Телевизия от ново поколение - видео стена или прожектор?

Публикувано на 10/01/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 22/11/2018 | Видяно 4 399 пъти

Истинският телевизионен маниак не се задоволява с някакви си невзрачни 19-24-инчови телевизорчета, които безславно потъват в общата интериорна картина. За тях домът е арена на истинска кино-зала. Там границата между поредния филм, мач или концерт и извънтелевизионната реалност е отдавна размита. Тази порода хора приветства подема на технологиите в TV-индустрията повече от всеки друг.

Ако се разпознавате сред тях и държите да съжителствате с телевизия от ново поколение, тази статия ще ви помогне да изберете измежду видео стена и прожектор. Не е нужно да чакате календарът ви да отбележи специална дата с празник, за да си направите подобен подарък. Запознайте се със спецификите, предимствата и недостатъците на двата иновативни TV-варианта. А в случай на нужда от ремонт на домашната ви техника, доверете се на доказаните специалисти в нашия сайт.


Видео стена - какво представлява?

Видео стена е конструкция, изградена от множество телевизионни или компютърни монитори, които заедно съставляват един голям общ екран. Сред компонентите ѝ са също хардуерен или софтуерен контролер, които, в зависимост от спецификите си, определят качеството на изображението, възможност да се излъчват няколко програми на един екран или една програма на различни, отдалечени източници.  

По-разпространено е видео стена да се използва за обществени и бизнес цели, в конферентни зали или стадиони например. Но спокойно можете да я поканите и в дома си, ако желаете да се наслаждавате на телевизия от ново поколение от първи ред в дневната си. На пазара вече могат да се открият разнообразни варианти за домашна видео стена, които ви гарантират несравнимо Full HD телевизионно изживяване. Очаква се до 2020 г. търсенето и предлагането на видео стени да скочи двойно. Производителите са стимулирани да посрещат все по-високите изисквания на иновативно мислещите си клиенти, съобразявайки се с бурния растеж на технологиите.

Вижте още: Как да изберем подходящ модул за телевизора в хола?


Видео стена - предимства и недостатъци

Обмисляте решението си дали да заложите на видео стена за своето домашно телевизионно приключение? Ето кои са предимствата и недостатъците, с които е добре да се запознаете.

Предимства:

  • Получавате максимално реалистично изживяване при гледане на телевизия.
  • Можете да гледате едновременно няколко канала на видео стената. Това включва както TV-програми, така и сърфиране в интернет, кадри от охранителната домашна камера. Всичко това, паралелно, на един екран.
  • По-сериозна инвестиция ви позволява да изградите няколко видео стени в различни стаи на дома си или дори в отдалечени локации, например в апартамента и вилата си. Те могат да предават една и съща програма с помощта на централизиран видео контролер.
  • Когато провеждате видео разговори с приятели и близки, имате усещането, че те са с вас, в стаята.

Недостатъци:

  • Сериозна първоначална инвестиция, която преминава в скъпа поддръжка на контролера и мониторите;
  • Изразходва много енергия, което е в пряка връзка със силното нагряване на мониторите;
  • Има риск цветовете да не се показват напълно равномерно на отделните екрани, от които е изградена видео стената;
  • Ако е с по-големи мащаби, ще изисква по-обширни помещения, с каквито не всеки дом разполага.


Прожектор - какво представлява?

Прожекторът е апарат, с помощта на който на екран се проектират статични или видео изображения, като за целта се използва система от лещи. При по-старите модели прожектори излъчването на картината става чрез светлинен сигнал, идващ от малка прозрачна леща. Съвременните версии използват лазери за директно визуализиране. Характерно за последните е и възможността ръчно да се коригират неизправности като замъглявания и изкривявания на кадрите.

Обичайно прожектор се използва за презентации в конферентни зали, по време на бизнес срещи, при обучения в класни стаи. Съществува разбира се и вариантът да пренесете автентичното усещане за кино зала в дома си, като заложите на домашен прожектор. Той може да прожектира за вас любимия ви филм върху стандартно прожекционно платно или да го вградите в кутия с прозрачен екран и така да се сдобиете с монолитно дисплейно устройство.

Вижте още: Време ли е за нов телевизор в дома ви?


Прожектор - предимства и недостатъци

Свързвате вашата представа за телевизия от ново поколение с вдъхновяващ видео прожектор? Тогава вижте неговите предимства и недостатъци.

Предимства:

  • Повечето модели прожектор са компактни и удобни за пренасяне от едно помещение в друго.
  • Създавате автентично кино изживяване в собствения си дом. При това, сами решавате кога започва прожекцията и никой не ви чака на входа, за да ви скъса билетчето.
  • Може да се използва и в по-малки стаи, не изисква голяма площ, за да бъде изграден;
  • По-малка първоначална инвестиция.

Недостатъци:

  • Силното му нагряване може да предизвика дискомфорт в горещите месеци.
  • Някои по-стари и неусъвършенствани модели издават дразнещ, монотонен звук по време на прожекция.
  • Тъй като всички модели си служат с много ярка светлина, това води до сериозни разходи за електроенергия.


Видео стена или прожектор - избирате вие!

На първо място не забравяйте, че вашият дом е едно от малкото места, на които имате пълна власт над вземането на решения. Информирайте се добре, преди да инвестирате в техника от ново поколение от подобен тип. Съобразете се с предимствата и недостатъците на всеки от двата варианта. Споделете своите предпочитания в коментар под статията. А за да бъде винаги вашата техника в изправност, разчитайте на професионалистите в MaistorPlus. Заявете своя проект още сега, бързо и лесно, напълно безплатно и без допълнително обвързване. До 24 часа ще получите конкурентни оферти. Измежду тях ще можете да изберете най-добрата, сравнявайки бизнес профили на изпълнителите и оценки от предишни клиенти. След изпълнение на възложената от вас задача, напишете и своя отзив в платформата.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта