Пътеводител в отоплението: обезвъздушаване на парно

Публикувано на 16/01/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 16/11/2020 | Видяно 84 935 пъти

Централно или локално, парното отопление е сред популярните методи за осигуряване на топлина в частни домове и административни сгради. Тези, които разчитат на него, ежегодно се срещат с казуса обезвъздушаване на парно. Монтираните радиатори трябва да минат през въпросната рутинна процедура, за да функционират нормално, в пълния си капацитет.

В тази статия ви запознаваме с някои основни насоки относно обезвъздушаване на парно, като за пореден път се доверихме на опитните потребители от "Направи сам" - водещият форум в сферата на домашните ремонти. Вие също може да им зададете своите въпроси, да споделите с тях мнения и препоръки, а при необходимост от професионална намеса за отоплението в дома ви, пуснете безплатно запитване до регистрираните майстори в MaistorPlus.


Каква е последователността при обезвъздушаване на парно

При обезвъздушаване на радиаторите за парното, е необходимо да се извърши серия от действия в определена последователност. Същата не е строго регламентирана и зависи от вида на сградната инсталация, както и от самите отоплителни уреди. По въпроса потребител от Направи сам споделя:

"Аз правя така - при спрени кранове - отвивам първо горния кран на радиатора докато в радиатора влезе вода, затварям горния кран и отварям долния кран да пълни целия радиатор отдолу-нагоре, междувременно отварям и обезвъздушителя на радиатора и чакам да излезне целия въздух. След напълване на радиатора отварям и горния кран и повторно проверявам за въздух в него, накрая затварям обезвъздушителя - ръчен или автоматичен."

Вижте още: Как функционират термопомпите и за кого са най-оптимален избор


Какво друго може да се направи за обезвъздушаване на парно

За случаите, когато представеният по-горе съвет за обезвъздушаване на парно не даде желания резултат, потребителят Todor от "Направи сам" пише:

"Аз обезвъздуших като пуснах крана на входящата вода, спрях на изходящата. Когато спря да излиза въздух и протече вода отворих крана на изходящата. Така с всички стаи, няма проблем."

Препоръката му е отделните радиатори да се обслужат последователно, появява се обаче споделяне и за:


Рискове при обезвъздушаване на радиаторите за парно един по един

Върху рисковете от обезвъздушаване на радиаторите поетапно, вниманието ни спира PCL82 от "Направи сам":

"Обезвъздушаването на радиаторите един по един крие риск да се вкара въздух във вече обезвъздушени радиатори, защото нивото на водата пада при обезвъздушаването на следващия радиатор на същото ниво.. За мен правилно е системата да се пълни бавно от долу нагоре. Радиаторите се подреждат в списък по височината им от най-ниската точка, т.е по реда в който водното ниво ще ги срещне.

Пускаш да се пълни и оставяш обезвъздушителите на първо ниво отворени. Щом избие вода ги затваряш, през това време прекратяваш пълненето. Продалжаваш с пълненето и повтаряш същото с по-високите радиатори.

Има специални чашки, който се закачат на ръчните обезвъздушители, за да не намокриш пода, докато си при крана за пълнене. Може да са нужни помощници."

Вижте още: Тенденции за отопление през зимата


Радиаторът загрява наполовина. Как да решим този проблем?

Направили сте необходимото по обезвъздушаване на парното в дома си, въпреки това, при един или повече от радиаторите ви, загряват само половината ребра. Вероятността да сте се сблъсквали с подобен казус се увеличава, ако живеете на първи или последен етаж. Възможно решение е да отворите обезвъздушителя, като предварително слагате някакъв съд под него, за да поеме течността, която ще излезе, след като се изпусне въздухът. Щом изтече малко - затваряте. Повтаряте упражнението всеки ден в продължение на минимум две седмици.

Вижте още: 9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва


Парното не се обезвъздушава. Какво е решението?

Обезвъздушаване на парното така и не се случва, въпреки старанието ви. За да откриете къде е проблемът, е добре да проследите откъде минава входящата тръба, както и да проверите дали всичко с термоглавите е наред. Липсата на достатъчно вода в системата също може да причини подобна неизправност, затова попитайте съседите си от по-горните етажи дали топлото стига до тях. Ако вътрешната отоплителна инсталация е добре запълнена, следващата пречка за обезвъздушаване на парното може да е в евентуални течове в сградата или в абонатната станция.


Потърсете професионална помощ за обезвъздушаване на парно

Стане ли дума за обезвъздушаване на парно и разнообразието от непредвидени ситуации и изненади, които го съпътстват, лесно можете да се превърнете в детектив по топлината. Ако все пак предпочитате да оползотворявате времето си по-ефективно, съветът ни е да потърсите професионална помощ за обезвъздушаване на парно. Попитайте отзивчивите майстори от форума "Направи сам" или направите безплатна заявка към специалистите в MaistorPlus. Ще получите конкурентни оферти, сред които да изберете най-добрата за вас, след като сте сравнили бизнес профилите на изпълнителите и оставените за тях отзиви и препоръки от предходни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта