Как функционират термопомпите и за кого са най-оптимален избор

Публикувано на 06/01/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 28 313 пъти

Какъв метод на отопление да изберем за зимата – това е един от основните въпроси, които интересува хората с настъпването на зимата, а най-добре тази дилема да е разрешена преди това. Всеки се стреми да избере най-правилния, оптимален и икономичен вариант за своето жилище. Ще се опитаме да ви покажем максимален брой възможности, като се допитахме до раздел „Отопление“ на форума „Направи сам“. С над десетгодишна история форумът е събрал изключително полезни съвети. Следвайки стремежа си да ви запознаваме с най-горещите теми от „Направи сам“, решихме да ви представим устройството и предназначението на термопомпите.

А ако вие вече сте наясно с тази тема и единственото, което ви остава, за да се снабдите с термопомпа, е човек, който да ви я монтира, може да потърсите подходящ изпълнител в списъка на MaistorPlus с регистрирани експерти в областта на отоплението.


Какво представлява термопомпата

Термопомпите са климатични машини, чиято функция е да преобразуват топлинната енергия. Могат да се използват както за затопляне, така и за охлаждане. Характерното при тях е, че за работата си те използват термоенергия от природни източници и я преобразуавт в топлина или хлад – в зависимост от желанието на човек.

Термопомпите са уред, който по своя принцип на работа наподобява устройството на хладилника. Разликата е, че хладилникът извлича топлината само в едната посока – вън от отделението за съхранение на продукти. Термопомпата може да извършва това движение и в двете посоки – тя може да извлича топлината от дома ви, с което да ви охлажда през летните месеци, и да преработва топлината от природата, така че да ви топли през зимата.

Ако не сте специалисти по въпроса и погледнете термопомпата отстрани, вероятно веднага ще решите, че това е климатик. Тя наистина наподобява климатиците, но ролята й в отоплението на дома може да се сравни по-скоро с тази на котлето от централно парно.

Вижте още: Тенденции за отопление през зимата


Как работи

На практика термопомпите имат една основна функция – да преместват топлината, в зависимост от вашите желания – извън или вътре в дома ви. Те са особено подходящи за отопление, защото не произвеждат топлина, а само я отвеждат до дома ви, преработвайки температурата на различни природни източници. Темогат да бъдат подпочвените води, почвата, въздухът.


Термопомпа въздух-вода

Термопомпите, които работят на принципа „въздух-вода“, се наричат още охладители. Извън жилището се монтира компресорен агрегат, който съдържа в себе си пита с фреон. При режим на отопление външното тяло „всмуква“ въздух от околната среда, който минава през фреоновата пита и през компресор, като се трансформира в пара с температура между +30 и +45 градуса. Най-често вътрешната инсталация в дома включва водно подово отопление. Специалистите съветват отоплителните уреди, свързани към термопомпите въздух-вода, да са вентилаторни конвектори, защото според хората в бранша това би бил най-оптималният вариант. Съвременните термопомпи могат да преобразуват ефективно въздуха от заобикалящата ни среда, дори когато температурите навън достигат -20 градуса.


Термопомпа вода-вода

Както подсказва името, термопомпите, работещи на принципа „вода-вода“, извличат топлинна енерия от подпочвените води, чиято температура не варира много в различните сезони. Обикновено тя е между +8 и +15 градуса.

За целта ви е необходим собствен източник – сонда, кладенец или дренаж. Водата от него се отвежда до външното тяло, където се охлажда, а снетата топлинна енергия се предава до вътрешната отоплителна инсталация.

Според специалистите хидротермалните помпи са най-ефективни за отопление през зимата, защото за всеки консумиран киловат електроенергия може да се отдаде между пет и седем пъти повече топлинна енергия.


Термопомпа земя-вода

Инсталацията на геотермалните термопомпи е малко по-различна от тази на предходните видове. При този тип термопомпи се използва топлината, която плитките почвени слоеве са поели от атмосферата и от слънчевата радиация.

На дълбочина до 180 см се полагат полиетиленови тръби, които „поемат“ и отвеждат температурата на почвата. Ролята на топлообменник тук иргаят вертикални полиетиленови тръби. По тях тече разтвор на етилен-гликол, който се явява топлоносител. Веднъж загрят, той бива засмукан от попма, която го отвежда до агрегат. Той снема топлината от разтвора и я предава на вътрешната отоплителна инсталация в жилището.

Вижте още: Камини с невероятен дизайн за един по-топъл и уютен дом


Ефективност

Вече се запознахте с принципа на работа на термопомпите, но преди да направите своя избор, трябва да помислите за ефективността им. За да бъде инвестицията ви в подобно съоръжение оправдана, то трябва да е най-оптималният вариант за отопление за жилището ви. Сметките на хората от бранша показват, че термопомпите не са рентабилна инвестиция за домове с квадратура, която е по-малка от 80 кв. С покачването на квадратурата на жилището, целесъобразността на тези съоръжения расте.

Ако след всичко прочетено дотук вече сте сигурни, че именно термопомпата е вашият начин на отопление, може да потърсите изпълнител на задачата в списъка на MaistorPlus с регистрирани професионалисти, специализирани в изграждането на отоплителни инсталации. На сайта ни ще намерите кратко представяне на различните фирми, както и рейтинг, зададен от потребители, които вече са ползвали услугите им. В случай че искате да се ориентирате директно по предлаганите цени, можете безплатно да заявите проекти да сравните условията, които ви предлагат различните майстори.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта