Заслужава ли си да инвестираме в телевизор с Ultra High Definition?

Публикувано на 15/12/2017 от Елица Мартинова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 2 092 пъти

Ако ви предстои подмяна на телевизора в дневната или спалнята у дома, сигурно се колебаете дали си струва да инвестирате средства в покупката на телевизор с Ultra High Definition резолюция. Съмнения по този въпрос изпитват вероятно дори феновете на съвременните технологии и умни джаджи, а причината за това е, че в България се излъчват едва няколко канала със стандартна HD резолюция и още по-малко с Ultra HD. Компетентно мнение по въпроса можете да получите от опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа, ангажирани в сферата ремонт на техника! Запознайте се с основните плюсове и минуси на този тип телевизори, а след това потърсете помощ от специалист в MaistorPlus, при това напълно безплатно!


UHD технологията размива границата между телевизията и реалността

Популярната днес UHD-технология започва да се разработва в края на миналото десетилетие от екип японски учени. Тяхната цел е да създадат толкова жив образ, че зрителят да изгуби представа къде е границата между телевизията и реалността. Основният стремеж на тази технология е да предостави условия, при които човек да се почувства част от възпроизвежданата картина. Предимствата на този реалистичен образ обаче са обвързани с по-високи разходи за закупуването на такъв тип телевизор за дома. Според вас оправдана ли е тази относително висока инвестиция?

Вижте още: Хладилници със стъклени врати - идеи за блясък и стил


Какво стои в основата на тази технология?

Технологията Ultra HD е наричана още 4K и това съкращение идва от броя пиксели във формата на излъчване - 3840 х 2160. Това е препратка към четирите хиляди пиксела, които се простират по дължината на екрана. Както виждате на скалата, пикселите тук са двойно повече в сравнение с тези на стандартния High Definition формат и около пет пъти повече от тези на по-рядко използваните вече DVD-та. Наличието на повече пиксели по екрана дава възможност за по-голяма детайлност на картината. При панорамен кадър на град например, ще можете да разгледате дори дребните акценти, като прозорците или дори завесите към тях, като този ефект обаче зависи пряко от качеството на подадения сигнал.


Открийте разликите: Full HD изображение срещу 4K Ultra HD

4К изображението е по-гладко, по-плавно, възпроизвежда повече детайли от стандартния full HD телевизор. Ако се вгледате по-внимателно, ще видите, че детайлите около перата на изображението вдясно са по-остри. Причината е, че повечето пиксели на екрана позволяват картината да бъде възпроизведена с възможно най-голяма точност, което създава и усещането за реалност, за което ви разказахме в началото. За онези от вас, които не са впечатлени от разликата, ще отбележим, че това е разбираемо. Истината е, че 4К телевизорите наистина предлагат много по-качествено изображение от предшествениците си, но разликата не е чак толкова фрапантна както между SD и HD технологията.


Как изглежда изображение, подобрено от UHD-технологията?

Ето тук идва същественият момент, който вълнува повечето хора в България - как ще изглежда изображение, продукт на усилията на UHD-телевизора ви да подобри стандартния High Definition сигнал? Този въпрос е особено актуален у нас, защото все още никоя телевизия не излъчва по новата 4K технология. Всъщност в пакетите на повечето абонати на цифрова телевизия влизат едва 10-15 канала, които са HD. За да се възпроизведе сигнал с по-ниска резолюция, UHD-телевизорът извършва процес, наречен "надграждане". Той увеличава броя на пикселите на по-некачественото изображение, така че то да пасне на високотехнологичния екран. Ако сигналът обаче не подава детайлна информация до вашия телевизор, екранът няма как да възпроизведе качествената картина, присъща за 4K сигнала.

Вижте още: Готварски печки с уникален дизайн


За финал обърнете внимание на разположението на телевизора у дома

Телевизорът с 4K технология наистина подобрява значително изображението и е задължителна придобивка за феновете на високите технологии. Важно е да имате предвид обаче, че тази разлика ще се вижда отчетливо, само ако гледате телевизора от подходящо разстояние. Ето защо всеки производител изписва на кутията на продукта си таблица с препоръчителна дистанция, от която да гледате телевизия. Разстоянието зависи от инчовете на екрана. Най-голямо удоволствие от 4K телевизорите ще изпитате, ако гледате HD сигнал от близко разстояние. Изображението, което се подава от цифровите сигнали, които не са 1080р обаче няма да са впечатляващи.

Независимо дали сте решили да оборудвате дома си с нов телевизор или просто търсите опитен техник за ремонта на старото устройство, специалистите, регистрирани в MaistorPlus са на линия за съдействие за тези две и много други задачи, свързани с ремонта и обзавеждането на дома! Заявете проект в сайта напълно безплатно и се уверете сами, че понякога точните решения за вашето домакинство са само на един клик разстояние!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта