Направи си сам: Волиера за куче

Публикувано на 27/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 27/07/2022 | Видяно 5 159 пъти

Притежателите на къща често се сдобиват с верен космат приятел, особено ако имотът е на по-отдалечено място. Ако искате да вземете куче, което да изпълнява службата на охранител, трябва да се поинтересувате от подходящите породи за целта. Но освен това вие ще се сдобиете и с добър приятел, с когото да прекарвате време навън, и разбира се да спите спокойно нощем. Както обаче новият член на семейството ви ще се грижи за вас, така и вие трябва да се погрижите за него, създавайки му комфортен и уютен дом. За да се чувства добре, постройте негово собствено царство, където да има свобода, като създадете волиера или закупите готова конструкция. Е, днес ще ви покажем как сами да направите дом за вашето куче.

Ако смятате, че не бихте се справили, свържете се с някой от опитните дърводелци, част от екипа на MaistorPlus.


Основни предимства на перфектния дом за вашето куче

Завръзването на куче с верига е не само неефективно решение от гледна точка на отглеждането на домашния ви любимец, но и от гледна точка на опазването на територията. Веригата ограничава движението на рошавия пазач и го прави лесна мишена за натрапници. Смята се, че завързаното на верига куче, може да прояви агресия, не само към крадци и недоброжелатели, но и към вашите гости, а дори и към вас самите. Да оставите кучето да се движи свободно из целия двор също носи своите рискове. За да разрешите проблемите си, но и да изградите и запазите добра ввръзка с вашия домашен любимец, направете заграждения с къщичка. По този начин той ще разполага с място, където да се разхожда и няма да се обездвижи.


Как да построите заграждение със собствените си ръце

Първото нещо, което трябва да обмислите е къде ще разположите волиерата, като може да я поставите непосредствено до къщата си или на друго място в двора. Ако я построите директно до вашата къща, разполагате се предимството да имате вече готова стена, към която може да фиксирате навеса по-лесно.

Обикновено за създаването на такава структура се използва метална мрежа, като за предпочитане е тя да е по-твърда. Обикновената по-мека плетена мрежа може да се деформира под натиска на по-голямо куче или дори то да успее да наруши цялостната ѝ структура. За закрепването се използват метални стълбове. Ако планирате да направите красиво заграждение, което да синхронизира с дизайна на къщата ви, използвайте тухли, дърво или каквито елементи са част от дома ви. Внимавайте с височината на оградата, тъй като тя трябва да бъде достатъчно висока, за да не може да я прескочи вашият домашен любимец.


Необходими инструменти

Тук всичко е улеснено, тъй като ще ви трябват инструменти като за всяка конструкция. Ако планирате да правите скеле, моторен свредел за дупки би бил от полза при направата на колонна основа. За да работите с дървен материал, ще ви бъдат необходими: трион, чук, винтоверт, пила, шкурка. Ако смятате да работите с метални структури, може да имате нужда от заваръчен апарат и флекс. За да използвате тухли, имате нужда от мистрия, шпакла, съд за смесване на цимент и мазилка, лопата, или пък, ако искате да се улесните бетонобъркачка. Във всеки случай ролетка, нивелир и молив ще ви бъдат полезни.


Подходящи размери за кучешката волиера

Размерите на заграждението за вашия домашен любимец трябва да съответстват с неговите размери. За породи като английска овчарка, питбултериер, булдог и други със сходни размери, заложете на площ от поне 6 m². Ако кучето ви е с по-големи размери, например хъски, немска овчарка, ротвайлер и т.н., заложете на площ от 8 m². Големи породи като маламут, кавказка овчарка, алабай, заложете на площ от 10 m². Размерите, които ви даваме са примерни и винаги можете да увеличите площта. Ако смятате да разположите не едно, а две кучета, увеличете площта поне още веднъж. Ако възнамерявате кучето да бъде свободно в двора през по-голяма част от денонощието, може да намалите площта.


Започнете със създаването на волиерата за домашния ви любимец

Подът във волиерата не трябва да бъде студен, като това е важно за здравето на вашето куче. Сред другите изисквания за качеството на покритието на загражденията за големи и средни кучета са издръжливост, водоустойчивост и лесно почистване. Ако смятате да покриете с асфалт, имайте предвид, че ще е студено и е добре да има поне частична дървена настилка, където да лежи вашият пухкав приятел (150х200 см). Дървото трябва да бъде изгладено, да се премахнат всички стърчащи елементи, да се третира срещу насекоми и изгниване.

Всеки проект на заграждение за куче ще изисква осветление, достатъчно висока ограда, място за спане и почивка на кучето - къщичка. Ако решите от четирите страни да бъде заградено с ограда, то при силен вятър и сняг, на кучето ви няма да му бъде особено комфортно. Ето защо се препоръчва да има две или три плътни страни. Това може да са тухли, дъски, OSB плоскости, закрепени върху метална рамка. Важно е домашният любимец да не може да избяга като изкопае дупка. Затова ви препоръчваме да има бетонен бордюр в долната част. Покривът може да бъде изграден от ламаринени плоскости, керемиди или друг материал, който ви допада.

Осигурете на домашния си любимец комфорт и уют, тъй като той го заслужава напълно. Потърсете съдействието на опитен професионалист, ако не смятате, че разполагате с необходимото време или умения. Заявете своя проект в MaistorPlus – мястото, събиращо специалисти в различни области, и изберете най-подходящата оферта между изпратените.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта