Ролята на звука при проектирането на сгради

Публикувано на 09/12/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 12/07/2016 | Видяно 1 359 пъти

Проектирането на сгради е сложен процес, включващ редица компоненти в себе си. Изисква се съобразителност и внимание към детайла, така че крайният резултат да осигурява необходимата безопасност на конструкцията и същевременно да е естетически и стилово издържан. Разбира се, това несъмнено е известно на всички архитекти, държащи на качественото изпълнение, дали обаче нещо не убягва в цялата схема, както на тях, така и на потребителите?

Прекаленото взиране във визуалното сякаш измества на заден план звуковия аспект. Замислете се кога за последен път ви се случи да "чуете" някоя сграда, да обърнете внимание на акустиката в нея, на начина, по който звучи гласът ви в нея, как ви се отразяват отделните шумове. Дори и често да е неосъзнато, звуците влияят върху личния и социалния ни живот, върху здравето ни - физическо и психическо, дори и върху това доколко сме успешни и креативни. В тази статия ще обърнем внимание на ролята на звука в различните типове сгради и защо е важно да се проектира в услуга не само на очите, но и на ушите.

Вижте още: 5 причини защо е важно архитектите да се научат да програмират


Чухте ли добре урока в класната стая?

Новите технологии превземат все по-убедително живота ни, изключение не прави и образователната система. Все по-обичайно обстоятелство е част от уроците да бъдат представяни под формата на аудио-презентации. Излишно е да споменаваме колко важно е преподаваният материал да се чува спокойно, без напрежение, от всички ученици. Задача на добрия педагог е да съумее да ги накара да слушат, от значение е и качеството на записа, използваните тонколони, разположението им, каква облицовка е използвана за класната стая. Не е за пренебрегване и добрата изолация, посредством удачно подбрана и монтирана дограма, добро уплътнение на прозорците и вратите.


Какво се чува в офиса?

В една нормална работна среда би трябвало добре да чувате клиентите, с които разговаряте по телефона, колегите си, при съвместната ви работа, подчинените си, ако сте в ролята на мениджър. Истината е, че не са рядкост моментите, в които служителят не може да чуе дори мислите си, особено в офиси от типа "open space". Отвореното пространство може и да подпомага социализирането, да дава по-добри условия за наблюдение на работния процес, но ако в този случай не е помислено добре за звуковия аспект, качеството на труд чувствително пада. Нереално е да се очакват продукти и услуги на високо ниво, ако същите се развиват от хора, подложени на непрестанен звуков тормоз.

Вижте още: Влиянието на интериора върху работния процес


За да ви се чуе думата...

Доброто звуково обезпечение е задължителен елемент в конферентни зали, където идеята е всеки, независимо колко далеч от презентатора седи, да успява да чува всяка негова дума. Тук отново трябва да се обърне внимание на акустиката, спрямо квадратурата на помещението, да се избере микрофон с достатъчно голям обхват, да се разположат симетрично високоговорителите.


Да си чуем приказката в бара

Вероятно всеки от нас е попадал в заведение, където много по-ясно чува какво си говорят гостите от съседните маси, в сравнение с разговора на собствената маса. Симфонията се допълва от тракане на вилици и ножове, провиквания. В крайна сметка, вместо да се разтоварим, си тръгваме с главоболие. Ситуацията от "open space" офиса се поваря и тук, а би могла да бъде избегната при уместно проектиране, където звуците носят позитивни усещания. Добре обособените кътчета и сепарета в заведенията за хранене, в съчетание с уместно подбрана музика, могат не само да ни помогнат да си чуем приказката, но и да подобрят храносмилането.


А кой беше последният концерт, който чухте?

И непосредствено след това ви задаваме въпроса - а чухте ли го добре? Ако се е случил в поредната спортна зала, преквалифицирана за нуждите на музикалното събитие, едва ли отговорът ви ще бъде утвърдителен. При концертните зали подборът на правилни материали, височина, разположение на сцената по начин, който да я прави визуално и слухово достъпна от всички страни, са задължителни елементи. Когато говорим за място, където се очаква да се провеждат предимно спортни състезания, изискванията за осигуряване на добра акустика отпадат, с което автоматично страда качеството на звука в тях по време на концерти.


Какво ви нашепва вашият дом?

Умеете ли да "чувате" дома си, то със сигурност знаете кога е настъпило времето за решителни промени в него. Споделете идеите си с професионалисти в интериорния дизайн, като направите заявка, сравните офертите на изпълнителите и препоръките към тях. Вземете решение с кого да работите, базирано на собствената ви преценка, и след завършване на проекта, споделете своя отзив.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта