Направи си сам: Домашна малка оранжерия

Публикувано на 24/03/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 24/03/2022 | Видяно 2 614 пъти

Не всеки от нас разполага с голям двор и площ, подходяща за градина, но пък всеки от нас може да създаде в своя апартамент една домашна оранжерия. Цялата енергия на дома ви се променя, когато добавите растения. Независимо дали искате да отглеждате по-екзотични видове или искате да направите разсад за зелечуковата си градина, оранжерията е един чудесен вариант да освежите дома. Всеки може да направи домашна оранжерия. А ние ще ви покажем как. 

Ако през тази година искате да направите подобрения у дома си, но не сте сигурни какво точно бихте искали , обърнете съм професионалистите, регистрирани в Maistor Plus.


Планирайте

За да започнете с този „направи си сам“ проект, е добре да сте сигурни каква е крайната ви цел. Отговорете си на тези няколко въпроса:

  • Какви видове искате да отглеждате – билки, подправки, плодове, зеленчуци?
  • Искате да отглеждате собствена продукция и да имате свежи зеленчуци през зимните месеци?
  • Искате да научите повече за отглеждането на растения?
  • Къде ще позиционирате оранжерията в дома си?
  • Какви размери биха достигнали растенията, които ще отглеждате?


Поставете основите

Има много видове растения, които можете да отглеждате вътре. Всяко от тях има своите собствени нужди. Има някои основни елементи, за да осъществите проекта си.

  • Почва и обогатители – растенията, както и всеки жив организъм, имат нужда от хранителни вещества. Почвата, която се продава в магазините невинаги е благоприятна, затова закупете подходящите обогатители.
  • Саксии – внимавайте при избора на саксии, колкото и маловажно да ви се струва. Убедете се, че има дупки, за да може излишната вода да изтича.
  • Светлина – ако разполагате с добре осветено жилище, опитайте с естествена светлина. Това ще ви спести време и монтаж на допълнително осветление. Ако не разполагате с подходящо място, вече имате неуспешни опити за отглеждане и виждате, че не се получава, поставете осветление.
  • Термометър – оранжерията може да бъде свой собствен враг. Затвореното пространство помага температура и влажността да бъдат високи. Но като всяко правило, много хубаво не е на хубаво. Трябва да оглеждате редовно растенията за следи от прекалено висока температура или влага.


Неща, за които трябва да се оглеждате

  • Влажност – преди да започнете с отглеждането на растения в оранжерията си, бъдете сигурни, че сте се спрели на такива с еднакви нужди. Ако влажността е много висока, почвата или дори самите растения могат да започнат да мухлясват или изгниват. Ако пък е прекалено ниска, растението може да умре от жажда.
  • Слънчева светлина – това е един от основните фактори, за които се притесняват повечето градинари. Прекалено силното слънце може да навреди на растението, както и обратното. Оглеждайте се за бледи или жълтеникави листа, растението може да има нужда от повече светлина.
  • Въздухът – важно е през няколко дни да изнасяте растенията от оранжерията и да ги поставяте на въздух до прозореца. Вятърът помага на растенията да са по-здрави и стабилни.
  • Температура – както споменахме по-рано, важно е да следите температурата в оранжерията, за да не бъде пагубно. Следете ниските и високите температури, тъй като голяма температурна амплитуда не е полезна за растенията и може да бъде пагубно.


Направи си сам красива домашна оранжерия

Направата на домашна оранжерия е сравнително лесна задача. Преди да започнете с нейната направа, поинтересувайте се какво предлагат магазините и изберете кой вариант е подходящ за вас. В много магазини се предлагат различни видове мини оранжерии. Ако обаче искате сами да я направите, сте на правилното място.

  • Изберете стъклен шкаф/ витрина, подходяща като размери за вашите нужди
  • Веднъж, след като се избрали шкаф, поставете осветлението. Това е важно, както установихме, за растежа на растенията ви.
  • Поддържайте влажността в оранжерията с помощта на овлажнител за въздух или просто съд с вода, поставен вътре.
  • Декорирайте. Поставете декоративни лампички, сменете гърба с декоративни пана или пък го изрисувайте на ръка. 

Освен основната им функция за отглеждане на растения, тези вътрешни оранжерии са предназначени да радват окото. Подредете растенията си, както желаете, и продължавайте да следите условията, за да гарантирате техния успех!

Често малките детайли и „направи си сам“ проекти са в основата на красотата и уюта в дома. Гарантираме ви, че няма да сгрешите, ако се консултирате със специалист, занимаващ се в областта на интериора, когато обмисляте трансформация на жилището ви. Попълнете своето запитване в MaistorPlus и получете безплатно оферти за вашия проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта