Завладяващата магия на въдушните цветя с кокедама

Публикувано на 15/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 15/06/2020 | Видяно 3 461 пъти

Сигурно сте си мислели, че тези красиви въздушни цветя и артистични зелени топки могат да се открият само в японските филми и изисканите цветарски магазини? Грешите – можете да си направите кокедама и вие и то в няколко прости стъпки.

Кокедама е старо японско изкуство за отглеждане на цветя без саксии, което намира все по-широко приложение в декорацията на дома. При него, коренът на цветето се обвива в зелен мъх, който играе ролята на саксия. Кокедама може да се направи както висяща, така и да се прикрепи към поставка или керемида, като и в двата случая долната част на растението се вижда с просто око, което само по себе си формира впечатляващ декор.

Кокедама е древно японско изкуство, което е исторически свързано с практиките на бонсай. То преживява значителен възход като съвременен начин за декорация на дома и вече е изключително популярнао и в западната култура. Често, кокедама се нарича още „бонсаят на бедните“.

Ако имате нужда от вдъхновение и помощ за изработване на кокедама, не се колебайте да потърсите майсторите озеленители, регистрирани в платформата на MaistorPlus.


Стъпка 1: Подгответе почвата

По-голямата част от материалите и инструментите, необходими за направата на кокедама, вече се намират във вашата градина или в най-лошия случай могат да се открият в близкия цветарски или хоби магазин. За започване на проекта ви ще ви бъдат необходими:

  • Торф или глинеста почва;
  • Почва за бонсай (известна още като „акадама“, което е особен вид японска вулканична почва);
  • Торфен мъх;
  • Коноп, лико или корда;
  • Стайни растения, които трябва да бъдат пропорционални на височината на топката, която ще създавате.

Допълнително, ще имате нужда още от ножица, купа и ръкавици за сместване на почвите, както и съд за измерване на водата, с която ще смесите двете почви. За направата на кокедама са подходящи растения, които обичат да стоят далеч от пряката слънчева светлина и не изискват много вода.

Както е показано на снимката, първата стъпка в изработването на вашата кокедама е подготвянето на почвата, което става чрез смесване на двете почви в съотношение 50:50. С помощта на ръкавиците смесете двете почви като постепенно доливате вода, за да получите хубава еднородна лепкава глинена смес, от която да формирате своята топка пръст за засаждане.

Вижте още: Съвети и трикове за градината, които ще се радвате да научите 


Стъпка 2: Изберете растение и засадете

След подготвяне на топката е необходимо да изберете растение, което ще засаждате. Изключително важно е топката пръст да е с достатъчна добра влажност, както и растението да бъде подходящо.

  • Най-добре за начало и първи опит да правите кокедама е да използвате малки растения.
  • Можете да пробвате с филодендрон, сукулент, кактус, различни видове декоративни треви, папрат и др.
  • Най-важното за първата кокедама е да изберете цвете, което може да издържи на сух въздух, което е най-особеното за откритите корени на този тип засаждане.
  • След като сте подготвили почвата и сте избрали подходящото растение е време да го засадите в новата топка пръст. За целта, трябва да освободите внимателно последното от саксията, да махнете по-голямата част от старата пръст и нежно да поставите растението в предварително направена дупчица в пръстта на бъдещата кокедама.

Прочетете още: Правилно поливане на цветя - вълшебно ключе за красива градина

 


Стъпка 3: Увийте с мъх

След успешното засаждане е време да обвиете своята топка пръст с предварително осигурения мъх. Можете да направите това за ориентир, който след това ще използвате при същинското завръзване с конопа или кордата във финалната част от подготовката на кокедамата.


Стъпка 4: Завържете мъха с конопа или кордата

Последният етап от направата на кокедама е свързан с това да завържете парчето мъх за почвата. Трябва да направите това така, че да покриете цялата видима пръст. Ако желаете, можете да намокрите леко мъха в топла вода, но дори и да не го направите, той ще попие водата от почвата.

  • За да предпазите от разместване, хванете мъха с едната ръка, а с другата увивайте конопа около него.
  • Започнете от долната част на топката като предварително оставите достатъчно дълго въже, което да използвате по-късно за завързване с другия край след като приключите увиването.
  • Ако желаете да направите кокедамата висяща, оставете предварително достатъчно дълга връзка за закачане и започнете от горния край на топката.
  • Смело сложете няколко пласта коноп и оформете допълнително вашата артистична зелена саксия.


Стъпка 5: Намерете място в декора на дома

След като приключите и с този етап, вече спокойно може да потърсите новото място на кокедамата в дома ви.

  • Макар и да обича светлината, с което може да използвате прозореца, желателно е топката да мъх да не е разположена под прякото действие на слънцето, поради опасност от прекомерно изсушаване.
  • Независимо от това, предпочитанията към светлината се определят от изискванията на самото растение.
  • Най-важният фактор за поддръжката на кокедамата е поливането, което е най-добре да се извършва чрез натопяване в контейнер с вода за около 5-15 минути. Преди да върнете кокедамата на мястото, изцедете добре течащата вода. Допълнително може да използвате и спрей за вода, но поливният ефект ще бъде доста по-слаб.
  • От съществено значение за правилното развитие на кокедамата е влажността на въздуха. Резкият спад на този показател може да бъде критичен. Затова овлажнявайте въздуха на стаята, в която сте поставили кокедамата.
  • По ваше желание, можете допълнително да аранжирате кокедамата с поставка по ваш избор.

Независимо че са може би едни от най-атрактивните и живописни цветя, кокедамите не се характеризират с дълъг живот. Най-успешно развиващите се растения имат живот около 2 години. За да осигурите този период на живот обаче, потърсете съветите на специалистите озеленители, регистрирани в платформата на MaistorPlus. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете тази, която максимално удовлетворява вашите идеи, представи и възможности.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта