много здрав и издръжлив. Такива маси обикновено са покрити с дебело стъкло отгоре, за да се запази красивият вид и да се подобри устойчивостта й във времето, като се намали риска от попадане на храна в цепнатините.

  • Камък

Масата с каменен плот е истинска декорация на кухнята. Но пък стая за маса с такъв дизайн трябва да бъде доста голяма. По отношение на дълготрайността, такива маси са здрави. Не могат да бъдат повредени от силен удар или вода.


Съвременни материали за маса за кухнята – елегантни и удобни

Кухнята е място, което трябва да бъде не само практично, но и красиво. По тази причина масите могат да са и от други материали като:

  • Стъкло

Маса с плот от стъкло поради прозрачността си, визуално не претрупва помещението, като в същото време не отстъпва по функционалност на своите аналози. Самото стъкло може да бъде напълно прозрачно или матирано, с някакъв мотив дори. Краката на масата могат да са от всякакъв материал, но металът е най-подходящ. Такава маса се вписва идеално в интериора в стил минимализъм и Хай-тек.

  • Ламинат

Това е най-евтиният, но в същото време краткотраен материал за повърхност на маса. Повърхността от ламинат може да имитира всякаква текстура. Но не е издръжлива на механични повреди и често се появяват мехурчета от влагата и водата.

  • МДФ (дървесновлакнести плоскости със средна плътност)

Изключително издръжлив материал, който е почти толкова добър, колкото дървото по свойства. При правилна грижа масата обикновено може да се нарече вечна.

  • Пластмаса

Пластмасовите маси са в сравнително нисък ценови клас. Те са подходящи за еклектично организирани кухни, могат да бъдат във всякакви форми и цветове. Устойчиви са на влага, но с времето могат да имат пукнатини или просто да се счупят.


Правилен избор на маса - мисията е възможна

От всичко изброено изглежда, че изборът на маса за кухнята изглежда като обезсърчаваща задача, но всъщност е много по-лесно: просто трябва да помислите предварително за интериора на кухнята и изискванията към масата, а нашите съвети ще ви помогнат да направите правилния избор. В същото време специалистите, регистрирани в MaistorPlus са на разположение да ви предложат отлични решения! Пуснете безплатна заявка и ще можете да разгледате оферти от конкурентни компании в областта. Сравнете ги и решете коя е най-подходящата за вас! Така ще имате маса, която не само върши чудесна работа, но и е красива и стилна.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта